Novosti
13.11.2019. Vesti

OTVARANJE IZLOŽBE LAPAČ U PAPERGIRL GALERIJI

U subotu 16. novembra u Papergirl galeriji (Kralja Milana 15/5), održaće se otvaranje izložbe “Lapač”, nastale u okviru ACTART projekta, koji uz podršku Erasmus+ programa Evropske unije, zajedno sprovode Femix mreža ženskog stvaralaštva/OPA iz Beograda, Mesto Žensk iz Ljubljane i Prostor rodne i medijske kulture K-zona iz Zagreba.

Ova izložba imala je svoju premijeru tokom Vox Feminae festivala u Zagrebu, kada je 6 devojaka iz Srbije tamo provelo nedelju dana sa svojim koleginicama i kolegama iz regiona.

U sklopu ovog projekta, 19 aktivista/kinja i umetnika/ca iz Slovenije, Srbije i Hrvatske predstaviće svoje radove na temu borbe za rodnu ravnopravnost i promovisanja ljudskih prava. Radovi koji su nastali u sklopu projekta obrađuju teme objektifikacije žena, seksizma i nacionalizma i njihovog uticaja na društveno marginalizovane osobe. Cilj projekta je bio sticanje dodatnih veština potrebnih za samostalno organizovanje društveno-kulturnih događanja unutar njihovih zajednica.

Završni produkt njihovog sedmodnevnog druženja oblikovan je u fanzin ‘Lapač’ u kojem su ujedno i sumirani radovi završne izložbe. Učesnici/e izložbe radove su osmišljali/e u različitim medijskim formatima, od performativne izvedbe, skulptura i vizuelnih komponenti do ilustracija, stripova i video isečaka.

U sklopu projekta mladi su kreirali i zajednički Instagram profil na kojemu će objavljivati svoje buduće radove vezane uz temu rodne ravnopravnosti te ženskih i LGBT+ prava.

Izložba će biti otvorena od 16. do 23. novembra.