Novosti
24.06.2019. Vesti

USPEŠNO ODRŽAN I DRUGI ROK KAMP ZA DEVOJČICE U OVOM DELU EVROPE

Koncertom nove generacije rokerki u nedelju 1. jula u Sremskim Karlovcima, završeno je drugo izdanje jedinog rok kampa za devojčice u regionu, u organizaciji FEMIXa.

Na koncertu koji je trajao nešto više od sat vremena, osam bendova nastalih tokom kampa izvelo je sledeće rok hitove: bend Escaped Wolves svirao nam je “Sweet dreams” koju u originalu izvode Eurhytmics, bend Attack pesmu “Dosta! Dosta! Dosta!” novosadskog ženskog pank benda Boye, “Danas sam luda” Josipe Lisac izvele su devojčice iz benda Raspad, “One way or another” od Blondie čuli smo od benda Wildfire, a “Zombi” sastava Cranberries odsvirale su rokerke iz benda Nothing. Devojčice okupljene u bendu Eleven fists nastupile su sa “Seven Nation Army” od The White Stripes, “I hate myself for loving you” Joan Jett bila je pesma koju su nam odsvirale devojčice u bendu TNT, a “It`s my life” Bon Jovi bio je hit benda Black Heart Beats. Devojčice su na koncertu bile sjajne, a roditelje i sve prisutne u publici ostavile bez teksta i sa velikim osmehom na licu!

Pogledajte kratak video sa nastupa!

Ne samo što su devojčice same izabrale imena svojih bendova, već je ove godine, svaki od bendova imao je i logo koji su devojčice same osmislile, a tehnički izradila mentorka na bas gitari i grafička dizajnerka, Anja Tvrtković.

Kamp je trajao sedam dana, od 25. juna do 1. jula i okupio 31 devojčicu uzrasta od 10 do 14 godina iz 13 različitih mesta u Srbiji: Beograda, Novog Sada, Lazarevca, Obrenovca, Sremske Mitrovice, Vršca, Kovina, Žablja, Knjaževca, Blaca, Jagodine, Sokobanje i Smedereva. One su više od šest sati svakog dana radile sa domaćim muzičarkama iz različitih bendova alternativne scene, usavršavajući ili stičući prve osnove sviranja bubnjeva, gitare, bas gitare ili klavijature. Neke od devojčica su na kampu prvi put uzele u ruke svoj instrument!

Mentorke koje su posvećeno i entuzijastično radile sa njima bile su ove godine Anja Tvrtković i Jelena Mihić, basistkinje, Tijana Milivojević i Mina Stojanović, gitaristkinje, Isidora Dimić i Marija Nikolić, klavijaturistkinje i bubnjarke Biljana Šunjka i Selena Simić, ujedno i vođa mentorskog tima i od nedavno članica Upravnog odbora Svetske mreže Rok kampova za devojčice (Girls Rock Camps Aliance – GRCA).

Više o mentorkama, njihovim bendovima, muzičkom i pedagoškom iskustvu saznajte ovde!

Pored intenzivnog rada na sviranju instrumenata u Karlovačkoj gimnaziji i pripremi za završni koncert, devojčice su u večernjim časovima u Eko centru “Radulovački”, gde su bile smeštene, pohađale i dodatne, fakultativne radionice. Razgovor o tome kako drugarstvo, pažnja i ljubav (ne)treba da izgledaju i koje izbore smemo da pravimo uprkos očekivanjima vodile su Sanja Pavlović i Jovana Markulić iz Mogu da neću projekta Autonomnog ženskog centra. Radionicu live looping-a vodila je Tamara Ristić Kezz, a kako se pišu tekstovi pesama devojčicama su pokazale kantautorka Bojana Vunturišević i Minja Bogavac, dramaturškinja. Značajne žene u istoriji narodne, klasične i popularne muzike su tema razgovora sa muzikološkinjom dr Ivom Nenić, a pitanje zašto je Rok kamp samo za devojčice bilo je u fokusu debate koju je vodila naučnica Nađa Duhaček. Poslednjeg dana kampa, pred završni koncert, Jovana Coka Stanković, novinarka, muzički PR i voditeljka Rock radija devojčicama je poručila „Stresa bez!“, oslobodila ih treme i pripremila za završni nastup. Dve radionice pevanja sa devojčicama vodila je Tamara Kojić, članica organizacionog tima kampa ali i nekadašnja pevačica sastava “Vroom”.

