Novosti
24.06.2019. Vesti

NEKO JE REKAO FEMINIZAM?

Institut za filozofiju i društvenu teoriju i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu pozivaju na konferenciju “Neko je rekao feminizam? Feministička teorija u Srbiji danas”, koja će se održati od 8. do 11. februara, na prvom spratu IFDT-a.

PROGRAM KONFERENCIJE

Šta je to što se kod nas proizvodi pod imenom feminističke teorije?
Šta zaokuplja pažnju – koji društveni fenomeni, koje političke stvarnosti, koje umetničke prakse – ovdašnjih teoretičarki/a?
U kolikoj smo meri počele/i da oblikujemo (ili da prevodimo) vlastita u globalna iskustva?
Ima li nekih lokalnih specifičnosti koje ovdašnju teoriju čine drugačijom od zapadnih feminističkih teorija, ili vidimo neka značajna poklapanja i sličnosti u pristupima i problemima koji zaokupljaju feminističke teoretičarke na Zapadu?
Može li se feminizam u Srbiji porediti s teorijama koje se podvode pod oznaku „globalnog Juga“ ili pak s feminizmima koji pripadaju eluzivnom „Istoku“?
Koja su to istraživačka pitanja koja se u Srbiji postavljaju, razmatraju i problematizuju u ključu feminističkih teorija?
Kako se feministički čita istorija, književnost, ekonomija, pravo?
Da li i kako feministička teorija formira praktične politike?
Koji su to sadržaji feminističkog karaktera koji u politici, medijima, ekonomiji, prolaze neprimećeo, i kakve su nam teorijske strategije potrebne da ih osvestimo?
Kako opisujemo, objašnjavamo i pozicioniramo feministički angažman danas?

Ova pitanja su osnovni pokretači organizovanja naučne konferencije Neko je rekao feminizam? Feministička teorija u Srbiji danas.

Konferencija „Neko je rekao feminizam? Feministička teorija u Srbiji danas“ ima za cilj i da obeleži deset godina od objavljivanja knjige „Neko je rekao feminizam? Kako je feminizam uticao na žene XXI veka“. Njeno prvo izdanje, u koizdavaštvu Rekonstrukcije Ženskog fonda, Centra za ženske studije i Žena u crnom, izvanredno brzo je pronašlo svoju čitalačku publiku. Knjiga je dva puta reizdata tokom 2008. godine (Građanske inicijative; Heinrich Böll Stiftung), a 2012. objavljeno je prošireno i dopunjeno bh izdanje (Sarajevski otvoreni centar). Zahvaljujući teoretičarkama koje su je koristile u nastavi, knjiga je svoju primenu imala na Univerzitetu u Beogradu, Univerzitetu u Novom Sadu, Univerzitetu u Sarajevu i na Sveučilištu u Rijeci. Uz pomoć aktivistkinja i teoretičarki koje su je neumorno delile, knjiga je svoj put našla do nebrojenih čitateljki, od kojih su mnoge prvi susret s feminizmom imale upravo kroz nju. Premda je prvobitna ideja bila da Neko je rekao feminizam? posluži u praktične svrhe, ta knjiga je ostavila traga i na teorijsko oblikovanje nekoliko generacija žena u svom nastojanju da pokaže da je feminizam dotakao ili temeljno preobrazio najrazličitije sfere našeg privatnog i javnog života. Stoga je obeležavanje ove važne desetogodišnjice istovremeno povod i da se razmotre sadržaji i pravci feminističke teorije načinjene u Srbiji u proteklih deset godina.

Konferencijom „Neko je rekao feminizam? Feministička teorija u Srbiji danas“ organizatorke i organizatori žele da na jednom mestu okupe teoretičarke i teoretičare koje/i se bave feminističkom teorijom. Cilj konferencije je da zahvati heterogenost područja teorijskih istraživanja iz najrazličitijih feminističkih perspektiva, i da ih razmotri u duhu feminističke borbe protiv marginalizacije manjinskih glasova i hijerarhizacije znanja. Usled toga, ova konferencija nema govornice po pozivu, ni paralelne sesije. U skladu s principima feminističke solidarnosti, time se pruža prilika svim učesnicama i učesnicima, kao i publici, da čuju sva izlaganja i da ravnopravno učestvuju u diskusijama.