Novosti
24.06.2019. Vesti

USPEŠNO ODRŽAN PRVI KONCERT MLADIH ROKERKI

Avalom su se u nedelju popodne čule melodije čuvenih rok pesama poput „I love rock’n’roll”, „T’N’T” i „Marina”, koje su odsvirale mlade rokerke. Za koncert su se spremale nedelju dana na Rok kampu za devojčice, od 21. do 27. avgusta u dečjem odmaralištu „Šuplja stena”. Devojčice su tokom kampa osnovale 8 bendova – „Galaxy Girls”, „Rock Squad”, „Stairs to the Rock”, „Ne”, „B.A.S.S.”, „Hypnotic Punk”, „S.P.O.M.I.” i „TarLen”, a svaki bend je na koncertu odsvirao jednu pesmu. Publika, među kojom su bili zainteresovani sugrađani i sugrađanke i ponosne porodice učesnica, oduševljeno je slušala i gledala bubnjarke, gitaristkinje, basistkinje i klavijaturistkinje, prateći svaku pesmu aplauzom. Većina devojčica svoj instrument u ponedeljak je prvi put uzela u ruke, a kamp su završile u nedelju glasno svirajući celu pesmu!

Između pesama publici su se obratili Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Sektora marketinga i komunikacija ERSTE banke, koja je podržala pokretanje Rok kampa za devojčice kroz Superste program. Ona je pored mladih muzičarki pohvalila i roditelje koji su ukazali svoje poverenje i ohrabrili devojčice da sviraju muziku koju žele. Jelena Mihailović, koordinatorka programa donacija Trag Fondacije je takođe sa bine pohvalila devojčice koje će se sa novim veštinama, idejama i entuzijazmom vratiti u svoje lokalne zajednice. Ispred Opštine Vračar publici se obratio predsednik Skupštine Opštine Mihailo Grupković koji je izrazio zadovoljstvo što Opština Vračar podržava ovakav događaj koji za cilj ima razbijanje stereotipa i da se nada da će se uspešna saradnja nastaviti i ubuduće. Poslednja je na binu izašla Selena Simić, bubnjarka i vođa mentorskog tima prvog Rok kampa za devojčice u ovom delu Evrope , koja je govorila o velikom talentu i motivaciji svih 30 devojčica, koje su svakodnevno satima posvećeno i strastveno vežbale na svojim instrumentima. Tamara Kojić u ime organizacionog tima pozvala je sve pokrovitelje i partnere, ali i roditelje, medije, muzičke profesionalce, predstavnike institucija, zainteresovanih organizacija i kompanija da se aktivno uključe u pripreme sledećeg izdanja zajedno sa FEMIX timom i pridruže naporima da drugi Rok kamp za devojčice u regionu bude još uspešniji, veći i vidljiviji.

Na prvom Rok kampu za devojčice u ovom delu Evrope učestvovalo je 30 devojčica iz različitih delova zemlje, uzrasta od 10 do 14 godina. Učile su da sviraju osnove gitare, bubnjeva, bas gitare i klavijatura, neke od njih su svoje veštine usavršavale, i sa 8 mentorki, mladih muzičarki sa alternativne scene pripremale se za svoj prvi rok koncert. Prvi Girls Rock kampovi osnovani su pre nekoliko decenija, a danas ih ima širom sveta. Region je svoj prvi Rok kamp za devojčice dobio ove godine u organizaciji programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, a organizatorke se nadaju da će ih uskoro biti u svim susednim zemljama, jer se pokazalo da postoji veliko interesovanje.

Prvi Rok kampa za devojčice podržali su Skymusic produkcija, Trag fondacija, program „Superste” ERSTE banke, Carnex Smazalice i program „Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta. Partneri kampa su Opština Vračar, Triglav osiguranje, Proto, Margomond, Disciplina, Ekipa, Anđeli, Fruvita i Rekonstrukcija Ženski fond. Medijski sponzori kampa bili su Noizz i Hej!