Novosti
24.06.2019. Vesti

PREDSTAVLJANJE ROK KAMPA ZA DEVOJČICE NA DOK’N’RITAM FESTIVALU

Drugi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam održaće se od 1. do 4. juna u Domu kulture “Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima, autorkama i autorima. Ove godine takmičarski program festivala podeljen je u dve celine: međunarodnu i nacionalnu selekciju. Predstavljanje specifičnih, raznovrsnih muzičkih stilova, i akteri/ke dokumentaraca koji insistiraju na konceptu-performansu, glavne su odlike ovogodišnjeg izdanja Dok’n’Ritam festivala. Još jedan programski novitet jeste i fokus na muzičke dokumentarce određene kinematografije – ovog puta, izbor je pao na grčku kinematografiju, pa će publika imati jedinstvenu priliku da premijerno pogleda četiri grčka ostvarenja. U programu festivala nazvanom Notabuk biće predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima/muzičarkama. Festivalu u goste dolazi Rockmark – prva muzička knjižara u regionu. Posebno zanimljiv program festivala biće Work in progress koji predstavlja muzičke dokumentarce koji su trenutno u nastanku. Work in Progress veoma je značajna sekcija festivala, zato sto je festival DNR inicijalno posvećen afirmaciji i promociji muzičkog dokumentarca kao žanra, i posebno, domaće produkcije muzičkih dokumentaraca.

U okviru tribinskog dela naša Tatjana Nikolić biće deo razgovora o učešću žena na regionalnoj sceni i predstaviti Rok kamp za devojčice. Na tribini će biti u sjajnom društvu Branke Glavonjić (RTS), Sare RenarBojane VunturiševićMaje Cvetković (E-Play), i Ljiljane Zdravković (Rock radio). Razgovor vodi Sandra Rančić, osnivač i umetnička direktorka festivala. Tribina će se održati prvog dana festivala, 1. juna sa početkom u 19h, u Amfiteatru Doma kulture “Studentski grad”.

Na otvaranju festivala, u četvrtak uveče, 1. juna, nastupiće regionalna zvezda mlađe generacije Sara Renar. Sarin zvuk opisan je kao alternativan sa primesom indie i pop muzike uz malo elektronike, a njena pojava i specifičan izraz,  postali su prepoznatljivi  i popularni širom regiona.

Reč umetničke direktorke, Sandre Rančić:

Drugo izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam donosi nam neke sasvim nove priče o muzici i muzičarima širom planete. Šarenoliko, puno impresivnih rifova, sinkopa koje naglašavaju poruku određene zajednice ili pojedinca. Glavni kod ovogodišnjeg izdanja festivala jeste  predstavljanje  stvaraoca koji u svom izrazu  muziku koriste kao bazu za profilisanu poruku koju u Kosmos šalju igrom, performansom. Da, na dobrom smo putu – činjenica je da se domaća produkcija uvećala i da su se stekli uslovi za nacionalnu takmičarsku selekciju, i afirmaciju žanra. Ogroman istorijsko- kulturološki uticaj koji su izvršili muzičari u prošlom veku, obećava nam veliki broj muzičkih dokumentaraca u XXI veku. I zato, krenimo odlučno.  Dok- je-ritma * Dok-en-ritam biće tu da to zabeleži.

Izdvajamo filmove autorki koji će biti prikazani na ovogodišnjem Dok’n’ritam festivalu:

ČETVRTAK 1. JUN

Mala sala, 17.00
DOMAĆI TAKMIČARSKI PROGRAM 

VICE PREDSTAVLJA:
VANILLA STOP!

Režija: Olivera Milenković, Romana Vujasinović
Srbija, 2017, 44’

Kosplej zajednica je mala i nepoznata u Srbiji. Odrasli koji uživaju u prerušavanju u stripovske i filmske heroje. Velika deca, koju pojedini gledaju kao čudake, govore o onome što ih čini srećnim u njihovom svetu mašte pod maskama…

Amfiteatar, 19.00
TRIBINA

XXI VEK: DECIBELI REGIONA – DAME NA POTEZU?
Gošće: Branka Glavonjić (RTS), Sara Renar, Bojana Vunturišević, Maja Cvetković (E-Play), Ljiljana Zdravković (Rock radio) Tatjana Nikolić, vođa projekta” Rock kamp za devojčice”.
Razgovor vodi Sandra Rančić, osnivač i umetnička direktorka D’n’R festivala

Amfiteatar, 20.30
SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA DOK’n’RITAM

Predstavljanje žirija i gostiju

Amfiteatar, 21.00
KONCERT

SARA RENAR

Amfiteatar, 22.00
REVIJALNI PROGRAM

GRUVANJE: INDIJANCI KOJI SU UZDRMALI SVET
Rumble: Indians who rocked the world

(regionalna premijera)
Režija: Ketrin Bejnbridž, Alfonso Majorana
Kanada, 2017, 99’
Uvodna reč: Ivan Velisavljević

Film o ulozi starosedelaca severnoameričkog kontinenta u istoriji popularne muzike donosi malo poznatu priču, isprepletenu oko neverovatnih karijera nekih od najvećih muzičkih legendi koje su poreklom Indijanci. Gruvanje nam predstavlja istinske muzičke ikone, kao što su Link Rej, Čarli Paton, Džimi Hendriks, Robi Robertson, Mildred Bejli, Džesi Ed Dejvis. Film otkriva i njihov uticaj, pripovedajući o esencijalnom, mada do sada sakrivenom poglavlju rokenrola, džeza, bluza i soula, koje je neraskidivi deo našeg kulturnog identiteta.

