Novosti
25.06.2019. Vesti

ONA JE BUDNA – MLADE ŽENE U STRIPU

U prostorijama Francuskog instituta u Beogradu u utorak 18. septembra otvorena je umetnički, a i sociokulturološki izuzetna izložba pod nazivom “Ona se budi” mlade strip autorke Jane Adamović koju će posetioci imati priliku da vide sve do 28. oktobra.

Ambicija ove izložbe bila je da iz perspektive mlade strip autorke iz Srbije prokomentariše savremeni “ženski” strip i upravo sa posetiocima i ljubiteljima stripa prodiskutuje pojam i koncept “ženskog stripa”. Na izložbi je predstavljeno preko 50 autorki stripa, od kojih je 12 Francuskinja članica kolektiva BD Egalite, dok su ostale iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a od toga, tri autorke iz istorije stripa kod nas: Ana Ljubov, Ljubica Cuca Sokić, čuvena akademska slikarka, i Desa Glišić, istaknuta novinarka i karikaturiskinja.

Kao dodatni program uz izložbu “Ona se budi”, Francuski institut je u partnerstvu sa izdavačkom kućom Dibidus i Societe General bankom, inicirao kolektivno strip izdanje u kojem će učestvovati 8 strip autorki i 3 scenaristkinje, od kojih mnoge debitantski. Medijateka Francuskog instituta ovom prilikom je i obogaćena za pedeset novih frankofonih strip naslova čiji su autori žene.

Francuski institut u Srbiji
www.institutfrancais.rs
Knez Mihailova 31, Beograd

Program za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX
www.femix.info

Priča ove izložbe zapravo je priča o mom postepenom osveštavanju i otkrivanju ženskog strip stvaralaštva koje je poput tamne strane meseca: oduvek prisutno, ali sklonjeno od pogleda, a samim tim daleko i od misli, kako tuđih, tako u početku i mojih. – Jana Adamović, Priča o buđenju, iz kataoga izložbe

Jana Adamović uredila je ovu izložbu na poziv Francuskog instituta u Srbiji, koji se kontinuirano bavi praćenjem i podrškom lokalnoj i regionalnoj strip sceni. Autorka u vrlo lično i subjektivno uređenom katalogu govori o svom iskustvu mlade žene na domaćoj strip sceni, svom putu ka otkrivanju drugih autorki u regionu i povezivanju sa njima, ali i o kontinuiranoj i sistematskoj tendenciji da se “rad autorki gurne u zapećak pod izgovorom skromnije produkcije ili druge namene njihovih stripova”.

Činjenicu da je cilj izložbe bio i afirmacija i povezivanje strip autorki u regionu i Francuskoj potvrđuje i to da su u katalogu izložbe pored spiska svih od preko 50 autorki čiji su radovi predstavljeni, priložene i internet stranice na kojima možemo dalje pratiti njihov rad, što za sve nas koji smo zainteresovani podstiče i olakšava dalje istraživanje i upoznavanje sa savremenom ženskom strip scenom.

Na inicijativu atašeice za kulturu Francuske u Srbiji An Loren Vigoru, izložba “Ona se budi” otvorena je 18. septembra pomalo nestandardno – otvorenim razgovorom francuskih, regionalnih i domaćih strip autorki o savremenoj strip sceni u njihovim zemljama, o položaju žena u Devetoj umetnosti i stereotipima koji prate strip stvaralaštvo i čitalaštvo. U ovom izuzetno posećenom razgovoru za koji se tražilo mesto više (a ulaz je bio slobodan), učestvovale su Žoana Šiper i Liza Mandel iz Francuske, Ivana Armanini i Irena Jukić Pranjić iz Hrvatske, Marija Dobrić i Jana Adamović iz Srbije. Razgovor je otvorila upravo ataše za kulturu Francuske An Loren Vigoru, moderirala Tatjana Nikolić, aktivistkinja kolektiva za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, a zatvorio sam Ambasador Francuske u Srbiji, Nj. E. Frederik Mondoloni koji je uveličao ovaj skup svojim prisustvom i dao mu poseban značaj.

