Novosti
12.03.2021. Vesti

FEMIX FEST – UPOZNAJTE UČESNICE FILMSKOG PROGRAMA

*Tekst pripremile učesnice Femix Edu programa Dunja Grubor i Milica Amidžić

Filmski program ovogodišnjeg Femix Festa biće održan tokom subote i nedelje, 13. i 14. marta. Festival će u potpunosti, uzevši u obzir epidemiološku situaciju, biti održan u onlajn formatu na Facebook i Youtube platformama. U okviru ovog dela programa ovogodišnjeg festivala biće prikazani radovi polaznica filmskog kursa koje su razvijale sa svojim mentorkama. Program festivala sadrži javno čitanje delova scenarija, prikazivanje filmova  polaznica, kao i pitch projekata koji su još uvek u fazi razvoja. Ovako koncipiran program zamišljen je tako da polaznicama filmskog kursa Femix programa omogući da u okviru festivala prezentuju svoje kreativne potencijale i radove i da svojim stvaralaštvom dopru do što šireg opsega publike i profesionalaca.

Sadržaj će biti dostupan za gledanje samo uživo.

Filmski program Femix Festa

Subota, 13. mart

15:30 – Javna čitanja scenarija i sinopsisa

  • Mirjana Jojić, “Zatočenica”
  • Ivana Janošev, “Kosa posvuda”
  • Tamara Broćić, “Cvat”

Nakon toga sledi razgovor sa autorkama koji vodi Mila Maksimović.

17:00 – Prikazivanje filma “Viktorija, 15” Mine Petrović

Nedelja, 14. mart

19:00 – FILMSKI PROGRAM: ODABRANI KRATKI FILMOVI MLADIH AUTORKI

  • Iva Mašić, “Potera”
  • Dunja Subašić, “Curfew story”
  • Iva Mašić, “Avgust”
  • Tamara Broćić, “U šifonjeru”

Razgovor sa autorkama vodi Mila Maksimović.

Upoznajte se sa učesnicama filmskog programa festivala

Ivana Janošev je diplomirala i masterirala multimedijalnu režiju na Akademiji umetnosti. Godine 2015. režirala je predstavu „Sladoled”, kao i kratki dokumentarni film „Mrtvi Kapital“, koji se našao u selekciji brojnih festivala i pokupio nagrade poput Microfaf Special Mention 2018., nagrada Artorium festivala 2015. i druge. U periodu od 2016. do 2019. režira i igra u Dnevnjak-u, a od 2018. se bavi akvizicijom filmova u kompaniji „888 films“. Godine 2019. počinje da radi na dokumentarnom filmu „Karlito ili kako sam postala zlostavljač pasa“. Godine 2020. režira predstavu „Pojačalo i gitara“, a 2021. predstavu „Pod istim krovom“. Na Femix festivalu će nam se predstaviti sa svojim projektom „Kosa posvuda”, koji predstavlja adaptaciju istoimene knjige Tee Tulić za dugometražni film.

Dunja Subašić, nakon završenih studija francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, stiče master diplomu na odseku Audiovizuelne industrije, na Univerzitetu Pariz 8 u Francuskoj. Školovanje nastavlja na Univerzitetu Pariz Nanter, gde je završila master iz Dokumentarnog i antropološkog filma. Radila je u produkcijskoj kući Wake Up Films iz Novog Sada, učestvujući na projektima na poziciji asistentkinje reditelja i mlađe producentkinje. Učesnica je različitih radionica dokumentarnog filma poput radionica EURODOC-a i BDC Discoveries-a. Kratki film „Priča o karantinu“ (2020), čiju režiju i montažu potpisuje sa Urošem Dimitrijevićem, prikazan je na nekoliko evropskih festivala. Trenutno radi na kratkom dokumentarnom filmu „Odrasli smo tamo“.

Tamara Broćić rođena je 1995. u Beogradu i  studentkinja je filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti. Paralelno sa studijama vezanim za filmsku umetnost, studira i Arhitektonski fakultet. Sa svojim projektima učestvovala je na internacionalnoj umetničkoj rezidenciji MultiMadeira u Funšalu (Portugalija), na DOKSrbija radionicama, Bašta film pitch-u, Film + Development Lab-u u Rumuniji i drugim programima. Izlagala je fotografije na nekoliko grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Njeni kratki filmovi prikazivani su na preko dvadeset festivala kratkog filma. U okviru svog stvaralaštva bavi se temama sazrevanja i odrastanja. Trenutno radi na dva kratka igrana filma „U šifonjeru“ i „Cvat“ i u fazi je razvijanja ideje za igranu seriju „Raves & riots“. U okviru filmskog dela Femix festivala publici će se predstaviti čitanjem dela iz scenarija za kratki igrani film „Cvat“ koji je u pripremi.

Iva Mašić rođena je 2000. godine. Rediteljka je i scenaristkinja nekoliko kratkometražnih igranih filmova. U okviru plesnog festivala „Uhvati ritam“ snimala je kratak film povodom ovog događaja. Učesnica je više filmskih radionica, poput radionice u okviru internacionalnog festivala kratkometražnog filma 17. Filmskog fronta u Novom Sadu, kao i škole filma „Fokus“ 2017. i 2018. godine. Bila je član mladog žirija na 6. Pančevačkom film festivalu. Dobitnica je nagrade za najbolji strani film na festivalu „1 minute film“ u Kejptaunu, kao i posebnu pohvalu na festivalu MikroFAF u DIY regionalnoj selekciji. Pored filma, bavi se i fotografijom, i njen rad nagrađen je prvim mestom za najbolje fotografije Pete beogradske gimnazije.

Mila Maksimović rođena je u Beogradu 1998. godine. Od srednje škole se aktivno interesuje za fotografiju, i 2015. godine izlaže rad u fotomonografiji fotografskog udruženja GPU i osvaja bronzanu medalju na međunarodnom konkursu GPU PSA International. Godine 2016. učestvuje u ISSOS filmskoj školi na Jejl univerzitetu, gde osvaja nagradu za najbolji kratkometražni film. Godine 2019. upisuje smer Film i televizija na Njujorškom univerzitetu, gde sa prvim kratkometražnim filmom ulazi u uži izbor za Viewer’s Choice Award na konkursu Sight&Sound Showcase. Na fakultetu učestvuje na više amaterskih projekata kao direktor fotografije, producent i asistent režije, i radi kao snimatelj na univerzitetskim događajima. Godine 2020. izlaže rad u okviru međunarodne izložbe „Mosuo: Family, Marriage and Dialogue“ u Junanu, Kini. Po povratku u Srbiju volontira kao asistent režije na seriji „Tajne vinove loze“.Trenutno je u fazi razvijanja ideje za sledeći kratki igrani film i dugometražni dokumentarac. U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala, pojaviće se u ulozi moderatorke Q&A nakon čitanja scenarija i projekcije filmova učesnica.


Femix Fest – festival ženskog stvaralaštva održaće se od 12. do 14. marta 2021. Uprkos teškoćama koje je 2020. donela kulturnoj sceni, protekla godina je bila puna kreativnosti i donela novu muziku, fotografije i filmske ideje. Femix Fest 2021 posvećen je slavljenju autorki u različitim oblastima, promociji njihovih najnovijih radova, kao i diskusiji o poziciji i delovanju žena u okviru kulturne scene i kreativnih industrija.

Femix Fest 2021 se organizuje uz podršku fonda Prince Claus i međunarodne organizacije Freemuse. Rad FEMIX-a dugoročno podržava fondacija Mama Cash, a realizaciju i razvoj Rok kampa za devojičice Fond FRIDA.