Novosti
22.06.2019. Vesti

PREDSTAVA “POVRATAK ZOMBIJA”

Predstava “Povratak zombija” (Epizoda 3) Dragane Bulut, u produkciji Stanice – servisa za savremeni ples, biće premijerno izvedena 21. marta u Bitef teatru sa početkom u 20h, kao treći deo serijala umetničkog istraživanja koje se bavi figurom zombija kao metaforom savremene subjektivnosti.

Kroz taj projekat – procesom stalnih promena simboličkog okvira, zombi figura je instrumentalizovana da bi ukazala na fragilan odnos realnosti i fikcije, a time i na mehanizme kojima se konstruiše naša realnost.

“Nema razloga za strah. Preživljavanje je ključna reč koju treba zapamtiti. Znanje je deo borbe za preživljavanje; ostalo mora poteći od vas samih. Od vas zavisi da li ćete skončati u pasivnom prihvatanju ili ustati i viknuti: ‘Ja neću biti žrtva! Ja ću preživeti’. Izbor je vaš. Stoga – pokrijte prozore, zabarikadirajte vrata, spremite zalihe vode i hrane, radio, bateriju, alat, prvu pomoć, odeću, posteljinu, mapu, važne dokumente, keš i ostale potrepštine koje vam mogu trebati prvih par dana dok ne pronađete skrovište. Pošto ste napravili svoj komplet za prvu pomoć, organizujte se u grupe i napravite plan za slučaj napada. Prepoznajte vrste opasnosti koje su moguće u vašem području. Napravite popis lokalnih kontakata kao što su policija, vatrogasci i lokalni interventni tim. Pažljivo isplanirajte put evakuacije. Planirajte kuda ćete otići – i to u više pravaca. Tako ste uvek u prednosti i, u tom slučaju, oni nemaju nikakve šanse!”, poručuje autorka te predstave koja se realizuje u okviru petogodišnjeg evropskog projekta mreže Departures and Arrivals  [DNA], uz podršku programa Kreativna Evropa EU.

Dragana Bulut radi u polju savremenog plesa i koreografije, a trenutno živi u Berlinu, gde je diplomirala na master studijama odseka Solo/Dance/Authorship, u Centru za ples (HZT) na Univerzitetu umetnosti u Berlinu.

Bavi se koreografijom od 2006. godine, a svoja dela predstavila je u različitim nacionalnim i međunarodnim kontekstima (Tanzquartier u Beču, InTranzit festival u Berlinu, Euro-scene u Lajpcigu, iDANS festival u Istanbulu, Fabrik u Potsdamu, Kondenz Festivalu u Beogradu, NY Danspace projekat, festivalu Explore Dance u Bukureštu, Balkan Dance Platform…).
Kao izvođačica, sarađivala je sa Meg Stuart/Damaged Goods, Tinom Sehgalom, Ivom Dimchevim, Charlesom Linehanom, između ostalih.

Osvojila je 2010. godine evropsku nagradu za mlade koreografe Prix Jardin d’Europe, a 2004. i 2008. dobila je evropsku danceWEB stipendiju. Članica je Stanice Servisa za savremeni ples.

Umetničke saradnice Dragane Bulut na predstavi “Povratak zombija” su Sara Tošić, Ljiljana Tasić i Ana Monteiro, dramaturškinja je Ana Vujanović, fotografiju potpisuje Pernille Smith-Sivertsen, a producentkinja je Ksenija Đurović.

Predstavu su podržali i Berlinski senat, Bitef teatar, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i workspacebrussels.

Izvor: SEEcult.org