Novosti
22.06.2019. Vesti

“ŽIVOT I SMRT HEROJA”

Izložba “Život i smrt heroja. Neutralnosti ne može biti” istoričarki umetnosti Jasmine Novaković, Mine Lukić i Marije Vasiljević, biće otvorena 17. marta u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu, a podstaknuta je zvaničnim pamćenjem Ive Lole Ribara u socijalizmu, uzrocima njegovog postupnog društvenog zaboravljanja, kao i pitanjem kako danas interpretirati njegov lik i u kom kontekstu.

Prema navodima autorki izložbe, “dug život” Ive Lole Ribara do danas, ima najmanje tri smrti. Prva je ona samog pojednica (interpretirana u socijalizmu kao “smrt neumrlog”), druga je “smrt” Narodnog heroja, odnosno njegova društvena i politička nepotrebnost i zaborav (kontekst post-socijalizma) i treća predstavlja kraj heroja Velikih ideja (kontekst “kraja utopije”).

Izložba pokušava da odgovori na pitanja: Kako se gradi lik heroja u okviru zvanične kulture sećanja? Šta se dešava sa vrednostima koje on predstavlja kada se društveno-politički kontekst promeni? Da li smo danas svedoci smrti velikih ideja, ideala i nestanka heroja? Ako nismo, ko su heroji danas i po čemu se razlikuju od heroja u prošlosti?

Autorke izložbe završile su osnovne studije na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde su trenutno na doktorskim studijama. Saradnice su Centra za muzeologiju i heritologiju na istom fakultetu.
Izložba će biti otvorena u Kontakt galeriji u Kragujevcu do 15. aprila, a realizovana je u produkciji Doma kulture Studentski grad u Beogradu, u kojem je održana u novembru 2014. Izložba je podržana od Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Izvor: SEEcult.org