Žoana Šiper i Liza Mandel među osnivačicama su i članicama francuskog Kolektiva strip autorki za borbu protiv seksizma, osnovanog 2015. godine. Ovaj kolektiv danas obuhvata više od 250 strip autorki širom svetakoje su potpisale zajednički proglas i ujedinile se oko zajedničkog cilja. U njemu one kritikuju ideju “ženskog stripa”, osuđuju diskriminaciju i marginalizaciju autorki Devete umetnosti i mapiraju seksizam u sopstvenim strip redovima. Podvlače mizoginiju “girly” koncepta kao i objavljivanje “ženskih” kolekcija, diferencijaciju i hijerarhizaciju u književnosti i umetnosti. Naglašavaju da feminizam nije ružna reč i da “feministkinja” nije uvreda, već znak borbe za jednakost polova u našim društvima. Podsećaju da su autorke “veliki resurs koje strip scena ne bi smela da zanemari”.

Žoana Šiper je strip autorka i istraživačica, feministkinja čiji stripovi se ne bave fikcijom već su često autobiografski, baveći se njenim iskustvom sa mnogobrojnih putovanja svetom. Sa dvadeset godina pohađala je Evropsku školu vizuelnih umetnosti u Angulemu (ÉESI), gde od 2010. godine predaje strip, a u ovom gradu se održava i dobro poznati Međunarodni festival stripa. Za svoj grafički roman Nos âmes sauvages (u izdanju Futuropolisa) u kojem se bavila svojim putovanjem u Ekvador, plemenima i šamanizmom koji je tamo upoznala, autorka je dobila prvu nagradu Artémisia 2008. godine. www.johannaschipper.com

Liza Mandel je autorka koja već godinama stvara sociološki strip, feministkinja i članica žirija Međunarodnog festivala stripa u Angulemu. Za svoje koautorsko izdanje Esthétique et filatures dobila je 2009. godine nagradu Artemisia Asocijacije za promociju ženskog stripa. Poznata je po svom vrlo uspešnom strip liku neposlušne devojčice Nini Patalo, kao i po serijalu “HP” koji obrađuje teme iz psihijatrije u Francuskoj od šezdesetih do danas. U 2016. u saradnji sa sociološkinjom Jasmin Bugaga lansirala je kolekciju Sociorama, koja u strip formatima predstavljaju najznačajnija sociološka istraživanja. www.lisamandel.blog.lemonde.fr

Koleginice iz Francuske podelile su sa nama i publikom svoj pogled na učešće žena na strip sceni u Francuskoj, razloze zanemarivanja žena i predloge za unapređenje ženskog učešća, kao i iskustvo osnivanja i višegodišnjeg rada Kolektiva strip autorki protiv seksizma koji je definitivno inspirativan za domaću i regionalnu scenu. Govorile smo o tome da li postoji seksizam u strip krugovima, kako se on manifestuje, kako i da li postoji i šta je to ženski strip.

Liza i Žoana su nas podsetile na skandal koji je izbio 2016. godine kada među 30 nominovanih za Grand Prix festivala u Angulemu, nije bilo nijedne autorke. One su se kao kolektiv pobunile, pozvale na bojkot festivala, a mnoge muške kolege povukle su svoja imena sa liste nominovanih, što jeste primer muške solidarnosti u borbi za afirmaciju žena u struci. Tada je i Francuski institut u Srbiji organizovao tribinu ovim povodom, a upravo ova tribina inspirisala je i Janu Adamović, autorku izložbe na dalju akciju.

U Srbiji i u regionu postojale su takođe još od kraja 90 – ih godina izuzetne inicijative za afirmaciju ženskog stvaralaštva u stripu: Feminus Stripus Ludens, Ženski strip na Balkanu, Femicomix neki su od njih i autorke sve ove tri inicijative bile su prisutne i govorile o njima!

Marija Dobrić rođena je u Skoplju 1968. godine a diplomirala primenjene umetnosti, tačnije primenjeno slikarstvo u Sarajevu. Poslednjih godina radi kao grafički dizajner i aktivistkinja u neprofitnim organizacijama u oblasti kulture i umetnosti, ljudskih prava i ekologije. Bila je ko-urednica strip časopisa “Patagonija” i autorka i glavna urednica strip časopisa “Feminus stripus ludens”. Ženski broj strip časopisa “Patagonija” pod nazivom “Zona F” uredila je 2000. godine u saradnji sa Ženskom alternativnom scenom Luna iz Vršca, a “Feminus stripus ludens” 2002. godine, takođe u Vršcu, u saradnji sa Asocijacijom za žensku inicijativu sa temom “Ženska prava su ljudska prava”.

