Novosti
23.06.2019. Vesti

MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA

U poslednje vreme aktivistkinje inicijative za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX su se aktivnije bavile međunarodnom promocijom domaćih mladih muzičarki, gledajući na to kao na dodatni vetar u leđa perspektivnim i talentovanim devojkama sa prostora bivše Jugoslavije koje se autorski bave muzikom.

U vezi sa tim, FEMIX se sredinom prošle godine umrežio sa švedskim organizacijama Crossing Boarders i Jamstalldfestival, i upoznao sa grupama Popkollo, Fifty i Femtastic koje deluju u Švedskoj i Skandinaviji kroz različite aktivnosti i programe na polju unapređenja učešća žena na muzičkoj sceni. Od ovih organizacija mi, lokalne aktivističke i kulturne grupe možemo da naučimo, budemo inspirisani i ohrabreni!

Nedavno smo na novopokrenutom showcase festivalu MENT u Ljubljani upoznali divnu ekipu austrijskog Radio FM4, za koji smo kasnije dali duži intervju i razgovarali o regionalnoj muzičkoj sceni i kantautorkama koje su na njoj sve uspešnije i vidljivije, kao i generalno malom procentu žena na festivalskoj sceni, razlozima i akcijama koje bi to stanje mogle da promene. Takođe smo od skora deo Female: Pressure međunarodne mreže žena u elektronskoj muzici.

Posebno nas je obradovalo kad smo pročitale entuzijastičan mejl od muzičkog urednika i radijskog voditelja Paula Smith-a sa mančesterske radio stanice Allfm.org, kome je, preslušavši najnovije izdanje FEMIXETE, numera “Give it Up” Voneve privukla pažnju, nakon čega je odlučio da posveti seriju radijskih emisija aktuelnoj produkciji muzičarki sa Balkana.

“Veoma smo uzbuđeni zbog ovoga! Mislim da bismo mogli da razvijemo uzbudljive zajedničke projekte”, pisao nam je Paul Smith. “Voleo bih da omogućimo da neke od ovih muzičarki sviraju u Mančesteru…”

Femix je kontaktirao partnerske organizacije iz regiona (Rdeče Zore, Slovenija, Vox Feminae, Hrvatska, Kriva, Bosna i Hercegovina, Tiiit.Inc, Makedonija) i svi zajedno prikupile smo muziku i poslale za Mančester, nakon čega su oni napravili odluku da umesto jedne, našoj temi i muzičarkama regiona posvete čak dve jednočasovne emisije. Prva od njih će konačno biti emitovana sutra u petak, 27. marta, a naredna u petak 3. aprila u 10 časova ujutru (po našem lokalnom vremenu). Moguće će biti slušati live streaming online na linku, a naknadno će biti postavljene i na Mixcloud profil. All.fm je community radio, jedan od najstarijih u Velikoj Britaniji, organizovan i aktivan već oko 10 godina uz saradnji sa brojnim volonterima i inicijativama britanskog civilnog sektora. Definitivno vas sve pozivamo da poslušate ove emisije i pružite podršku muzičarkama iz regiona čiji su talenat, originalnost i kvalitet prepoznali muzički urednici sa Allfm-a!

“Ovo je super akcija, svaka čast na trudu!”, rekla nam je Eva Zlatković iz mladog beogradskog benda Jules Verne.

Femix već pet godina zaredom izdaje kompilaciju domaćih mladih muzičarki (iz Srbije) – kantautorki i bendova sa ženskim autorskim učešćem FEMIXETA koja se deli besplatno i koju je takođe moguće slobodno preslušavati i preuzimati sa portala i bandcamp-a. Femixeta je žanrovski raznolika svake godine, pokušavajući da predstavi i ponudi presek raznovrsnost muzičke produkcije žena u Srbiji, a takve su i playliste koje ćemo slušati na Allfm-u.

Na svom portalu Femix redovno objavljuje vesti o događajima na kojima nastupaju muzičarke i bendovi koje su one osnovale ili koje vode, kao i tematske tekstove i intervjue u vezi sa pitanjima učešća mladih žena u muzičkoj i kulturnoj produkciji i zastupljenosti na festivalskoj i klupskoj sceni u Srbiji i regionu. Pre godinu dana aktivisti Femixa sproveli su statističko istraživanje o ženskom učešću u line-upovima festivala poput Exita, Trenchtowna, Supernaturala, tadašnjeg Terranea, Szigeta, Primavere, Pitchworka, Lollapalooze i tako dalje, a tokom godina kontinuirano se organizuju razgovori sa muzičarkama i drugim akterima muzičke industrije. Značajnija razlika u zastupljenosti muzičarki na festivalima u regionu u odnosu na druge evropske zemlje ili SAD nije uočljiva, ali to nas ne obeshrabruje da pokušavamo da iznađemo načine da se ta situacija poboljša!

Narednog meseca u Beogradu Femix organizuje još jedan koncert u Jazz Baru Centar, na kome će jednu od svojih prvih samostalnih svirki imati mlad i perspektivan bend In Absentias. Ulaz je slobodan, jer želimo da ništa ne spreči publiku da dođu i čuju bendove i muzičarke koje preporučujemo: ni predrasude, ni skupe ulaznice. Dobrodošli!

Ovo su muzičarke i pesme koje će biti emitovane na radiju AllFm:

Lovely Quinces (Croatia) – M
Anita Iličić (Serbia) – Kreni sad
JunesHelen (Slovenia) – Road
Galatheia (Macedonia) – Na Son
Xanax (Serbia) – Tajna
Nina Romić (Croatia) – Možda
Black Water and Her Daughter(Bosnia and Herzegovina) – I Just Wanna
Irena Tomažin (Slovenia) – Ne Iz Sado
Jules Verne (Serbia) – Ladies
Catrin Noise (Bosnia and Herzegovina) – Remember
Green Fuzz (Macedonia) – Dandies Go Home
Lollobrigida (Serbia/Croatia) – Najbolji život
Sassja (Bosnia and Herzegovina) – Lagano s chillom
Svemir (Croatia) – Ono što sam dala
Sajsi MC (Serbia) – Nana me je naučila bonton
June (Macedonia) – The Wall
U pol ‘9 Kod Sabe (Croatia) – Bajk
DJane Sabian (Bosnia and Herzegovina) – Sex Overload
Dingospo Dali (Serbia) – Ona