Novosti
08.06.2022. Vesti

Nastup autorki i bendova kojima predstoji sjajna karijera – jubilarna Femikseta proslavljena u DOB-u

U subotu, 4. juna 2022. u sali Amerikana Doma omladine u Beogradu održana je koncertna promocija jubularnog izdanja Femikseta 10, jedinstvene kompilacije ženske autorske muzike u regionu. Na koncertu su nastupili bendovi Hazel, Tri kapljice, Nataleé, MISH i Manivi.

Kada su 2010. godine počinjale sa inicijativom kompilacije Femikseta, članice kolektiva Femix nisu mogle sa sigurnošću da tvrde da li će to biti projekat koji će biti obeležen samo jednim muzičkim izdanjem, ili će to ipak biti nešto što će u mnogo većoj meri prerasti njihovu, u tom trenutku, malu aktivističku ideju. Dvanaest godina kasnije i objavljivanje desetog izdanja, potvrda su da je ova incijativa premašila sva njihova očekivanja i da su prvih deset izdanja bili samo zagrevanje za sve ono što dolazi. Rezultati istraživanja muzičke scene, razgovori i rad sa autorkama i muzičarkama, brojne aktivnosti i edukativni programe tokom godina pokazali su kolektivu Femix da i dalje postoji potreba za podrškom žena na domaćoj muzičkoj sceni.

Preslušaj jubilarnu Femiksetu! 💿🎶

U proteklih dvanaest godina, na prethodnim izdanjima kompilacije, našlo se preko 200 kompozicija autorki, kantautorki i bendova sa ženskim autorstvom. Između ostalog, na Femikseti su svoju muziku objavili Bitipatibi, Repetitor, Sajsi MC, Lira Vega, Autopark, Artan Lili, Ana Ćurčin, Zemlja Gruva, Kezz… Bez žanrovskih ograničenja, Femikseta je uvek bila dobra ,,stanica” za sve one autorke i bendove koji su tek počinjali sa svojim autorskim radom, ali i za one već afirmisane muzičarke i muzičare, koji su svojim pojavljivanjem na Femikseti još više jačali tu mrežu kvalitetnog domaćeg autorstva.

Na koncertnoj promociji su nastupile autorke i bendovi čija se muzika našla na jubilarnom izdanju (Hazel, Tri kapljice, MISH i Manivi), kao i sastav Nataleé koji je svoju pesmu objavio na prošlogodišnjoj kompilaciji.

Recenzije koncerta u celini pročitajte na portalima Balkanrock i Headliner. Hvala fotografkinjama Danijeli Radojković i Aleksandri Ignjatović!

Koncertom u Domu omladine obeležen je jedan veliki i važan jubilej. Manifest izuzetno talentovanih muzičarki i bendova samo je potvrda da su inicijative ove vrste neophodne i važne kako bi što više autorki dobilo podršku na početku, ali i u kasnijem radu. Tačnije, da bi dobile podršku kada god im je ona potrebna, kako bi njihova sjajna muzika dobila pažnju publike i medijski prostor koje itekako zaslužuje, a za koje se nadamo da će sigurnim koracima dostići u budućnosti.

Izdanje Femiksete 10 i njenu promociju podržali su fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat ,,Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, FRIDA fond, i Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat ,,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”.