Ivana Armanini je strip autorka, osnivačica i voditeljica Komikaze projekta, kao i projekta Femicomix i Femicomix room. Rođena je u Zagrebu u Hrvatskoj, diplomirala na akademiji lepih umetnosti u Zagrebu. Komikaze je osnovala 2002. godine kao mrežu za produkciju, promociju i distribuciju autorskog stripa sa fokusom na nezavisnu scenu, gde je objavljivala i izlagala na više od 250 događaja, radonica i festivala. Femicomix projekat započela je 2015. godine.
www.ivanaarmanini.net
komikaze.hr
femicomix

Irena Jukić Pranjić uredila je i režirala dokumentarni televizijski serijal “Strip u Hrvatskoj” koji je predstavio hrvatske strip-autore i grupe autora u nizu od trideset epizoda, te gledaoce upoznao sa bogatom devedesetogodišnjom tradicijom stripa u Hrvatskoj, a jedna od emisija bila je posvećena isključivo strip autorkama. Emisija se prikazivala 2015. godine. Pet godina pre toga, inicirala je i uredila monografiju “Ženski strip na Balkanu” 2010. godine u izdanju Fibre. Irena je članica ULUPUH sekcije za strip, ilustraciju i animaciju.
www.irenajukicpranjjic.blogspot.com

Ove inspirativne inicijative bile su i jesu važne za unapređenje položaja stripa u regionu, i posebno unapređenje položaja, afirmaciju i međusobno povezivanje strip autorki u prethodnim decenijama.

Autorka izložbe Jana Adamović u katalogu napisala je da je upravo antologija “Ženski strip na Balkanu” predstavljaja polaznu tačku njenih istraživanja i da je izložbom pokušala da nastavi ono što je ovim izdanjem započeto, izborom stripova koji su gotovo svi nastali nakon 2010. godine i uključivanjem mlade generacije autorki. Ovi poduhvati prethodnih decenija možda ne mogu biti danas preslikane i prenete, ali mogu biti razvijene, prilagođene i podržane i u sadašnjosti na našim lokalnim scenama, i to je upravo ono što je ambicija i već vrlo uspešno ostvaren rezultat izložbe “Ona se budi”.

Za kraj gošće su bile pitane da preporuke neke nove, mlade autorke sa čijim radom treba da se obavezno upoznamo. Tada smo čuli za Mihaelu Erceg, Leu Mirawiec, Enu Jurov i Liv Stromkvist. Na posletku razgovora, Marija Dobric je rekla nešto vrlo važno – zamolila sve kolege iz prosvete da obraćaju pažnju na talente i interesovanja i dečaka i devojčica, da ih podstiču i inspirišu, bez obzira na predrasude, stereotipe i standardna očekivanja.

Izložba je potom otvorena kratkim govorom Jane Adamović, autorke izložbe i obraćanjem Nj.E. ambasadora francuske Frederika Mondolonija i biće otvorena do 28. oktobra. Autorka pita da li je moguće održati kontinuitet ženskog aktivizma u Devetoj umetnosti i poziva nas na akciju, udruživanje, solidarnost i glasniju afirmaciju strip autorki na regionalnoj sceni. Kao što je navedeno u proglasu strip autorki protiv seksizma, važno je da i stvaraoci, ali i izdavači, ustanove, knjižare, novinari, bibliotekari prepoznaju svoju odgovnost u širenju diskriminacije, seksizma i homofobije, svoje potencijale za delovanje u smeru unapređenja položaja žena u stripu.

Upoznajte BD Egalite

Za početak, toplo vam preporučujemo da posetite izložbu “Ona se budi” upoznate se sa izvanrednim i vrlo raznolikim radom strip umetnica iz regiona i Francuske, i zahvaljujemo Francuskom institutu u Srbiji na ideji i prostoru koji su pružili za ovu temu i za mlade strip autorke regiona.

O izložbi i razgovoru objavljeno je odmah nekoliko intervjua i prikaza u medijima u Srbiji:
RTS
VICE
O radio RTV 
Politika
KUPEK
Strip vesti
Blog Irene Jukić Pranjić
Komikaze

Audio snimak razgovora preuzmite na linku!
Osvrt u .pdf formatu preuzmite ovde.

Osvrt sastavila Tatjana Nikolić, program za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX www.femix.info.

— Izložbu “Ona se budi” će zatvoriti Nina Bunjevac, autorka stripa “Otadžbina” i “Bezimena” i Pjer Lungereti, generalni direktor Međunarodnog centra za strip u Angulemu i savetnik Ministarstva kulture Francuske za kulturnu politiku u oblasti stripa. Ovo dvoje izuzetnih profesionalaca gostovaće u Francuskom institutu u Beogradu u petak, 26. oktobra od 18 časova. Dobro došli! . —

Više informacija na sajtu Francuskog instituta.