Novosti
02.09.2020. Vesti

OTVOREN KONKURS ZA FEMIXEDU MUZIČKI KURS

Kolektiv mladih žena Femix (www.femix.info), koji se bavi promocijom i afirmacijom ženskog stvaralaštva u različitim umetničkim oblastima (u zemlji i u regionu), predstavlja vam nov program pod nazivom FemixEdu. Aktivnosti Femixa započete su 2010. godine, a među najpoznatijima su projekti: Rok kamp za devojčice i Femixeta – godišnja muzička kompilacija, na kojoj su zastupljene autorske pesme domaćih muzičarki (samostalno ili u bendu) u različitim žanrovima popularne muzike, koje nisu poznate široj publici. Ovaj edukativni program namenjen je mladim ženama iz Srbije koje imaju između 18 i 30 godina, koje su na početku svoje profesionalne karijere u umetnosti, kulturi i kreativnim industrijama. U pitanju su edukativni kursevi iz oblasti: muzike, fotografije i filma.

O FemixEdu muzičkom kursu:

Muzički kurs je namenjen devojkama u Srbiji, koje imaju između 18 i 30 godina, a bave se ili bi želele da se bave, nekom oblašću u okviru muzičke popularne umetnosti. Mi podržavamo žensko, autorsko stvaralaštvo u svim žanrovima popularne muzike: pop, rok, r’n’b, metal, pank, elektronska muzika, hip hop, džez, a u obzir dolaze i svi ostali žanrovi, podžanrovi i žanrovi na prelazu (različiti fusion oblici). Ukoliko se interesujete za: izvođaštvo, stvaralaštvo (kompozicija, aranžiranje), muzičku produkciju, dizajn zvuka, produkciju/organizaciju, PR, pisanje o muzici i muzičarima, autorska prava u ovoj umetnosti – onda je ovo pravi kurs za vas!

Na ovaj konkurs mogu se prijaviti devojke sa manjim ili većim muzičkim iskustvom. Grupa polaznica koja bude formirana biće raznolika, tako da prethodno muzičko iskustvo ne utiče na rad same polaznice i progres cele grupe. Profil kandidatkinja koji tražimo nisu nužno već ostvarene i veoma poznate umetnice, organizatorke i menadžerke, već one koje još uvek nisu dostigle svoj pun potencijal. Želimo da vam ponudimo niz kreativnih i korisnih predavanja i diskusija, kako biste stekle veštine koje će vam služiti u vašem poslu, a sve kako bi veći broj talentovanih mladih žena imao priliku, prostor i podršku da se aktivnije uključi u domaću muzičku scenu. Takođe, pohađanjem ovog kursa, nastojaćemo da se što više sve povežemo međusobno, da razmenjujemo ideje, mišljenja i ostvarimo poznanstva, koja će nas možda dovesti i do zajedničkih, budućih saradnji. Program je koncipiran tako da polaznice nakon završetka kursa ostanu međusobno u kontaktu, ali i u vezi sa svojim predavačicama, mentorkama, ostalim učesnicama i devojkama iz FemixEdu organizacionog tima.

Dinamika FemixEdu muzičkog kursa:

