Ko smo mi

Kolektiv mladih žena Femix kroz pružanje podrške, povezivanje, edukaciju, istraživanja i dijalog sa donosiocima odluka teži ka tome da su devojčice, devojke i žene osnažene i ravnopravne na kulturnoj sceni i u društvu.

Prvi projekti okupljeni pod imenom Femix pokrenuti su 2010. godine. Bili su namenjeni promociji i afirmaciji ženskog stvaralaštva u različitim umetničkim oblastima, prvenstveno kroz audio-vizuelne i druge kreativne forme. Njihov cilj bila je podrška mladim ženama i devojkama zainteresovanim za kreativno izražavanje da svojke sklonosti afirmišu, težeći ličnom i profesionalnom razvoju.

Projekti i inicijative su nastajali i tekli kako je rastao i menjao se tim mladih žena okupljen oko Femixa, prateći potrebe zajednice i otkrivajući nove uglove delovanja.

Pod okriljem Femixa do sada je organizovano gotovo 100 koncerata, izložbi, filmskih projekcija, radionica, festivala i drugih događaja koje je posetilo, pregledalo i pohađalo više hiljada ljudi.

Kolektiv mladih žena Femix vremenom je izrastao iz Organizacije za promociju aktivizma OPA, koja postoji od 2004. godine.

Vizija

Vizija Kolektiva mladih žena Femix su devojčice, devojke i žene koje su osnažene i ravnopravne na kulturnoj sceni i u društvu.

Misija

Misija Kolektiva mladih žena Femix je da podstiče rad umetnica i drugih radnica u kulturi i pruža im resurse, kao i da povezuje umetnice i aktiviste i aktivistkinje iz različitih oblasti. Bavi se različitim formama edukacije i istraživanja, u dijalogu je sa donosiocima odluka i promoviše vrednosti rodne ravnopravnosti i otvorenosti, pridržavajući se visokih standarda profesionalnosti, kako bi kulturnu scenu Srbije i regiona učinile pravednom i dostupnom svima.

Naši projekti

Kolektiv Femix od 2010. godine organizuje brojne programe i projekte i učestvuje u različitim inicijativama, među kojima se ističe zajednička inicijativa Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost, Rok kamp za devojčice, kao i godišnja kompilacija ženskog muzičkog autorstva Femikseta.