Festivali i nagrade: Sandens 2017, Specijalna nagrada žirija za maestralnu naraciju; Hot Doks Toronto 2017, Nagrada publike za najbolji film na festivalu

PETAK 2. JUN

Klub Magistrala, 18.00
WORK IN PROGRESS – DOKUMENTARCI U NASTAJANJU

KARGO
TUSTA

Rediteljka i koproducentkinja: Biljana Tutorov

Mala sala, 17.00
MEĐUNARODNI TAKMIČARSKI PROGRAM

KONJ
svetska premijera
Režija: Natalija Sukijas, Stefan Pavlović
SAD, 2017, 29’

Konj je nomadski film koji prevazilazi granice istražujući jermensku savremenu muziku kroz tradiciju zemalja koje se graniče sa njom. Poetski narativ ovog filma zasnovan je na jermenskim legendama koje mi je baka pričala dok sam bila mala. Konj prati pevača na leđima konja u potrazi za njegovim kulturnim nasleđem. – Natalija Sukijas

CILE
srpska premijera
Režija: Katarina Radetić
Hrvatska, 2016, 17’
One man band je muzičar koji svira nekoliko instrumenata, istovremeno koristeći se rukama, stopalima, udovima i mehaničkim i elektronskim pomagalima. Danas ih ima petnaestak u svetu, a Cile je jedan od njih. Iako mu je u muzičkoj školi rečeno da nema sluha, u desetak godina uspeo je hobi i ljubav da pretvori u profesiju. Od njegove zarade danas živi četvoročlana porodica kojoj su to jedina primanja.

BULDOŽER – LP PLJUNI ISTINI U OČI 
Režija: Varja Močnik
Slovenija, 2016, 55’

Pljuni istini u oči je dokumentarac o jednom od najuticajnijih jugoslovenskih rok albuma svih vremena. Iako je snimljen pre više od 40 godina, LP album benda Buldožer ostaje značajan i nastavlja da inspiriše nove generacije. Ceo album, od početka do kraja, čuje se u pozadini tokom filma. Izjave članova benda, njihovih prijatelja i fanova kombinovane su sa igranim, arhivskim materijalom i animacijom, stvarajući svež i nadrealistično ironičan dokumentarac.

Q&A sa autorima nakon projekcija vodi Ivan Velisavljević.

SUBOTA 3. JUN

Mala sala, 18.00
MEĐUNARODNI TAKMIČARSKI PROGRAM
UNUTRAŠNJE UHO 
Internal ear
srpska premijera
Režija: Magdalena Gubala, Simon Uliaš
Poljska, 2016, 75’

Unutrašnje uho postavlja pitanja u vezi sa prirodom improvizacije. Protagonista filma je Mikolaj Trzaska – saksofonista, bas klarinetista, harmonikaš, igrač i kompozitor. Njegova umetnička biografija, beskompromisan način na koji gradi karijeru nezavisnog muzičara, istovremeno je i polazna tačka filma, zajedno sa više nivoa naracije ovog dokumentarca.

Festivali: IDFA Amsterdam

19.30

NEKA JE DAN RADOSTAN
srpska premijera
Režija: Ljubica Popovska
Makedonija, 2014, 66’

Film o makedonskom sastavu Kulturno Umetnički Rabotnici, koji deluje od 1999. Ovaj poznati makedonski rokenrol bend snimio je pet albuma i nastupao širom regiona. U Srbiji su bili gosti Zaječarske gitarijade i EXIT-a. Film kroz pesme koje bend izvodi, uz mudre, na zabavan način izrečene misli, zapravo govori o o(p)stajanju sopstvenih ideja, bavljenju muzikom i kulturom i radosti koju donosi svaka nova pobeda na tom planu.

NEDELJA 4. JUN

Mala sala, 17.00
DOMAĆI TAKMIČARSKI PROGRAM 

18.30
NAJVAŽNIJI DEČKO NA SVETU 
Režija: Tea Lukač
Srbija, 2016, 75’

Debitanski dokumentarni film rediteljke Tee Lukač bavi se odnosom fanova prema svojim idolima, kroz prizmu fanova Džastina Bibera iz Srbije i regiona. Postavlja se pitanje šta za mlade znači uspeh u 21. veku. Radnja filma prati Borisa Mitrovića, najvećeg fana Džastina Bibera na Balkanu. Po uzoru na svog idola, naoružan menadžerom, lambordžinijem i bazom fanova na Fejsbuku i sam pokušava da ostvari svoje snove u šou biznisu…

Amfiteatar, 22.00
SVEČANA DODELA NAGRADA 

Publika će posle svake projekcije filma iz takmičarskog programa biti u prilici da glasa. Na kraju festivala biće dodeljene nagrade žirija i publike.

Filmovi iz međunarodnog takmičarskog programa i Fokus Grčka se prikazuju sa titlovima na engleskom jeziku.