Novosti
22.06.2019. Vesti

DICTIONARY OF ONLINE BEHAVIOR

Od 12. do 24. januara u UK Parobrod biće otvorena izložba Dictionary of online behavior.

Dizajnerski duo TeYosh čine Sofija Stanković i Teodora Stojković. Iako su diplomirale na različitim fakultetima, Sofija na odseku za animaciju FPU, a Teodora na odseku za grafički dizajn i vizuelne komunikacije FUD Megatrend, već tokom prvih godina studija su uvidele da dele sličan senzibilitet i pogled na dizajn. U dizajnu su videle veliki potencijal i snagu, te se njihov rad bazira na jasnim, često provokativnim i duhovitim porukama i stavovima. Po završetku osnovnih studija upisuju dvogodišnji master program socijalno angažovanog dizajna na Gerrit Rietveld Akademiji u Amsterdamu, gde trenutno žive, rade i studiraju i gde je izloženi rad i nastao. Nakon predstavljanja svojih radova u knjigama, časopisima i na nekoliko grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, 12. januara u Parobrodu otvaraju svoju prvu (ne)samostalnu izložbu.

Rečnik onlajn ponašanja je multimedijalni projekat kojim su autorke nastojale da registruju i definišu interesantne pojave u internet komunikaciji, ekvivalentne govoru tela u komunikaciji uživo. Dok komuniciramo putem socijalnih mreža, ne samo sadržaj, već i način te razmene doprinosi slici koju kreiramo o nekoj (onlajn) ličnosti. Pri onlajn komuniciranju nalazimo se u potpuno drugačijim situacijama i ocenjujemo ponašanje ljudi prema sasvim novim parametrima. Nastala je nova vrsta komunikacije i znakovni jezik koje moramo da usvojimo kako bismo iščitavali i analizirali internet interakcije. Zbog postojanja socijalnih mreža promenile su se, takođe, i navike u oflajn životu. Sve češće se udaljavamo od trenutka u kom živimo i pakujemo život tako da stane u tvit. Stavljamo nostalgični filter na sliku trenutka koji trenutno propuštamo jer smo previše zauzeti biranjem filtera.

Rečnik onlajn ponašanja nastoji da objasni promene u ponašanju koje su posledica postojanja socijalnih mreža, kao i da obezbedi sredstva za njihovu analizu.

Muzička podrška: Iva Bekić

FB EVENT