Novosti
16.03.2023. Vesti

“Rod i rad u kulturnom polju u Srbiji” od 23. do 31. marta u pet gradova

Tim koji je okupila Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), a u kojem učestvuje i naš Kolektiv, krajem marta održaće promociju publikacije “Rod i rad u kulturnom polju u Srbiji” u čak pet gradova u periodu od 23. do 31. marta 2023. godine.

Ovom prilikom će biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je obuhvatalo anketu, intervjue i ekspertsku fokus grupu, u kojima je učestvovalo skoro 250 kulturnih radnica i preduzetnica iz različitih delova Srbije i različitih starosnih grupa. Istovremeno, ovi susreti zamišljeni su i kao platforma za dodatno upoznavanje i učvršćivanje veza sa lokalnim akterkama i akterima u kulturi koji deluju u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Nišu i Kragujevcu, gde bismo voleli više da čujemo o iskustvima i perspektivama za unapređenje rodne ravnopravnosti u polju kulture na lokalnom i nacionalnom nivou.

U Beogradu se događaj održava u četvrtak 23. marta u Književnom centru “Krokodil” od 19 časova, u Pančevu u petak 24. marta u Gradskoj biblioteci, a tačna satnica će uskoro biti objavljena. U subotu 25. marta od 11.30 smo u prostorijama Omladinske prestonice kulture Novi Sad OPENS. U četvrtak 30. marta smo u Domu omladine Kragujevca od 11 časova, a u EU Info kutku u Nišu u petak 31. marta od 17h.

Neka od pitanja i tema o kojima će se razgovarati u vezi su sa uslovima rada kulturnih radnica i preduzetnica iz sektora kulture, oblicima rodne diskriminacije sa kojima su se do sada susretale, kao i mogućnostima za unapređenje rodne ravnopravnosti na domaćoj sceni. Jedno od glavnih pitanja biće kako možemo doprineti povećanom učešću žena i njihovoj pravednijoj zastupljenosti u kulturnom polju u našem društvu, te kako buduća mreža za rodnu ravnopravnost na domaćoj kulturnoj sceni može tome da doprinese. O ovim temama prisutni će moći da diskutuju sa Tatjanom Nikolić (Kolektiv mladih žena FEMIX, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu), dr Nađom Bobičić (Pobunjene čitateljke, Fakultet političkih nauka u Beogradu) i dr Predragom Cvetičaninom (Centar za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope, Fakultet umetnosti u Nišu). Posebno ćemo obratiti pažnju na polje muzike i na položaj žena na muzičkoj sceni, te ćemo predstaviti i neke od rezultata skorašnjeg istraživanja “Žensko liderstvo u muzici” koje su sprovodili Fakultet dramskih umetnosti i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu.

Studija “Rod i rad u kulturnom polju u Srbiji” rezultat je projekta “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”, podržanog od strane Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost UNESCO-a, koji sprovodi Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i 7 članica ove mreže (Kolektiv mladih žena Femix, Pobunjene čitateljke, Millennium, Studio 6, Kulturanova, Elektrika i Centar za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope). Ovaj projekat je izabran kao jedan od šest najboljih i jedini iz Srbije, od ukupno 1.027 projekata iz celog sveta, i kofinansiran od strane Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Projekat „Žensko liderstvo u muzici“ podržava Fond za nauku Republike Srbije.

Ulaz za sve programe u svim gradovima je besplatan.