Novosti
24.06.2019. Vesti

ROK KAMP ZA DEVOJČICE PROTIČE ISPUNJEN KVALITETNIM PROGRAMOM I SJAJNOM MUZIKOM

Rok kampom za devojčice, koji uskoro dolazi do svoje velike završnice, odjekuju udarci bubnjeva, zvuci gitare i klavijatura, uz ritam bas gitare i strofe poznatih rok pesama. Prvu polovinu kampa učesnice su provele radeći u svojim grupama, upoznajući instrument i osnovne delove pesama koje će na koncertu 27. avgusta izvesti. Sada su pored vežbanja u grupama u toku i popodnevne probe sa bendovima koje su devojčice okupile, kojih ima ukupno osam, sa imenima poput “Galaxy Girls”, “B.A.S.S.” i “Ne”.

Druge večeri kampa devojčice su se oduševile gostovanjem Bojane Stamenov, koja je sa njima razgovarala o pevanju, nastupu, i emocijama u muzici. Bojana je devojčice savetovala na koji način da se nose sa tremom, koja se javlja i posle godina nastupanja – za nju ima 2 sekunde vremena, pre nego što pevanje počne. Tremi mesto nije na probama, koje služe da se vežba i greši; u muzici je praksa najveća škola. Bojani je kod pevanja veoma bitna emocija, jer kaže da život i emocije kroje kakve ćemo pesme da pišemo. U pevanju mora jasno da se čuje šta želiš i šta misliš, da bi zvučalo najbolje što može. Kada peva, ona se trudi da svojim pogledom, gestovima, izrazima lica dočara značenje, tako da svako razume smisao čak i ako ne razume ni jednu reč. Važno je osetiti priču pesme koju želiš da otpevaš!

Maja Cvetković, koja predvodi bend E-Play, posetila je rokerke trećeg dana kampa. I ona veruje da je trema nešto uobičajeno čak i za iskusne muzičarke. Takođe naglašava značaj prakse, jer je ona kao iskusna muzičarka posle godina aktivno provedenih na sceni posvećena učenju i usavršavanju, koga nikada nije dovoljno. Maja svoj instrument – bas gitaru – svira netipično, trzalicom i sa temom. Devojčicama je prenela da je super ostati verna sebi i raditi stvari na svoj način! Čak i ako ne ideš u muzičku školu, možeš da učiš da sviraš instrument koji želiš, a Majin savet je da učiš od drugih, na primer, slušajući svoje omiljene muzičare na TV-u ili Jutjubu.

Tokom prethodna 2 dana pored radionica instrumenata i proba s bendovima devojčice su se družile sa Ivom Nenić i Nađom Duhaček, od kojih su naučile interesantne nove stvari. Iva je kroz kviz učesnicama Rok kampa predstavila muzičarke o kojima retko imamo prilike nešto da čujemo, iako su radile velike i važne stvari. Sa Nađom su razgovarale o tome šta znači biti “idealna devojčica” ili “idealni dečak”, koje se osobine najčešće podrazumevaju, i kako se prema njima odnosimo. Iva i Nađa su tokom svojih radionica devojčicama naglasile da treba da težimo tome da podržavamo jedni druge, da podstičemo sve oko sebe da se bave onim što žele, a ne da dokazujemo da smo dovoljno dobre ili bolje od nekih drugih. Držimo se zajedno, slavimo različitosti i promenićemo svet

Rokerke koje će uskoro uzdrmati domaću alternativnu scenu imaju svoj prvi koncert završnog dana kampa – u nedelju 27. avgusta od 12:30h na otvorenoj bini odmarališta „Šuplja stena“. Javite se na femixinfo@gmail.com, SMS-om na 060 333 81 60, ili preko Fejsbuka ili Instagrama da rezervišete svoje mesto. Obezbeđen je i prevoz od Glavne železničke stanice u Beogradu do Avale, koji polazi u 12h, za koji je takođe potrebno javiti se organizatorkama.
Dođite u nedelju da podržite mlade muzičarke, povedite ekipu, vidimo se!