Novosti
24.06.2019. Vesti

TATJANA NIKOLIĆ DOBITNICA SPECIJALNOG PRIZNANJA FONDACIJE “JELENA ŠANTIĆ”

Pozivamo vas na dodelu nagrada koja se održava u četvrtak, 5. jula od 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, u Beogradu.

Ovogodišnji konkurs za Nagradu “Jelena Šantić” zainteresovao je 40 organizacija i pojedinaca/ki koji su svojim aktivnim radom doprineli razvoju lokalnih zajednica, ljudskih prava, ukazivali na položaja kulturnih radnika/ca, a takođe su uveli niz novih praksi u rad sa različitim ciljim grupama.

Nezavisni žiri u sastavu Aleksandra Vesić, konsultantkinja za razvoj civilnog društva, Goran Tomka, kulturolog i Branislav Dimitrijević, teoretičar i istoričar umetnosti, doneo je odluku o novim dobitnicima i dobitnicama Nagrade “ Jelena Šantić” za hrabri iskorak za 2016/2017:

– Marijana Cvetković, za doslednost u radu i promociji savremenog plesa, kontinuirano zagovaranje za bolje uslove rada u oblasti kulture, kao i za uvođenje inovativnih praksi za najmlađe u okviru projekta „Generator”.
– Udruženje umetnika Užice – Galerija Reflektor, za hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice kroz udruživanje i saradnju sa javnim i privatnim sektorom, kao i zalaganje za očuvanje kulturnog nasleđa grada.
– Tatjana Nikolić, specijalno priznanje za izuzetan doprinos u unapređenju položaja mladih profesionalaca/ki u kulturi, umetnosti, kreativnim industrijama i medijima, kao i afirmaciji mladih, a posebno devojčica u okviru projekta “Rok kamp za devojčice”.

Pozivamo vas na dodelu nagrada koja se održava u četvrtak, 5. jula od 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, u Beogradu, dobro došli/e! Svoj dolazak molimo vas potvrdite direktno Fondaciji na email: office@fjs.org.rs

U ime tima Organizacije za promociju aktivizma i FEMIXa čestitamo Marijani Cvetković koja već duži niz godina podržava naš rad na zasluženoj nagradi, kao i kolegama/inicama iz UVUU!

Tatjanu Nikolić, aktivistkinju FEMIXa i predsednicu OPA nominovala je Katedra za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti gde je Tanja završila osnovne i master studije i gde sada pohađa doktorske studije Menadžmenta u kulturi i medijima, dok je paralelno demonstratorka u nastavi na predmetu Uvod u menadžment u kulturi na prvoj godini osnovnih studija. Predlog za nominaciju dala je prof. dr Milena Dragićević Šešić, Tanjina mentorka na master i doktorskim studijama, kojoj se posebno zahvaljujemo.

Fondacija “Jelena Šantić” bila je jedan od donatora ovogodišnjeg Rok kampa za devojčice u okviru svog programa “Hrabri iskoraci u novim kulturnim praksama”, gde je naš kamp bio jedan od pet odabranih projekata za podršku.

Fondaciju „Jelena Šantić“ osnovala je Grupa 484 2005. godine, uz finansijsku podršku člana svog Upravnog odbora Vojina Dimitrijevića, sa idejom da promoviše umetničke projekte koji u sebi nose duh onih društvenih vrednosti, tolerancije i očuvanja mira, za koje se zalagala osnivačica Grupe 484 Jelena Šantić (1944-2000). Jelena Šantić bila je po vokaciji balerina, i to čuvena, ali po životnom stilu jedna od najznačajnijih mirovnih aktivistkinja u Srbiji i u zemljama bivše Jugoslavije. Od 1991. godine bila je inicijatorka mnogih mirovnih demonstracija, brojnih mreža za saradnju nevladinih mirovnih organizacija u zemlji i regionu i rukovoditeljka u projektima za pomoć izbeglicama i pomirenja među zaraćenim stranama.

Danas, FJŠ je nezavisna, neprofitna fondacija. Nagradu “Jelena Šantić” za hrabri iskorak za 2016/2017 FJŠ organizuje u saradnji sa Grupom 484, a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (Balkan Trust for Democracy).

Fondaciju “Jelena Šantić” možete pratiti na njihovoj Facebook stranici .

Više informacija na sajtu Fondacije “Jelena Šantić”.