Novosti
23.06.2019. Vesti

PREDSTAVA “MILUNKA” VESNE STANKOVIĆ

Predstavu “Milunka” autorke i glumice Vesne Stanković, u režiji Petra Stanojlovića, imaćemo prilike da gledamo u Klubu Doma omladine u sredu, 8. aprila sa početkom u 20h.
Cena ulaznice: 400 din.

Lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti…).

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje…

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Franše De Perea, Šarl de Gola i viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.

Sama za sebe bi rekla da je ovo – ispovest o životu od prve puške, do prve metle.

Vesna Stanković – biografija:

Rođena na Homoljskim planinama 1972. godine, Vesna Stanković sa deset godina se seli sa porodicom u Petrovac na Mlavi gde završava osnovnu i srednju školu. Upisuje najpre Pravni fakultet u Beogradu, da bi posle treće godine upisala Fakultet dramskih umetnosti, odsek – gluma, u klasi prof. Vladimira Jevtovića.

Zaposlena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ali u pozorištu Balkan Novi Pokret se ostvaruje i kao pisac brojnih pozorišnih dela i kao reditelj. Igrala je gotovo na svim značajnim scenama beogradskih pozorišta. Aktivno se bavi pedagoškim i edukativnim radom, najpre na Akademiji umetnosti, a potom u posebnim programima i radionicama.

Dobitnica je više domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja kao glumica i kao autor pozorišnih predstava, kao što su: dve Zlatne kolajne koju dodeljuje stručni žiri i žiri publike za najbolju monodramu na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, nagrada za najbolju glumicu Festivala malih scena u Sarajevu, nagrada za najbolju glumicu festivala monodrame u Korči, nagrada za najbolju glumicu Radio Beograda za 2010. godinu…

Sa pozorišnom trupom Balkan novi pokret, koju je sa prof. dr Milovanom Zdravkovićem osnovala 1999. godine, učestvovala na više od dvadeset međunarodnih pozorišnih festivala gde je dobila brojna priznanja (London, Edinburg, Italija, Albanija, Grčka, Turska, Slovenija, Moldavija, Bugarska…).

Izvor: Dom omladine Beograda