Novosti
25.06.2019. Vesti

OTVOREN KONKURS ZA TREĆU GENERACIJU UČESNICA ROK KAMPA ZA DEVOJČICE

Treći Rok kamp za devojčice biće održan u Knjaževcu od 14. do 20 jula 2019. godine. Konkurs za ovogodišnje učesnice otvoren je od 6. do 26. maja, a u istom periodu, po prvi put, biće otvoren i konkurs za mentorke sa kojima će devojčice učiti da sviraju na instrumentima.

Rok kamp za devojčice je neprofitni program namenjen devojčicama uzrasta od 11 do 14 godina iz svih delova Srbije koje se interesuju za rok muziku. Tokom 7 dana učesnice će učiti osnove ili usavršavati sviranje gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura, a po prvi put ove godine, neke od devojčica imaće priliku da nauče osnove koncertne produkcije i podešavanja zvuka. Devojčice će zajedno napraviti svoje bendove sa kojima će vežbati, a poslednjeg dana kampa svaki bend će izvesti po jednu pesmu na koncertu otvorenom za publiku.

Pored radionica instrumenata i zajedničkih probi, u program su uključene i radionice pevanja, pisanja tekstova, komponovanja, kao i upoznavanja sa muzičkom i tehničkom opremom. Na kampu će gostovati i druge muzičarke i muzičari od kojih će učesnice moći da saznaju kako su izgledali njihovi muzički početci, ali i da dobiju korisan savet o daljem napredovanju i radu. Mentorke i gostujući edukatori će sa devojčicama razgovarati o predrasudama i stereotipima, raditi na njihovom samopouzdanju i tremi, ali i ohrabrivati njihove talente i potencijale.

Poslednjeg dana kampa, 20. jula u Knjaževcu održaće se javni nastup devojčica, na kojem su dobrodošli roditelji/staratelji, bake i deke, porodice, prijatelji/ce, mediji i svi zainteresovani!

Za učešće o kampu muzičko obrazovanje devojčica nije presudno, kao ni posedovanje sopstvenog instrumenta (ako devojčica ima svoj instrument slobodno može da ga ponese i na njemu svira tokom kampa). Potrebno je samo da devojčica bude muzikalna i ima osećaj za ritam.

Važna napomena jeste ta da će ove godine moći da se prijave i učesnice iz prethodne dve generacije i to isključivo za sekciju koncertne produkcije i podešavanja zvuka.

Posebno su dobrodošle devojčice koje žele da se bave rok muzikom, ali nisu imale priliku da to svoje interesovanje razvijaju. Devojčice koje se na neki način razlikuju od većine posebno podstičemo da se prijave na kamp. Nikakve lične karakteristike neće biti povod za diskriminaciju: nacionalnost, veroispovest, fizičke karakteristike i drugo. Važno je da devojčica razume srpski jezik i da ima fizičke mogućnosti da svira izabrani instrument. Posebno ohrabrujemo devojčice iz manjih mesta u Srbiji, udaljene od velikih gradova.

Ovogodišnji novitet u okviru Rok kampa jeste to da će za učešće u kampu moći da se prijave i muzičarke koje žele da budu mentorke devojčicama i da ih tokom trajanja kampa u Knjaževcu uče sviranju instrumenata. Na konkurs se mogu prijaviti muzičarke koje sviraju gitaru, bas, bubanj i klavijature.

Mentorke svoju prijavu mogu popuniti na ovom linku

Tokom kampa biće napravljena serija fotografija i video materijala koje će dobiti same učesnice i roditelji, a koje će biti objavljene i u medijima i na društvenim mrežama radi širenja informacija o postojanju kampa, ohrabrenja drugim devojčicama da se bave muzikom, kao i najave za sledeće izdanje kampa.

