Novosti
13.11.2020. Vesti

OTVOREN KONKURS ZA FEMIXEDU FILMSKI KURS

Kolektiv mladih žena Femix, u okviru FemixEdu programa podrške mladim umetnicama od 22. novembra do 13. decembra 2020. godine organizuje filmski kurs – seriju predavanja, razgovora i radionica iz oblasti filma namenjen ženama iz Srbije koje imaju od 18 do 30 godina i žele da se razvijaju autorski i profesionalno.

O FemixEdu programu podrške mladim filmskim autorkama:

FemixEdu filmski kurs deo je godišnjeg programa podrške mladim umetnicama, kao i radnicama i menadžerkama u kulturi. U okviru FemixEdu programa do sada su uspešno održani muzički i fotografski kurs.

Filmski kurs će se održavati svake subote i nedelje u periodu od 22. novembra do 13. decembra ove godine i namenjen je mladim rediteljkama, scenaristkinjama, producentkinjama, snimateljkama, montažerkama i ostalim filmskim autorkama koje žele da steknu samopouzdanje u svoj izraz, preispitaju poziciju žene u filmskoj industriji, steknu veštine koje će im pomoći da razviju svoje projekte, kao i da promišljaju svoj rad u kontekstu jednakosti.

Program je posebno namenjen i koristan autorkama koje rade na razvoju svog novog filmskog projekta.

Nakon filmskog kursa, FemixEdu program podrške filmskim autorkama se nastavlja kroz individualni tromesečni mentorski program gde će polaznice raditi na razvoju svojih ideja koje će moći da budu prikazane na FemixEdu festivalu ženskog stvaralaštva u prvoj polovini marta 2021. godine.

Finalna faza programa sastoji se od konferencije uoči Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj 21. maja 2021. godine, gde ćemo okupiti polaznice, mentorke, umetnice i razgovarati o tome na koji način možemo da podstaknemo, podržimo i unapredimo učešće mladih žena u kulturi i umetnosti u Srbiji i regionu.

Shodno trenutnoj situaciji, radionice i predavanja će biti održavane online. U slučaju poboljšanja epidemiološke situacije poslednji termin predavanja će biti realizovan uživo i online. Online prisustvo na svim radionicama je obavezno.

Osim edukakcije, FemixEdu je prilika za umrežavanje, odnosno platforma za razmenu mišljenja, ideja i inspiracija sa koleginicama, mentorkama i organizatorkama programa kako sa filmskog, tako i sa muzičkog i fotografskog kursa.

Program je potpuno besplatan, a osmišljen je sa ciljem da ohrabri i podstakne mlade umetnice da započnu ili nastave profesionalno bavljenje filmskom umetnošću.

Kako možete da se prijavite?

Ukoliko želite da učestvujete u programu, potrebno je da do ponoći 18. novembra popunite prijavni formular:
ovom linku

Uz prijavni online formular, potrebno je da nam pošaljete motivaciono pismo od nekoliko rečenica (maksimalno 600 reči), u kojem ćete objasniti zbog čega želite da budete deo FemixEdu programa. Motivaciono pismo možete poslati u prilogu ili u telu mejla na adresu femixedu@gmail.com.

FemixEdu program i svaki kurs ovog programa je namenjen mladim ženama koje imaju između 18 i 30 godina, bez obzira na poreklo, versku i nacionalnu pripadnost, seksualnost i rodno izražavanje, obrazovni status, fizičko i zdravstveno stanje i mesto iz kojeg dolaze i u kojem žive i rade.

Važno nam je i posebno podstičemo raznolikost unutar formirane grupe. Želimo da unutar grupe izgradimo bezbedan i otvoren prostor podrške mladim umetnicama, bez diskriminacije, predrasuda i stereotipa i pozivamo vas da nam u tome pomognete.

Program FemixEdu deo je projekta “RAZGOVORI: mlade žene preispituju kulturne i rodne norme na Balkanu” (CONVERSATIONS: young women challenging cultural and gender norms in the Balkans), koji se realizuje uz podršku fonda Prince Claus za kulturu i razvoj (Prince Claus Fund for Culture and Development) i fonda Mama Cash.