Novosti
24.06.2019. Vesti

STRATEGIJA RAZVOJA KULTURE SRBIJE – ŽENSKI GLASOVI

Domu kulture Studentski grad u utorak, 11. aprila od 18 časova održaće se razgovor o rodnoj ravnopravnosti u kulturnoj politici i položaju ženskog stvaralaštva i rodne pespektive u novoj strategiji kulturnog razvoja koja je u procesu izrade.

Tribina pod naslovom „STRATEGIJA RAZVOJA KULTURE SRBIJE – ŽENSKI GLASOVI” održava se u okviru programa FORUM DKSG i na njoj će govoriti:

– Milena Dragićević Šešić, Univerzitet umetnosti, umetničko obrazovanje
– Marina Blagojević Hughson, Sociološko društvo Srbije, ideologija kulture
– Tatjana Nikolić, Program za afirmaciju ženskog stvaralaštva Femix, alternativna scena
– Višnja Kisić, Evropa Nostra Srbija, kulturno nasleđe
– Biljana Dojčinović, Knjiženstvo, književnost
– Ivana Kronja, Srpska akademija filmske umetnosti i nauke – AFUN, film
– Gordana Lebović, OMEN teatar, pozorište
– Marija Popović-Zmaja, SKC Novi Sad, Erasmus+ program
– Jasminka Petrović, URA kultura, kultura za decu
– Anne Lorraine Vigouroux, Francuski institut u Srbiji, kulturna politika Francuske

U Srbiji je u toku proces izrade Strategije razvoja kulture 2017-2027. Strategija je definisana članom 19. i 20. Zakona o kulturi. Iako je Zakon usvojen još 2009. godine, sazivi Narodne skupštine u proteklih 8 godina nisu uspeli da usvoje ovaj dokument. Prvobitno je izrada Strategije bila nadležnost Nacionalnog saveta za kulturu ali je Izmenama Zakona, 2016. godine u vreme ministra Tasovca, ona prešla u nadležnost Ministarstva kulture, što je odmah iskoristio aktuelni ministar Vukosavljević i pokrenuo proces njenog pisanja. Javnosti nisu dostupna imena članova i članica radne grupe koja piše Strategiju.

Šta su to i ko su ženski glasovi, kao i kakve su mogućnosti njihovog učešća u izradi Strategije razvoja kulture Srbije biće jedna od tema razgovora. Svaka gošća govoriće o specifičnoj oblasti kulture. Javna diskusija će biti interaktivna i snimana. Izveštaj sa foruma biće objavljen u nedeljniku Vreme.

Moderator foruma je Bojan Milosavljević.