Način prijavljivanja

Prijave se šalju tako što:

1. Roditelj ili zakonski staratelj popunjava online prijavni formular 
2. Devojčica snimi kratak video (do 5 minuta) u kojem se predstavi i odgovara na pitanja:
a) Da li se baviš muzikom i na koji način?
b) Zašto želiš da učestvuješ na Rok kampu za devojčice?
c) Ko je tvoj/a omiljeni/a muzičar/ka ili bend?
d) Kada bi osnovala svoj bend, kako bi se on zvao?
e) Čime želiš da se baviš i gde da budeš kad porasteš?

Video treba postaviti na neku od društvenih mreža koje koristi – Youtube / Facebook / Twitter / Instagram sa hashtagom #rokkampzadevojcice, i link upisati u gorenavedeni prijavni formular koji popunjavaju roditelji / staratelji, ili ukoliko ne želite da video bude javan pošaljite ga preko sajta www.wetransfer.com na email femixinfo@gmail.com, a mi ga nećemo objavljivati.

VAŽNA NAPOMENA: Nakon popunjene prijave pošaljite nam mail na femixinfo@gmail.com kako biste potvrdili svoju prijavu, a mi ćemo Vam javiti da smo je evidentirali.

Prilikom izbora učesnica težiće se ravnomernoj zastupljenosti različitih gradova i regiona, ravnomernoj raspodeli po uzrastu i raznolikosti u prethodnom iskustvu u bavljenju muzikom. S obzirom da su kapaciteti vrlo ograničeni, neće biti moguće da sve prijavljene devojčice učestvuju na kampu, ali bismo Vas zamolili da svakako ostanemo u kontaktu i da nastavite da nas pratite do prve sledeće prilike za druženje ukoliko vaša devojčica ne bude ovaj put izabrana.

Ko organizuje Rok kamp za devojčice?

Iza Rok kampa za devojčice stoji tim mladih i posvećenih žena Organizacije za promociju aktivizma OPA u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, koji se realizuje od 2010. godine u saradnji sa velikim brojem organizacija, kolektiva i umetnica i umetnika. Organizacija je osnovana 2004. godine, a osnovali su je mladi i njome upravljaju mladi, prvenstveno mlade žene, razvijajući programe i projekte u oblasti kulture, rodne ravnopravnosti i unapređenja položaja mladih. Sedište FEMIX-a je u Beogradu i većina aktivnosti se sprovodi u Beogradu, iako su članice organizacije veoma zainteresovane za saradnju sa drugim gradovima, zemljama u regionu i inostranstvu.

Rad Femix-a je do sada podržavalo je Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture, Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda, Rekonstrukcija ženski fond, Tim za smanjenje siromaštva i socijalno uključivanje, GIZ, Trag fondacija, ERSTE banka, fondacija Jelena Šantić, drugi donatori i sponzori. Femix je član Krovne organizacije mladih Srbije, Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada, Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije i Regionalne mreže kulturnih rodnih praksi. Svaka od članica organizacije ima drugi posao na kojem zarađuje i od kojeg živi, a rad u Femixu im je dodatna volonterska aktivnost kojoj su posvećene zato što smatraju da je vredna, važna, da ima veliki potencijal i zato što uživaju u tome.

Nakon završetka konkursa, biće oformljen mentorski tim od 8 domaćih muzičarki mlađe generacije sa alternativne scene. Vođa mentorskog tima je Selena Simić, dvadeset-sedmogodišnja bubnjarka iz Smedereva. Selena Simić je završila srednju muzičku školu „Kornelije Stanković” u Beogradu, džez odsek za udaraljke i diplomirala na Fakultetu za medije i komunikacije. Nastupala je godinama sa bendovima Fandango, Vibrator u rikverc i Balkanska lavina, a sada svira u sastavima Nemesis i Raskid13. U Beogradu, Smederevu i Pančevu tokom 2015. godine vodila je četiri ciklusa besplatnih bubnjarskih radionica za devojčice, za kojima je vladalo veliko interesovanje, a potom je bila vođa mentorskog tima i jedna od mentorki za bubnjeve na prvom i drugom Rok kampu za devojčice 2016. i 2017. godine. U aprilu 2018. na godišnjoj konferenciji Svetske mreže rok kampova za devojčice izabrana je za članicu Upravnog odbora ove mreže kao jedna od dve članice iz Evrope.

