Novosti
16.02.2021. Vesti

Poziv na učešće u javnoj raspravi o izmenama Zakona o kulturi

Kolektiv mladih žena FEMIX poziva ženske i feminističke organizacije i kolektive u kulturi, umetnosti, kulturnom nasleđu i kreativnim industrijama, umetnice, radnice u kulturi, stručnjakinje i istraživačice da se u skladu sa svojim iskustvom, znanjem i potrebama uključe u javnu raspravu o izmenama Zakona o kulturi.

Javna rasprava je otvorena do 20. februara 2021. Za zvanično uključivanje u raspravu potrebno je poslati komentare Ministarstvu kulture mejlom, u okviru obrasca koji je linkovan na dnu ovog teksta. Biće organizovane u narednim danima i tri diskusije o izmenama zakona, uživo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Pozivamo vas da istaknete izazove sa kojima se kao žene ili/i pripadnice različitih manjinskih i marginalizovanih grupa susrećete u svom radu u kulturi i predložite  rešenja koja mogu biti doneta na institucionalnom nivou kroz izmene Zakona o kulturi. Ovo je jedan od načina na koji možemo da uputimo sugestije, zahteve, očekivanja od centralne institucije kulturne politike u našoj zemlji i krovnog zakona u oblasti kulture.

Učešće žena i svih društveno marginalizovanih grupa u kulturnom životu, ali i u kulturnoj politici je od izuzetne važnosti. Rodna i svaka druga ravnopravnost moraju biti među suštinski primenjenim vrednostima, kako u procesu odlučivanja u kulturi, tako i u programima, finansiranju, upravljanju, komuniciranju, zapošljavanju i tretmanu zaposlenih i radnika u kulturi, te edukaciji, stručnom usavršavanju i evaluaciji.

Istraživanje, znanje i razumevanje rodne ravnopravnosti u kulturi i umetnosti, kao i položaja žena u ovom sektoru su preduslov kvalitetne kulturne politike. Praćenje diskriminacije i oštro reagovanje na incidente unutar sektora kulture je takođe važno jer se on često posmatra kao emancipovano, demokratično i progresivno polje otvoreno za sve.

Na sajtu Ministarstva kulture je moguće preuzeti vrlo jednostavan obrazac za komentare, gde je potrebno upisati samo opšte sugestije i/ili konkretne promene dela zakona i podatke podnosioca komentara. Druga dva priloga su predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi i pregled odredbi koje se menjaju.

Ako odlučite da učestvujete, pozivamo vas da svoj doprinos javnoj raspravi dostavite i nama, kako bismo objedinile i arhivirale komentare zasnovane na vrednostima koje delimo. Zajednički komentari će biti značajna polazna tačka za buduće zagovaranje u oblasti kulture. Komentare možete poslati na mejl femixinfo@gmail.com.

Poziv Ministarstva kulture i informisanja

“Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi biće sprovedena do 20. februara. Po njenom okončanju Ministarstvo kulture i informisanja će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika na osnovu kojih će sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi i objaviti ga na internet stranici Ministarstva i portalu e-uprave.

Javna rasprava, u formi panel diskusije, biće održana, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, po sledećem rasporedu:

  • Novi Sad – 17.02. u 11 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
  • Niš – 18.02. u 11 časova u zgradi Oficirskog doma (Ulica Mladih 28a)
  • Beograd – 19.02. i 11 časova u Narodnoj biblioteci Srbije (Skerlićeva 1).

Svi zainteresovani svoje primedbe, predloge i sugestije mogu dostaviti na utvrđenim obrascima za komentare (koje možete preuzeti na sajtu) na e-mail: vladimir.nedeljkovic@kultura.gov.rs ili poštom Ministarstvu kulture i informisanja, ulica Vlajkovićeva broj 3, 11 000 Beograd.”