Novosti
23.06.2019. Vesti

OBJAVLJENO NOVO IZDANJE FEMIKSETE!

Femikseta, kompilacija domaće muzičke produkcije sa ženskim autorstvom, dobila je svoje šesto izdanje!

Na konkurs su pristigle pesme bendova, kantautorki i kompozitorki koji pripadaju različitim žanrovima, a na CD-u se našla selekcija od njih 14. Na kompilaciji se mogu čuti bendovi i autorke koji su već godinama poznati publici, kao i oni koji tek pronalaze svoje mesto na sceni.

1. B – sides : Days Go By
2. Softy : Safe and Soundcloud
3. Sanja Tišma : Pa šta, orao
4. Went : Sun
5. Elk is King : Rainy Days
6. Random : Stoner
7. Ćomix ft. Dejana : Dabome
8. Kezz : Noć je duga
9. Kinš : Better Off
10. Sajsi MC : Pomozi Bože
11. Aleksandra Tasov : After Dark
12. Anne Marie : Loše namere
13. Ksenija Komljenović : The Loudest Pull
14. Bitipatibi : Pesma Beogradu

FEMIXETA NA BANDCAMP-U

DOWNLOAD

Težak zadatak pravljenja konačnog izbora ove godine pripao je Idi Prester, koja je u ulozi selektorke nasledila Ognjenku Lakićević, Milicu Mitić i Bojanu Vunturišević.

Svako od dosadašnjih izdanja imalo je svoj originalni vizuelni identitet za koji su bile zaslužne mlade dizajnerke i vizuelne umetnice Manja Lekić, Tamara Brčić, Anđela Grabež, Milica Mrvić i Aleksandra Ninković, a ove godine za omot diska pobrinula se Natalia Zwick.

Šesto izdanje Femiksete je objavljeno u saradnji sa Mikser Festivalom, a uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. CD izdanje Femiksete se, kao i do sada, deli besplatno, a elektronski je dostupna za preslušavanje i download.

FEMIX je program afirmacije ženskog stvaralaštva koji je 2010. godine pokrenula “Organizacija za promociju aktivizma”, aktivna u okviru Nezavisne kulturne scene Srbije, Krovne organizacije mladih Srbije i Regionalne mreže kulturnih rodnih praksi. Kao prva inicijativa te vrste u regionu, Femikseta je pokrenuta 2010. godine sa idejom da pruži relevantan presek kroz žensko muzičko stvaralaštvo u Srbiji, nastalo u okvirima nezavisne i samostalne produkcije. Verujemo da će se nakon početnog podsticaja, i uz pomoć sve većeg broja uspešnih umetnica kao uzora, vremenom pojaviti više žena na umetničkoj sceni.