Za više informacija o kampu pišite nam na femixinfo@gmail.com ili pozovite koordinatorku kampa Mašu Peruničić na 060/3338-160.

Troškovi učešća i mogućnosti za plaćanje

Kako nema dovoljno finansijskih sredstava da se pokriju svi troškovi održavanja kampa, postoje kotizacije kojima roditelji učestvuju sa 1/3 troškova projekta. Kotizacija iznosi ukupno 12.000 RSD i služi ISKLJUČIVO za pokrivanje dela troškova održavanja samog kampa i učešća devojčice na kampu. Projekat je neprofitan i nekomercijalan i organizacija ne zadržava nikakav profit.

Osim mogućnosti da se pridruži trećoj generaciji učesnica Rok kampa za devojčice, učesnice će imati priliku da steknu zaista jedinstveno iskustvo koje će i njima, ali i njihovim roditeljima/starateljima ostati dugo u pamćenju.

Kotizacije pokrivaju 10 elemenata:

1. Smeštaj na bazi punog pansiona i 6 noćenja u Domu učenika Srednjih škola u Knjažvecu u periodu održavanja kampa – od 14. do 20. jula 2019. godine.
2. Tri redovna obroka i po dve zdrave užine svakoga dana.
3. Ukoliko je potrebno, putne troškove devojčice do Knjaževca i nazad do mesta stanovanja.
4. 12 višečasovnih radionica odabranog muzičkog instrumenta (klavijatura, bubnjeva, gitare ili bas gitare) tokom trajanja kampa, uz mentorstvo i podučavanje mladih muzičarki koje devojčici mogu poslužiti kao uzor ili inspiracija u daljem razvijanju interesovanja. Svaku grupu od 8 učesnica vode i podučavaju po dve mentorke – muzičarke.
5. Dodatne radionice pevanja, pisanja tekstova, pisanja muzike, upoznavanja sa tehničkom i muzičkom opremom, prevazilaženja treme, razbijanja predrasuda i stereotipa, razvoja samopouzdanja, predavanja o istorije muzike i značaju žena na muzičkoj sceni.
6. Kvalitetne fotografije i video snimke devojčica tokom radionica, kao i sa završnog nastupa poslednjeg dana kampa.
7. Korišćenje instrumenta na kojem će devojčica tokom kampa svirati i učiti, ukoliko ne poseduje sopstveni.
8. Osiguranje za učesnicu i njen instrument, ukoliko poseduje sopstveni.
9. Prisustvo članova porodice, prijatelja i svih zainteresovanih gostiju devojčice na završnom koncertu 20. jula.
10. Diplome i poklon paketiće za devojčice kao uspomenu na učešće na jedinom Rok kampu za devojčice u ovom delu Evrope.

Uplata se može izvršiti jednokratno ili u više rata na sledeći način:

3.000 RSD do 14. juna 2019. godine (ukoliko je devojčica primljena na kamp pre ovog datuma)
3.000 RSD do 08. jula 2019. godine (potrebno je da prve dve rate budu uplaćene pre održavanja kampa, a druge dve rate mogu i naknadno)
3.000 RSD do 08. avgusta 2019. godine
3.000 RSD do 08. septembra 2019. godine

Napomena: kašnjenje uplate bilo koje od rata onemogućuje devojčici učešće na kampu i njeno mesto se ustupa sledećoj devojčici sa liste čekanja.

Kotizacije se uplaćuju na račun udruženja koje organizuje kamp:
Organizacija za promociju aktivizma OPA
Knez Danilova 4, 11000 Beograd
PIB 103880546
340-11020222-65, Erste banka, Beograd

Radujemo se upoznavanju nove generacije devojčica i podršci i podsticaju koje ćemo biti u mogućnosti da im na kampu pružimo! Unapred se zahvaljujemo na interesovanju, poverenju i saradnji i pozivamo vas da nas kontaktirate ako imate bilo kakava pitanja i nedoumice.