Novosti
13.05.2023. Vesti

U Novom Sadu održan osnivački događaj mreže radnica u kulturi, umetnosti i kulturnim industrijama

U prostoru OPENS-a u Novom Sadu, u organizaciji Kulturanove, 13. i 14. maja održan je dvodnevni osnivački događaj mreže radnica u kulturi, umetnosti i kulturnim industrijama. Okupljanje je ujedno predstavljalo i zvanični završetak projekta „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” koji je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), sa partnerima iz ove nacionalne mreže (Kolektiv mladih žena FEMIX, Pobunjene čitateljke, MillenniuM, Studio 6, Kulturanova, Elektrika i Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope) sprovela od 2021. godine uz podršku UNESCO međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost.

Autorka fotografija: Tanja Drobnjak

U subotu, 13. maja, prvi deo dana je bio posvećen predstavljanju rezultata projekta „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”. U okviru pomenutog projekta, sprovedeno je istraživanje o faktorima koji utiču na rodnu neravnopravnost, te je realizovana studija „Rod i rad u kulturnom polju u Srbiji” koja će biti uskoro dostupna za besplatno preuzimanje. Tatjana Nikolić (Femix), Ksenija Đurović (NKSS) i Nađa Bobičić (Pobunjene čitateljke) govorile su o rezultatima istraživanja i sprovedenim aktivnostima jačanja kapaciteta radnica u kulturi, osnaživanja i povezivanja.

Učesnice su imale priliku da pogledaju dva promotivna videa koja su kreirana u okviru kampanje za promovisanje rezultata studije, a ukazuju na set preporuka za poboljšanje pozicije radnica u kulturi, umetnosti i kulturnim industrijama u našoj zemlji. Video materijali su urađeni u koprodukciji sa organizacijom BeFem.

Neke od prisutnih pojedniki i organizacija koje se bave rodnom ravnopravnošću na domaćoj umetničkoj sceni u različitim domenima su kroz kratke prezentacije predstavile svoj rad, projekte ili rad organizacija iz kojih dolaze. Prisutnima su svoj rad predstavili Savez feminističkih organizacija Novog Sada „Rekonekcija“ – ŽeNSki muzej; Centar za devojke Niš – Feministička likovna kolonija Sićevo; Feministički kulturni centar BeFem – Biro Jednakost; dr Iva Nenić je predstavila projekat „Žensko liderstvo u muzici“; dr Jasna Jovićević svoju novu publikaciju „Dobro jutro, džezerke“; Jana Adamović je predstavila inicijativu Stripotetke; Nađa Bobičić je govorila o regionalnog nagradi „Štefica Cvek“, a Katarina Mitić Minić je predstavila Kolektiv mladih žena FEMIX i njihove aktivnosti. Nakon ovih kratkih predstavljanja, urađena je sesija upoznavanja svih prisutnih koleginica, kako bi rad bio što efikasniji.

Kako je tokom vikenda u Novom Sadu realizovano neformalno osnivanje mreže, prisutne su kroz radne grupe radile na razradi ideja, alata i svih ostalih činilaca koji bi doprineli da mreža poprimi i svoj formalni oblik početkom sledeće godine.

Koleginice umetnice i kulturne radnice su kroz tri radne grupe promišljale koje bi vrednosti mreža trebalo da zastupa, kako bi izgledala njena struktura, članstvo, koji bi bili ciljevi i osnovne aktivnosti mreže.

Simbolično, događaj je zaokružen osnivanjem i pristupom neformalnoj mreži koja trenutno broji preko 30 pojedinki i organizacija među kojima su: Pobunjene čitateljke; Lana Nikolić; Savez feminističkih organizacija Novog Sada „Rekonekcija“ – Vera Kopicl i Silvia Dražić; Dunja Đokić; Jana Adamović, Udruženje „Stripotetke“; Prof. dr Milena Dragićević Šešić; Dr Jasna Jovićević; Udruženje „Artrust“; Kolektiv mladih žena FEMIX; Tatjana Nikolić; Udruženje „Grupa 484“ – Program za interkulturno obrazovanje i direktnu podršku; Branislava Ilić; Udruženje „Kontekst“; Udruženje za prirodu i društvo „Multivoks“ – Marija Peternel; Katarina Dimitrijević, Udruženje „Gnezdo“; Katarina Melić; Udruženje „Nova mreža“; Mina Petrić; Dragana Nikolić; Jelena Vukičević; Udruženje „Centar za devojke“; Tamara Zečević; Dr Iva Nenić; Ivana Jovanović Arsić – Udruženje „Kulturis“; Marija Maša Milanković; Danica Jevđović, Udruženje „Stripotetke“; Ana Milojković, Udruženje „Stripotetke“; Ksenija Đurović; dr Irena Ristić – Udruženje „Hop.La“; Ana Ostojić; Udruženje „Kulturanova“; Irena Čučković; Tijana Grumić i Aleksandra Mirimanov.

Cilj mreže biće poboljšanje pozicije radnica u kulturi, umetnosti i kulturnim industrijama u našoj zemlji, građenje bliske saradnje sa akterima i donosiocima odluka kako bi se uticalo na institucionalne i sistemske promene, dodatna edukacija za članice mreže, te promocija njihovog rada.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), sa partnerima iz ove nacionalne mreže (Kolektiv mladih žena Femix, Pobunjene čitateljke, Millennium, Studio 6, Kulturanova, Elektrika i Centar za emprijske studije kulture jugoistočne Evrope), od maja 2021. do aprila 2023. godine realizuje projekat “Rodna ravopravnost za kulturnu raznolikost” uz finansijsku podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.