FemixEdu muzički kurs počinje 19. septembra 2020. godine i sastoji se iz tri faze. Prava faza kursa sastoji se od niza predavanja i panel diskusija na navedene teme u okviru muzičkog stvaralaštva i muzičke industrije. Svake subote i svake nedelje (19.9.2020; 20.9.2020; 26.9.2020; 27.9.2020; 3.10.2020; 4.10.2020) održaće se po jedno predavanje i jedna panel diskusija (finalna verzija rasporeda biće poslata odabranim polaznicama). Prisustvovanje na svim predavanjima online je obavezno. Ako se steknu uslovi, predavanja i panel diskusije koje su zakazane za 3. i 4. oktobar mogu se uživo organizovati u Beogradu (dolazak nije obavezan, online prisustvo je obavezno, o detaljima će biti obaveštena svaka polaznica). Druga faza kursa zamišljena je kao individualni rad koji će polaznica imati sa mentorkom; u odnosu na oblast kojom bude želela da se bavi (komponovanje, aranžiranje, audio produkcija, dizajn zvuka, PR itd). Tri meseca nakon završetka kursa polaznica i mentorka će raditi na realizaciji ideje koju ima polaznica. Dinamika viđanja polaznice s mentorkom je jednom mesečno, a ako mentorka bude u mogućnosti i češće. [b] Nakon toga, biće nam drago da vas uključimo u program i realizaciju Femix festivala mladih žena, koji će se održati u prvoj polovini marta 2021. godine. Finalna faza kursa je zamišljena kao okupljanje i razgovor uoči Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj 21. maja 2021. godine, na kojem bi se okupile polaznice koje su učestvovale na svim kursevima (muzika, fotografija i film), sve predavačice i gošće, sve mentorke i devojke iz organizacionog FemixEdu tima. Na ovoj konferenciji bismo sumirali utisike, zatim bi se povezali sa devojkama i učesnicama s drugih kurseva i tako ostvarile FemixEdu kreativnu mrežu, koja će nam služiti u razvoju vaših umetničkih karijera. Na konferenciji ćemo pokušati da organizujemo učešće i mladih žena u kulturi i kreativnim industrijama iz regiona.

Neophodne tehničke komponente za učestvovanje na FemixEdu muzičkom kursu:

Shodno trenutnoj situaciji, koja je uslovljena globalnom pandemijom, FemixEdu tim je odlučio da se jedan deo sadržaja muzičkog kursa realizuje online. S obzirom na to, svaka polaznica bi trebalo da poseduje: uređaj s kojeg će moći da prati online predavanja (kompjuter, tablet, telefon), internet i zoom aplikaciju. U drugoj mentorskoj fazi kursa, ukoliko bude bilo potrebno, polaznici može biti ustupljena audio oprema za samostalni rad (po dogovoru) uz izdavanje reversa.

Prijavljivanje za učešće u programu

FemixEdu program i svaki kurs ovog programa je namenjen mladim ženama koje imaju izmđeu 18 i 30 godina, bez obzira na poreklo, versku i nacionalnu pripadnost, seksualnost i rodno izražavanje, obrazovni status, fizičko i zdravstveno stanje i mesto iz kojeg dolaze i u kojem žive i rade. Važno nam je da grupa učesnica bude što raznolikija kako bismo mogle bolje da se upoznamo i povežemo, razmenjujemo mišljenja i iskustva i sarađujemo jedne sa drugima. Dobro došle ste u ovaj program bez obzira na bilo kakva lična svojstva i karakteristike, a mi ćemo pokušati da prostor i grupa budu što bezbedniji, otvoreniji za različitosti, bez diskriminacije, predrasuda i stereotipa, i spremni na diskusiju, dijalog i razmenu. Naravno, pozivamo vas i da nam u tome pomognete i doprinesete.

Uz prijavni online formular, potrebno je poslati i motivaciono pismo od nekoliko rečenica, a maksimum do 600 reči, u kojem ćete napisati zašto želite da pohađate FemixEdu kurs. Motivaciono pismo možete napisati u telu maila, ili ga dodati kao prilog. Svaka odabrana polaznica biće kontaktirana i dobiće naknadno detaljan raspored kursa za koji se prijavila. Pohađanje kursa i učešće u celom programu je besplatno.

Rok za prijavu na konkurs je 10. septembar 2020. godine. Popunite prijavu ovde! Za sve dodatne informacije ili bilo kakve nedoumice i pitanja možete nam se obratiti na mailom na adresu: femixedu@gmail.com.

Program FemixEdu deo je projekta “RAZGOVORI: mlade žene preispituju kulturne i rodne norme na Balkanu” (CONVERSATIONS: young women challenging cultural and gender norms in the Balkans), koji se realizuje uz podršku fonda Prince Claus za kulturu i razvoj (Prince Claus Fund for Culture and Development) i fonda Mama Cash.

Srećno!