Novosti
25.06.2019. Vesti

ŽENSKI STRIP U REGIONU I U FRANCUSKOJ: ONA SE BUDI, 18. SEPTEMBAR U 18H

Izložba i strip album posvećeni strip autorkama sa Balkana i iz Francuske!
———————
Otvaranje i susret sa autorkama: Da li crtež ima pol? 18. septembra u 18 časova u Francuskom institutu, Knez Mihajlova 31 u Beogradu
U prisustvu Lise Mandel i Žoane Šiper (FRA), Ivane Armanini i Irene Jukić Pranjić (HR), Marije Dobrić (RS). Moderatorka: Tatjana Nikolić (FEMIX)
———————-
Francuski institut u Srbiji poverio je mladoj i izuzetno talentovanoj strip autorki Jani Adamović da koncipira izložbu posvećenu strip autorkama. Nasuprot činjenici da su brojni ženski likovi prisutni u oblasti stripa, često hiperseksualizovani, autorke su zanemarene u strip izdavaštvu.

Da li se suženi pojam „ženski strip“ odnosi na pol autorki, ili na žanr koji interesuje žensku publiku? Ima li tema koje se isključivo tiču žena? Da li iko pominje „muški strip“? Da li su granice stvaralaštva određene polom?

Izložba je rezultat pogleda ove mlade autorke na poziciju žena u oblasti Devete umetnosti. Njeno istraživanje svedoči o mestu koje one zauzimaju u ovoj oblasti, ali i o pitanjima koja proizilaze iz njihovog položaja, pre svega o pitanju njihove nevidljivosti, bilo da su Srpkinje, Hrvatice, Slovenke ili Francuskinje. Šta je svima njima zajedničko?

Talenat, naravno, ali i uvek isti problemi sa kojima se suočavaju. Godine 2013, francuske autorke osnovale su Kolektiv strip autorki za borbu protiv seksizma. One su objavile proglas koji je do današnjeg dana potpisalo više od 250 autorki širom sveta i povezale se sa svojim španskim koleginicama iz udruženja Autoras de ćomic.

Posetite sajt BD Egalite!

Upoznajte Autoras de comic!

Pored Jane Adamović, na otvaranju izložbe prisustvovaće i francuske autorke Lisa Mandel i Žoana Šiper, Ivana Armanini i Irena Jukić Pranjić iz Hrvatske, kao i Marija Dobrić iz Srbije, koje će učestvovati u razgovoru o problemu posmatranja stvaralaštva i žanrova kroz pol. Debatu će moderirati Tatjana Nikolić, aktivistkinja programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX.

Izložba traje do 28/10/2018
———————-
Novo strip izdanje na srpskom tržištu

U partnerstvu sa bankom Société Générale Srbija, Francuski institut je predložio direktorki izdavačke kuće “Dibidus” da zajedničkim snagama objave kolektivno strip izdanje u kom će učestvovati 8 strip autorki i 3 scenaristkinje. Za većinu pomenutih autorki će to biti prva prilika za objavljivanje radova u albumskom strip izdanju. Francuski institut se nada da će zajedničko strip izdanje doprineti uklanjanju vela kojim se zamračuje talenat autorki, posebno jer će ovo izdanje imati svoju promociju na festivalima u Francuskoj te biti predstavljeno francuskim izdavačima.

Pored svega toga Medijateka Francuskog instituta, koja je već veoma dobro opremljena stripovima, napreduje u smislu jednakosti! U okviru pomenute izložbe, medijateka Francuskog instituta biće obogaćena za pedeset novih strip naslova čiji su autori žene.

Dobro došli na otvaranje ove izuzetne izložbe i razgovor o ženama u stripu u Srbiji, na Balkanu i u Francuskoj 18. septembra u 18 časova u Zmaj Jovinu 11 u Beogradu.