Novosti
26.04.2022. Vesti

U Kragujevcu predstavljeni preliminarni rezultati studije o položaju kulturnih radnica

Preliminarni rezultati istraživanja Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost predstavljeni su u Studentskom kulturnom centru Kragujevac 19. aprila 2022. godine.

Prezentaciju je otvorio Vladimir Paunović, predstavnik udruženja Millenium iz Kragujevca, članice konzorcijuma Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost.

Tatjana Nikolić, predstavnica FEMIX-a, govorila je o rezultatima ankete, intervjua i fokus grupe u kojima je učestvovalo preko 100 radnica u kulturi iz Srbije. Na ovim rezultatima zasnovana je studija “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” koja će uskoro biti objavljena.

Na osnovu potreba koje su istakle ispitanice i istraživanje, u toku je kreiranje edukativnog programa za radnice u kulturi, koji uskoro počinje. Planove za ovaj program i dalje korake projekta predstavila je Ksenija Đurović, iz asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Da saznate čim se otvore prijave za edukativni program, nastavite da nas pratite i prijavite se na Bilten podrške i inspiracije umetnicama i radnicama u kulturi!

Radionice su planirane tokom maja i juna:

  • Radna prava, mobing, dobre prakse liderstva, samoorganizovanje i udruživanje
  • Upravljanje vremenom, usklađivanje ličnog života i posla, briga o sebi, burn out
  • Prikupljanje sredstava u kulturi, odnos prema novcu, i finansijsko upravljanje
  • PR i marketing u kulturi, digitalni marketing u umetnosti

 

Rezultati studije su takođe predstavljeni tokom sastanaka sa ombudom grada Kragujevca Jelenom Milivojević i saradnicama, načelnicom gradske uprave za kulturu i informisanje Natašom Pešić Radosavljević i saradnicama, i članom gradskog veća za kulturu Miljanom Bjeletićem.


Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), sa partnerima iz ove nacionalne mreže (Kolektiv mladih žena Femix, Pobunjene čitateljke, NGO „MillenniuM“, Studio 6, Kulturanova, Elektrika Pancevo i Centar za empirijske studije kulture jugoistocne Evrope), od maja 2021. do aprila 2023. godine realizuje projekat „Rodna ravopravnost rađa kulturnu raznolikost” uz finansijsku podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost. Na konkursu od preko hiljadu projekata iz celog sveta, ovaj projekat je izabran kao jedan od šest najboljih i kao jedini iz Srbije. #supportcreativity