Novosti
23.06.2019. Vesti

ORGANIZUJEMO PRVI ROK KAMP ZA DEVOJČICE U OVOM DELU EVROPE!

Zašto ne bi mogle i devojčice da sviraju bubanj, gitaru ili bas i da osnuju svoj bend? Zašto je to toliko retko i zašto se tome svi čude? Predrasude, predrasude! Hajde da podržimo devojčice u njihovim interesovanjima, idejama i talentima čak i kada nisu tako očekivana, umesto da ih ograničavamo i sputavamo jer im nešto “ne priliči”!

Konačno je došao pravi trenutak da se u Srbiji organizuje prvi letnji rok kamp za devojčice. Ovakvi događaji su već decenijama prisutni u Skandinaviji i Americi. Domaća javnost, a ponajviše devojčice, divno je reagovala na besplatne bubnjarske radionice koje su organizovane u tri grada u Srbiji prošle godine, što je vetar u leđa za prvi takav rok kamp u regionu! Kamp će na sedam dana okupiti 30 devojčica iz različitih gradova Srbijezainteresovanih za učenje različitih muzičkih instrumenata (bubnjevi, bas gitara ili gitara) i za sviranje rok muzike, i omogućiti im da isprobaju svoje talente, zabave se, međusobno upoznaju one sličnih interesovanja i možda naprave prve korake u svojoj muzičkoj karijeri. Kamp je namenjen uzrastu od 10 do 14 godina i održaće se tokom leta 2017. godine. Na samom kampu biće snimljeni zanimljivi i efektni video materijali koji će kasnije skrenuti pažnju javnosti, a posebno alternativnoj muzičkoj sceni i industriji da je ipak neravnopravna i da bi mogla mnogo više da bude otvorena i uključuje i devojke.

Cilj projekta je na interesantan i inovativan način pružiti podsticaj devojčicama u razvojno važnom periodu da ispolje i testiraju svoja interesovanja, talente i potencijale za koje često nemaju priliku, koja nisu u toj meri ohrabrivana kod njih. Kroz organizaciju kampa i roditeljima kao i bliskim okruženjima devojčica biće skrenuta pažnja da treba da podrže devojčice ukoliko se interesuju za rok i autorsku muziku, i ponude im mogućnost da neguju ta interesovanja. Na posletku, verujemo da će inicijativa za održanje prvog ovakvog kampa u Srbiji i regionu osvestiti i muzičku scenu u regionu da na njoj ipak preretko viđamo devojke, a da ne to ne mora tako da bude.

Nakon održanog rok kampa za devojčice tokom leta 2017. devojčice će imati podršku mentorki da se bave rok muzikom i sviranjem instrumenata koje su na kampu učile, biće ohrabrene da nastave sa tim svojim interesovanjem, kao i organizacionog tima koji će ih plasirati na omladinske, demo i letnje festivale. Ostaće u kontaktu sa mentorkama sa kampa i međusobno, što je dodatna vrednost kampa. Tako se pokazalo i posle održanih bubnjarskih radionica. Ovaj put, verujem da će održanje takvog događaja ostaviti većeg traga i u medijima i predstavljati inspiraciju, podstrek i primer i drugim devojčicama da krenu istim ili sličnim putem. Muzičkoj sceni i industriji u Srbiji a i regionu biće na zanimljiv, inovativan i atraktivan način skrenuta pažnja na neke probleme kojih možda nisu svesni i konstruktivno će biti otvoren prostor za poboljšanje, promene i nova rešenja!

Kamp je trenutno u prvoj pripremnoj fazi kada razmatramo različite mogućnosti za lokaciju, preciziramo datum održanja kampa i odabiramo mentorke za radionice, a takođe i prikupljamo donatorska i sponzorska sredstva kako bi kamp mogao da bude što pristupačniji i povoljniji devojčicama iz cele Srbije. Imate ideju ili preporuku kome možemo da se obratimo da finansijski podrži organizaciju prvog rok kampa za devojčice u ovom delu Evrope? Obavezno nam javite!

Prijave za učešće na kampu nisu još otvorene i biće na proleće, najranije u martu 2017. godine. Do tad pozivamo vas da nas pratite na Fejsbuku, gde nas je prvog dana od otvaranja stranice lajkovalo više od hiljadu ljudi, kao i na Tviteru!

Za više informacija pišite nam na femixinfo@gmail.com ili kontaktirajte Tatjanu Nikolić, vođu projekta na +381 64 3901 877.