U subotu 30. 06. je organizovano i malo druženje sa muzičkim novinarima i PR-ovima, kako bi devojčice stekle pogled na muzičku scenu i iz jednog drugog ugla. Tada su nas na kampu posetili Bojana Kozomora, PR Exit Festivala, Ljiljana Zdravković, pevačica benda The Bite, muzička novinarka i voditeljka Rock Radija, i Dušan Majkić, novinar i muzički urednik Oradija RTV.

Rok kamp za devojčice je možda zvanično zatvoren nastupom u Sremskim Karlovcima, ali to nije kraj saradnje, druženja i sviranja. Organizacioni i mentorski tim nastaviće da, kao i prošle godine, podržava i promoviše devojčice učesnice kampa na različite načine tokom narednih meseci. Prva generacija učesnica kampa imala je priliku da nastupi čak šest puta tokom prethodnih godinu dana, a nadamo se da će slične mogućnosti dobiti i ova, druga po redu generacija.

Već sedam dana po završetku kampa, devojčice će imati priliku da nastupe ponovo! Organizatorke sa zadovoljstvom pozivaju sve zaitneresovane na koncert devojčica u okviru manifestacije “Radost ludost” koju po deveti put organizuje Rekonstrukcija Ženski Fond, jedan od donatora kampa, u subotu 7. jula od 20 časova u Uličnoj galeriji u Beogradu.

Rok kamp za devojčice je kao neprofitni projekat pokrenula grupa mladih žena kao deo programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, koji postoji od 2010. godine. FEMIX se bavi unapređenjem rodne ravnopravnosti među mladima i u kulturi, deo je Nezavisne kulturne scene Srbije, Krovne organizacije mladih Srbije, Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada i Regionalne mreže kulturnih rodnih praksi. Od prošlog avgusta kada je održan prvi, ovaj jedini rok kamp za devojčice na Balkanu postao je deo Svetske mreže rok kampova za devojčice GRCA, a u septembru se u Beogradu održava konferencija evropskog ogranka ove mreže. FEMIX je jedan od partnera na projektu Balkan Girl Power koji će početi sa realizacijom u julu 2018. godine, ohrabrujući devojke da se aktivnije bave i izražavaju fotografijom.

Više informacija o aktivnostima FEMIX programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva na sajtu FEMIX-a.

Organizacioni tim činile su i ove godine Olga Boškov, zadužena za društvene mreže i pripremu za štampu, Maša Peruničić, koordinatorka komunikacije sa roditeljima, smeštaj, prevoz i ishranu devojčica, Tamara Kojić, tehnička direktorka, koordinatorka međunarodne saradnje, voditeljka završnog koncerta i mentorka za pevanje, Selena Simić, takođe angažovana oko tehnike i instrumenata, ali pre svega vođa mentorskog tima i glavna za metodologiju našeg kampa, i Tatjana Nikolić, vođa projekta, najviše zadužena za fundraising i finansije, kao i edukativni program. Timu su se ove godine pridružile i Sandra Nikolić, specijalna pedagoškinja i psihoterapeutkinja kao podrška u radu sa devojčicama na kampu, i Katarina Mitić, teoretičarka muzike i doktorantkinja Univerziteta umetnosti, kao pojačanje u oblasti partnerstava, PR-a i komunikacije i edukativnog programa. Organizacioni tim se zahvaljuje na pomoći i saradnji na vizuelnom identitetu art direktorki Lagune Marini Bucek, saradnicama u PR-u Maji Josić i Jeleni Simić Milojević, snimatelju Aleksandru Gubašu, fotografkinji Dušici Stojanović i brižnoj doktorki na kampu Dragani Živković.

Rok kamp za devojčice 2018 održava se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcije Ženskog fonda, Fondacije Jelena Šantić i Balkan Trust for Democracy, i kompanija Contango doo i Erste Banka Srbija, kao i svih prijatelja i prijateljica kampa koji su uplatili novac putem platforme Donacije.rs. Partneri kampa ove godine su Ekološki Centar Radulovački, Proto, Anđeli, Coca-Cola HBC Srbija, Donacije.rs i Autonomni ženski centar sa svojom kampanjom Mogu da neću.

Fotografije na: Flickr public link

Posetite Facebook stranicu !

Pratite Rok kamp za devojčice na Instagramu i Twitter-u!