Novosti
06.10.2021. Vesti

O položaju umetnica i kulturnih radnica na Balkanu na 10. TAKT festivalu

Naša Tatjana Nikolić imala je prilike da učestvuje na tribini u okviru desetog izdanja TAKT festivala, posvećenoj položaju umetnica, kulturnih radnica i žena u kulturnom sektoru, 26. septembra 2021. u Novom Sadu. Na tribini su učestvovale i muzičarke Vesna Mitić i Aleksandra Bajić Ćetković, koje su nastupale na festivalu. Moderatorka razgovora bila je Irena Čučković, koordinatorka programa u asocijaciji Kulturanova koja organizuje festival. 

Muzičarke su govorile o iskustvima na kulturnoj sceni i diskutovale o različitim doživljajima rodne diskriminacije. Tatjana je predstavila FEMIXov program Rok kamp za devojčice koji podstiče devojčice da ne odustaju od svojih interesovanja, koliko god da su neobična. Govorila je o dosadašnjim istraživanjima FEMIXa o učešću i položaju žena na kulturnoj sceni, kao i velikom aktuelnom istraživanju čiji je FEMIX deo. Anketa koju je popunilo preko 200 ispitanica do sada prvenstveno je usmerena na ispitivanje uslova rada žena u kulturnom sektoru, a kroz predstojeće intervjue i fokus grupe biće analizirani i oblici rodne diskriminacije koji generišu rodne neravnopravnosti u kulturnom životu u našem društvu. Istraživanje predvodi Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope (CESK) iz Niša.

Popunite anketu!

TAKT fest (Tradicionalno akustično kompozitorsko takmičenje) je multimedijalni festival koji se organizuje deseti put za redom u Novom Sadu. Počeo je kao festival koji je pružao podršku onima koji nisu imali prostora na velikim festivalima i na tome je i dalje njegov fokus. Takmičari i takmičarke dolaze sa i bez iskustva, afirmisani i neafirmisani, a osim u takmičarskom muzičkom delu festivala, učestvuju i u svim ostalim aktivnostima tokom trodnevnog festivala: filmskom i pozorišnom delu, performansima, koncertima, tribinama, radionicama i druženju sa učesnicima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Poljske, Slovačke, Francuske i iz drugih zemalja.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), sa partnerima iz ove nacionalne mreže (Kolektiv mladih žena Femix, Pobunjene čitateljke, NGO „MillenniuM“, Studio 6, Kulturanova, Elektrika Pancevo i Centar za empirijske studije kulture jugoistocne Evrope), od maja 2021. do aprila 2023. godine realizuje projekat „Rodna ravopravnost rađa kulturnu raznolikost” uz finansijsku podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost. Na konkursu od preko hiljadu projekata iz celog sveta, ovaj projekat je izabran kao jedan od šest najboljih i kao jedini iz Srbije. #supportcreativity