Novosti
24.06.2019. Vesti

ROK KAMP ZA DEVOJČICE MEĐU NAJBOLJIM OMLADINSKIM VOLONTERSKIM PROJEKTIMA

Međunarodni dan volontera i volonterki, 5. decembar, obeležen je svečanošću u Skupštini Opštine Sremski Karlovci, a ujedno je proslavljena i osma godina programa “Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta.

Događaj su organizovali Ministarstvo omladine i sporta i Mladi istraživači Srbije, koji su proslavom u Sremskim Karlovcima želeli da ukažu na važnost aktivizma i volontiranja mladih kroz program MLADI SU ZAKON u svojim lokalnim zajednicama, ali i njihovu mobilnost unutar i van zemlje, i tako da pokažu volonterima koliko cene njihovo zalaganje.

Proslava Međunarodnog dan volontera i volonterki bila je prilika i da se nagrade najbolji omladinski volonterski projekti realizovani u okviru Mladi su zakon programa 2017. Sa ponosom i zahvalnošću možemo da kažemo da je naš Rok kamp za devojčice prepoznat kao najbolji projekat Beogradskog i Južnobanatskog okruga! Zahvaljujemo se svom resurs centru – CEGRAD-u, koji nas je podržavao tokom realizacije aktivnosti i prepoznao vrednost Rok kampa za devojčice. Nagradu, koju je uručila pomoćnica ministra Snežana Klašnja, u ime tima prihvatila je Olga Boškov.

Olga Boškov je menadžerka za komunikacije i društvene mreže programa FEMIX i posebno Rok kampa za devojčice. Ona je kasnije imala priliku i da kroz kratku prezentaciju predstavi prvo izdanje kampa, prenese najjače utiske, i brojne planove za 2018. godinu. FEMIXu je to druga nagrada za omladinski volonterski projekat; prva je došla 2013. godine, za radionice “Rod i mediji iz ugla srednjoškolaca”.

Našli smo se u odličnom društvu: Dečji naučni klub 2 (Centar za razvoj obrazovanja „Planeta“, Sombor), Osam vekova Nemanjićke kraljevine (NG SOKO, Jagodina), Napravi mi sendvič (Parlamentarci, Leskovac), Različitost ne diskriminiše! (VOKEC – Volonterski klub Edukacionog centra, Leskovac), Eko kamp-Radionica (Sportski klub Oxigen, Niš), Dani urbane kulture u Novom Pazaru (Buster grupa, Novi Pazar), i ZAzeleni (Omladinsko planinarsko smučarsko društvo ,,Dragan Radosavljević,,, Zaječar).
Nagradu za najbolji projekat u celoj zemlji osvojila je Omladinska grupa Vojvoda Stepa iz Vojvode Stepe u Severnom Banatu, koja je napravila teren za odbojku na pesku, i planira brojne zanimljive aktivnosti u budućnosti!

Nakon svečanosti 5. decembra počela je godišnja Mladi su zakon konferencija, posvećena predstavljanju rezultata, evaluaciji i promišljanju programa, i prevazilaženju njegovih izazova. U okviru konferencije je predstavljena mladisuzakon.rs platforma i otvoren je razgovor o načinima njenog unapređenja. Mlade aktivistkinje i aktivisti su učili kako da kompetencije i znanja stečena prilikom organizovanja projekata adekvatno predstave u svojim biografijama. Konferencija je završena razgovorom sa novinarkama RTV, koje su dale svoje preporuke i savete kako ostvariti komunikaciju sa medijima i osigurati njihovu podršku.