Novosti
15.01.2021. Vesti

OTVOREN KONKURS ZA FEMIKSETU 9

Dizajn: Anđela Janković

EMIX novu 2021. godinu započinje u najboljem ritmu – konkursom za novo izdanje kompilacije Femikseta. Poziv je otvoren za sve bendove i muzičarke iz Srbije koji žele da učestvuju sa svojim novijim pesmama na izdanju kompilacije domaće ženske autorske muzike Femikseta 9!

Femikseta je godišnja kompilacija pesama kompozitorki, kantautorki i bendova sa ženskim autorskim učešćem. Ova kompilacija biće deveta u nizu, prateći prethodnih osam izdatih u periodu 2010-2020. godine. Budući da predstavlja isključivo kantautorke i/ili bendove u kojima je prisutno žensko autorstvo na nivou teksta i/ili muzike, ona jejedinstven projekat na domaćoj aktivističkoj i muzičkoj sceni. Sva prethodna izdanja možete poslušati na Bandcamp stranici.

Rok za slanje pesama za ovogodišnje izdanje Femiksete je 5. februar. Detaljnije o načinu konkurisanja pročitajte u nastavku teksta.

Ana Janković (Stray Dogg)Ana-Marija Cupin i Milena Milutinović (Repetitor) i Katarina Mitić (Femix) čine selektorski tim, koji je ovog puta zamenio jednu selektorku kompilacije. Ovaj selektorski tim imaće zadatak da od pesama koje budu učestvovale na konkursu odabere najbolje i Femiksetu 9 učini jedinstvenom.

Učešće na ovogodišnjoj Femikseti ne podrazumeva samo objavljivanje pesme na kompilaciji, već dodatnu medijsku i radijsku promociju svih učesnica i učesnika, učešće na ovogodišnjem Femix Festu, edukativna predavanja o muzičkom biznisu za sve učesnice i učesnike, kao i podršku za dalji potencijalni rad sa domaćim izdavačkim kućama.

Novo izdanje Femiksete će i ove godine biti deo Music Freedom Day-a, koji se obeležava 3. marta. Freemuse, nezavisna internacionalna organizacija koja zagovara slobodu umetničkog izražavanja, pokrenula je Music Freedom Day kao globalnu proslavu ljudskog prava na muzičko izražavanje.

Ukoliko ste zainteresovani da rezervišete svoj besplatan primerak Femiksete, raspoloženi da zajedno promovišemo konkurs i kompilaciju ili imate originalnu ideju, javite nam se na femixinfo@gmail.com.

Kriterijumi za učešče na kompilaciji:

1) Pesme koje imaju pravo učešća na kompilaciji Femikseta 9 moraju biti autorsko delo kantautorke, autorke instrumentalne muzike, ili benda sa ženskim autorskim učešćem u kreiranju teksta i/ili muzike iz Srbije. Ne prihvataju se obrade.

2) Bendovi i muzičke autorke mogu na ovoj kompilaciji da budu predstavljeni sa po jednom autorskom kompozicijom, trajanja do 5:00 minuta. Kompozicije mogu da budu bilo kog autorskog pristupa i stila, pod uslovom da ne zagovaraju netrpeljivost i nasilje. Femikseta je žanrovski raznolika kompilacija! Kako bi ste bolje razumeli na šta mislimo pod time, bacite pogled na prethodna izdanja.

3) Bendovi i muzičarke čije su se kompozicije našle prethodnih godina na Femiksetama dobrodošli su da konkurišu opet, a naravno priželjkujemo i nove!

4) Uslov je da kompozicije nisu snimljene pre 1. januara 2020. godine, a to može da bude studijski, u potpunosti softverski ili uživo (ali zadovoljavajućeg kvaliteta) snimljeni zapis.

Podsećamo, rok za slanje pesama za ovogodišnje izdanje Femiksete je 5. februar.

Tehničke napomene:

Kompozicije se šalju kao .wav fajlovi (44.100 Hz / 16-bit), preko sajta Wetransfer. Adresa za slanje fajla je femixinfo@gmail.com, a nakon preuzimanja fajla pošiljaocu će stići obaveštenje o preuzimanju.

Prilikom slanja kompozicija preko Wetransfer-a obavezno je organizatoru u posebnoj e-mail poruci poslati i sledeće informacije:

– naziv pesme/kompozicije
– ime benda, kantautorke ili kompozitorke
– tekst pesme, ukoliko postoji
– ime i prezime autorke/autora teksta, muzike i aranžerke/aranžera kompozicije
– imena i prezimena svih izvođača numere i navedeni instrumenti koje sviraju
– mesto stalnog boravka i delovanja benda/autorke
– u slučaju benda, ime autorke teksta i/ili muzike
– produkcija/diskografska kuća, ukoliko postoji
– kontakt e-mail i telefon
– kratka biografija ili opis benda/autorke

Ukoliko je pesma već izdata, bilo bi dobro da se konsultujete sa izdavačem oko procedure i uslova objavljivanja i na Femikseti 9.

Svako od dosadašnjih izdanja imalo je svoj originalni vizuelni identitet za koji su bile zaslužne mlade dizajnerke i vizuelne umetnice Manja Lekić, Tamara Brčić, Anđela Grabež, Milica Mrvić, Aleksandra Ninković i Natalia Zwick, Ksenija Pantelić, Maja Goračinska a ove godine za omot diska biće zadužena Anđela Janković!

Anđela Janković rođena je 1998. u Beogradu. Student je četvrte godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer grafički dizajn. Bavi se digitalnom ilustracijom. Njeni radovi objavljeni su u časopisima “Politikin zabavnik”, „Odiseja“, srpsko izdanje “Le Monde diplomatique”, “Liceulice”. Učestvovala je na brojnim međunarodnim izložbama, među kojima su Međunarodno bijenale ilustracije „Zlatno pero Beograda“, PDP Creative Media Conference u Novom Sadu kao i Festival ilustracije „Ilustrofest“. Dobitnica nagrade za najbolju ilustraciju u kategoriji lični projekti na Ilustrofestu za 2019. godinu, kao i Pohvale „Međunarodno zlatno pero Beograda“ na 50. Zlatnom peru Beograda 2019. godine.

Za više informacija kontaktirajte Mašu Peruničić iz FEMIX-a na femixinfo@gmail.com ili 060/3338-160.

Izdanje Femiksete 9 podržao je Princ Claus fond za kulturu i razvoj, a rad FEMIX-a dugoročno podržava međunarodni fond Mama Cash. Novu Femiksetu ponovo objavljujemo u partnerstvu sa nezavisnom internacionalnom organizacijom Freemuse koja zagovara slobodu umetničkog izražavanja.