Novosti
22.06.2019. Vesti

IZLOŽBA “NEOMETANO ZURENJE”

Uninterrupted Stare, NEOMETANO ZURENjE, je najpoželjniji voajerski prosede i to je, kao naziv, Nina Šumarac Jablonski dala svom ciklusu crteža koje vec nekoliko godina ‘teše, delje i reže’, kao veliku etidu za neki naredni umetnički skok. I sam ovaj ciklus crteža je bio svojevrsni skok u odnosu na sva Ninina prethodna umetnička traganja za svojim izrazom i suštinom umetnosti.

Izložba će biti otvorena od 15. do 22.1. u Maloj Galeriji ULUPUDS-a.

Kad stanete pred ove crteže osetite se kao istraživač nekog iscurelog vremena koje je zamrznuto i čuva se u nekoj prašnjavoj kafkijanskoj arhivi ili zaostavštini tranzicijskog procesa postsovjetske Srednje i Istočne Evrope. A izgledaju kao netom izvadjeni iz sanduka sa tavana nekih Muzilovih ljudi, pohranjenih tamo, recimo 1913. na kraju isto tako zamrznute epohe pred Prvi svetski rat. Ili kao folder nekog budućeg Evropskog Smitsonijana koji će svedočiti o zatečenosti, nespremnosti, zabezeknutosti i zaledjenosti jednog trenutka da krene dalje u civilizacijski iskorak. A pred nama je u svim svojim arheološkim slojevima koje umetnica slaže, svedočeci o jednoj velikoj tugi i beznadju poništenih života.

Kao i svaka druga revolucionarna pometnja taj proces se beleži trenutak po trenutak, segmentirano, veoma ekspresivno i u nadrealnoj kopreni.

Umetnica nam taj Muzej izgubljenih prilika i nedočaranih snova kao izvanredne psihosocijalne studije, dočarava svojim sjajnim posmatračkim okom i odličnom tehnikom, koja je, po odsečnosti i neizbežnosti poteza, bliska ekspresionističkim drvo i linorezima. Ona neometano, iz udobne voajerske pozicije, svedoči o širokom dijapazonu emocionalnih stanja svojih likova, bojeći ih gotovo književnim nijansama. Krećući sa konceptualnim promišljanjem i, upotrebljavajući snažan ekspresionistički izraz, slikarka celo delo zaodeva nadrealističkom atmosferom sa svim svojim psihološkim i filozofskim polazištima.

Možda ti njeni Stareless likovi, misteriozno i nadrealno, onoliko koliko su to oni zaista, posmatraju ‘otud’ nas, komotno, natenane, voajerski, i spremaju neko svoje svedočenje o nama ‘ovde’, trpajući nas u svoj folder beznadja?

Vec se treba radovati novoj izložbi Nine Šumarac Jablonski, ovakva svežina, nepretencioznost i snaga nesvakidašnji su!NINA ŠUMARAC je rodjena 1972.godine u Beogradu. Poslednjih 15 godina živi I radi na relaciji Limassol-Beograd. Nina stiče zvanje Inžinjera Mašinstva na Politehnickoj Akademiji na Novom Beogradu, a zatim na Kipranskom Univerzitetu Umetnosti (Cyprus College Of Art) završava postdiplomske studije primenjenih umetnosti. Član je ULUPUDS-a i E.Ka.Te. (Komora Primenjenih Umetnika Kipra).

Do sada je proizvela 6 konceptualnih serijala, održala jedanaest samostalnih izložbi i učestvovala u mnogim grupnim izložbama na Kipru, u Srbiji i Evropi, razvijajuci se u priznatog slikara u zemlji i inostranstvu.

Nina je takođe ima značajno iskustvo u eksperimentalnom kratkometražnom filmu, storyboard ilustraciji i 2D animaciji.Uranjanjem duboko u podsvesne vizije Nina Šumarac je razvila veoma lični i poseban stil, koji spaja sa konceptualnim odrazom stvarnosti kako bi otkrila samu suštinu svakog ljudskog bića, prikazjući ih prodornom i otkrivajućom fragmentacijom.

Ovaj serijal crteža, Uninetrrupted Stare, traje i razvija se od 2012 godine i do sada je prikazan solo izložbama u Beogradu, Kipru i Švajcarskoj. Neke od ovih crteža su selektovani i prikazani na raznim internacionalnim takmičenjima, na kojima je jedan od njih dobio Prvu Nagradu a drugi Pohvalu Žirija. Odredjeni radovi iz ovog serijala su postali deo kolekcija Istorijskog Arhiva Pančevo, Osten Svetske Galerije Crteža i Nacionalne Galerije Moderne Umetnosti Kipra.

Izvor: UrbanBug