Novosti
23.06.2019. Vesti

VII MIKROFAF – VIRAL EDITION: INFECTED BY VIDEO

Amaterski film je nezaobilazan deo istorije kinematografije, a sa pojavom i dostupnošću digitalnih tehnologija i društvenih medija osvaja nove prostore i razvija se na mnogo novih, uzbudljivih načina. MikroFAF – Mikro festival amaterskog filma, od 2009. godine služi kao festivalska platforma koja pomno prati dinamičan razvoj neprofesionalnog stvaralaštva, a 7. i 8. oktobra 2016. godine imaće svoje sedmo izdanje u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

MikroFAF ohrabruje razmenu iskustava svih onih entuzijasta koji žele da se izraze filmskim jezikom i ne ustručavaju se da eksperimentišu i samoobrazuju se u sferi filma, jačajući ovu alternativnu stvaralačku snagu filmske kulture. I ove godine pruža priliku filmskim zanesenjacima iz celog sveta da prikažu svoje kratke filmove, osvoje raznovrsne nagrade i održe plamen neprofitnog stvaralaštva, podstaknutog čistom ljubavlju prema filmu.

Ako ste takav filmski entuzijasta, vaš zadatak je da prijavite svoj kratki igrani, animirani, eksperimentalni ili dokumentarni film, a zadatak MikroFAF-a je da osigura da sveže ideje, novi talenti i autentični pogledi na svet budu zapaženi. Ove godine biće naglašeni i fenomeni filmskog web arta i viral videa, koji se već duže vreme intenzivno razvijaju i često predstavljaju granične slučajeve između tradicionalno shvaćenog filma, video-arta, televizijskog skeča, dokumentarnog zapisa, performansa…

Budući da MikroFAF insistira na iskustvu zajedničkog gledanja filmova u bioskopu i želi da podstakne živu razmenu mišljenja i utisaka, sedmo izdanje festivala održaće se na najboljem mestu za to – bioskopu Muzeja Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, koji već decenijama predstavlja mesto okupljanja i druženja brojnih filmofila.

VII MikroFAF vas ove godine poziva da prijavite svoje filmove i uključite se u trku za sledeće nagrade:

Najbolji kratki uradi sam/a film. Nagrada je namenjena filmovima u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), nastalim u neprofesionalnim okolnostima, bez angažovanja profesionalnih radnika/ca i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Najbolji nezavisni kratki film. Ova nagrada dodeliće se autorima i autorkama filmova koji ne odgovaraju uradi sam/a kriterijumima, a koji su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Najbolji viralni video. Nagrada se odnosi na klipove koji su namenjeni prvenstveno internetu i često koriste neke njegove odlike (interaktivnost, streaming, serijalnost…), a sadrže umetničke namere, izazivaju masovne reakcije online publike, ili podižu svest o nekoj temi.

Mikropolis – ručno rađenu statuetu, dodeliće žiri sastavljen od tri renomirana umetnika iz različitih oblasti kulture.

Propozicije konkursa za VII MikroFAF:

1. Rok za dostavljanje radova je 1. septembar 2016. godine.

2. Prihvatljivo trajanje rada je do 15 minuta.

3. Maksimalnotri rada po autoru/ki.

4. Ne postoje ograničenja u odnosu na zemlju porekla autora/ke ili filma.

5. Autor/ka treba da naznači za koju kategoriju prijavljuje film (Uradi sam film, Nezavisni kratki film, Viral Video). Ukoliko to ne učini ili ako film ne odgovara prijavljenoj kategoriji, organizatori/ke će u odnosu na temu ili “uradi sam” princip uključiti film u jednu od selekcija po svom nahođenju.

6. Filmovi koji nisu na srpskohrvatskom ili engleskom jeziku, moraju imati prevod (na jedan od ova dva pomenuta jezika).

7. Radovi se prijavljuju tako što ih pošaljete elektronskim putem podizanjem filma na neki od sajtova za deljenje velikih fajlova (Wetransfer, DropBox, SendSpace,Yousendit, FileConvoy i sl.) i ispišete podatke koje nam pošaljete na e-mail festivala mikro.faf@gmail.com, nakon čega će vam prijem biti potvrđen i film će se smatrati prijavljenim.

8. VEOMA VAŽNO – Podaci koje je obavezno dostaviti su: naziv filma, ime i prezime autora/ke, godina i zemlja produkcije, kratak opis (do 500 reči) i trajanje filma, kratka biografija autora/ke (do 500 reči), kontakt telefon i e-mail autora/ke. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

9. Ukoliko niste u mogućnosti da konkurišete online, radove možete poslati i na adresu: Marija Rodić, Trgovačka 20/9, 11 000 Beograd, sa naznakom „Za MikroFAF“, a prijavu ispisati ručno.

Napomene: Jednom prijavljen film nije moguće odjaviti; festival zadržava pravo na prikazivanje filma više puta kao deo selekcije festivalskog programa uz obaveštavanje autora, kao i na korišćenje isečaka ili fotografija iz filma u promotivne svrhe.

Za sve dodatne informacije pišite na mikro.faf@gmail.com

Srećno!

FACEBOOK EVENT

www.mikroart.rs