Novosti
03.02.2023. Vesti

Nastavlja se program savetodavne podrške za radnice u kulturi, umetnosti i kreativnim industrijama

Ima li mesta na TikTok-u za kulturu i kako da napišeš budžet za projekat samo su neka od pitanja koja će obuhvatiti besplatna savetodavna podrška u oblastima PR i digitalnog marketinga, i finansijskog menadžmenta i računovodstva namenjena radnicama u kulturi, umetnicama, preduzetnicama u sektoru kreativnih industrija i drugim angažovanim ženama u polju umetnosti.

Program podrške biće otvoren do 1. juna 2023. godine. Radnice aktivne u različitim delovima sektora kulture u Srbiji mogu da iskoriste ovu priliku i dobiju odgovore na pitanja i nedoumice iz ovih oblasti, kako bi unapredile svoj rad, vidljivost, razumevanje ovih važnih polja rada u kulturi.

Konsultantski tim će odgovarati na pitanja putem emaila tokom celog trajanja programa, kao i periodično uživo na Zoom-u. Prve Zoom konsultacije zakazane su za 4. februar u oblasti PR-a i digitalnog marketinga, kao i 11. februar u oblasti finansijskog menadžmenta i računovodstva, od 11 do 13h.

Zainteresovane učesnice mogu da pošalju pitanja Mladenu Savkoviću, konsultantu iz oblasti PR-a i digitalnog marketinga na adresu pr_konsultacije@femix.info, dok će Nataša Todorović, konsultantkinja iz oblasti finansijskog menadžmenta i računovodstva odgovarati na pitanja koja stignu na adresu finansije_konsultacije@femix.info.

Program je pokrenut u okviru projekta ,,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost“, nakon istraživanja u kome je učestvovalo više od 250 ispitanica, radnica u kulturi, umetnosti i kreativnim industrijama. Tim projekta je na osnovu rezultata istraživanja i održanih seminara za podizanje kapaciteta mapirao dve oblasti u kojima je radnicama u kulturi potrebna najveća podrška.

Mladen Savković diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a nakon sticanja iskustva u brojnim redakcijama (B92, MTV, Lonely Planet…), poslednjih godina bavi se odnosima s javnošću i digitalnim marketingom. Sarađuje sa brojnim organizacijama i institucijama kulture među kojima su Institut Servantes u Beogradu, Bitef festival, Evropska noć istraživača, Festival nauke, Noć muzeja, Filmski festival Slobodna zona, Pobunjene čitateljke… Godine 2019. učestvovao je u programu Erazmus razmene za mlade preduzetnike, ostvarivši saradnju sa umetničkim kolektivima iz Španije. Bio je polaznik Sajber akademije u organizaciji Evropske prestonice kulture – Vroclav 2016, a trenutno je polaznik Programa za multiplikatore koji organizuje DW Akademije u sklopu projekta „Young Media”.


Nataša Todorović, preduzetnica i finansijska savetnica sa više od 15 godina iskustva u oblasti knjigovodstva i ekonomije. Diplomirala na Beogradskoj poslovnoj školi u Beogradu i od tada aktivno radi sa kompanijama, udruženjima i preduzetnicima kako bi im obezbedila što kvalitetnije i organizovanije finansije. Radila je kao finansijska savetnica za žene preduzetnice i žene sa invaliditetom koje žele da započnu svoje biznise, i iza sebe ima više od 200 zadovoljnih klijenata. Organizovana, spretna i uvek spremna da izađe u susret svojim kolegama i klijentima. Ceni kvalitetnu saradnju, poslovni i lični napredak.

Aktivnost sprovode Asocijacija Nezavisna kulturna Scena Srbije, Kolektiv mladih žena FEMIX, Pobunjene čitateljke, Kulturanova, Centar za empirijske studije Jugoistočne Evrope, Millennium i Elektrika uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost i Ministarstva kulture u okviru projekta „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost“.