Novosti
24.06.2019. Vesti

POZIV NA RADIONICU KREATIVNOG ČITANJA I KRITIČKOG PISANJA U DKSG-U

Nova radionica kreativnog čitanja i kritičkog pisanja u Domu kulture Studentski grad u Beogradu biće održana 10. oktobra, a tema će biti nova knjiga Jasminke Petrović “Sve je u redu”.

Nakon uspešno završene prve radionice, u toku koje su polaznici imali priliku da pišu i objave književnu kritiku, učestvuju na književnoj tribini i prate savremenu regionalnu i svetsku književnu produkciju, pozvane su sve zainteresovane mlade osobe koje vole da čitaju i pišu o književnosti da se prijave za učešće.

Radionicu vodi književna kritičarka Nađa Bobičić.

“Na radionici se bavimo savremenom književnošću, svetskom i regionalnom. Takođe, čitamo i književnost za decu i mlade, jer je ona često zanemarena. Osim čitanja i diskusije o pročitanom, drugi segment rada vezan je za pisanje tekstova o književnosti, u žanru književne kritike i eseja”, navela je Nađa Bobičić, podsećajući da je ciklus otvoren 2016. godine radionicom posvećenom knjizi Elene Ferante koja je osvojila publiku širom sveta. “Ove godine odlučili smo se da celu priču otvorimo domaćim štivom, pa je izbor pao na novu knjigu Jasminke Petrović, a dalje ćemo nastaviti da se bavimo knjigama Dubravke Ugrešić, Arundati Roj, Zejdi Smit, Karla Uvea Knausgora…”, navela je voditeljka radionice.

Kratku biografiju, motiv za prijavljivanje i kontakt podatke treba poslati na imejl adrese: ana.todorovic@dksg.rs i bobicic.nadja@gmail.com do 9. oktobra.

Radove nastale u okviru prethodnog ciklusa možete pročitati na portalu za multimedijalna čitanja Pročitaj me.

— Tekst je preuzet sa portala Seecult.org. —

Prethodne tekstove ovog kolektiva možete naći na domenu bookvica.net, a završni razgovor prošlogodišnje radionice o romanima Elene Ferante ovde.

Tekst o njihovom prošlogodišnjem radu

Na osnovu mini-istraživanja koje Nađa Bobičić radila prethodnih meseci, na nivou BHSCG regije (tekst će uskoro biti objavljen), položaj mladih književnih kritičarki nije lak na dominatno muškoj književnoj i kritičarskoj sceni. Zato su pre nekoliko godina pokrenule grupu “Pobunjene čitateljke”, koja je prošle godine kroz ovu radionicu i zajednički rad postala ne samo brojnija već i vidljivija (njihove kritike dele izdavači, na njih reaguju autori, itd). Ujedno, rad u ovakvoj feminističkoj zajednici utiče na mlade žene da se ohrabre i izađu u javni prostor.

Zato je organizatorkama važno da ovaj poziv dođe do što više mladih žena, studentkinja književnosti, humanistike, ili naprosto žena koje vole da čitaju (za njih ovo iskustvo može biti korisno jer bi im ponudilo drugačije metode za književnu analizu od one koja je zastupljena od osnovnoškolskog obrazovanja do većine književnih kritika koje se objavljuju), da bi nastavile da razvijaju feministička čitanja i jačaju jedan drugačiji glas na sceni.