Novosti
25.06.2019. Vesti

MINA PETROVIĆ USTUPILA SVOJU BAS GITARU ROK KAMPU ZA DEVOJČICE!

Rok kamp za devojčice je jedina inicijatva te vrste u regionu. Tokom 7 dana, 30 učesnica kampa uči osnove sviranja gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura. Kamp je održan već dva puta u Srbiji, prvi put na Avali 2017. godine i prošle godine u Sremskim Karlovcima. Naš tim trenutno je u fazi pripremanja i organizacije trećeg Rok kampa za devojčice, a podrška, kao i prethodnih godina, stiže sa različitih strana.

Ovog puta podršku nam je pružila muzičarka i filmska rediteljka i montažerka Mina Petrović. Ona je prepoznala značaj naše ideje i ustupila nam svoju bas gitaru za korišćenje tokom kampa.

Rokenrol, kao i svi njemu srodni muzički žanrovi ne bi smeli da ostanu rezervisani samo za dečake. Zapravo nije tako, ali po statistici kvantiteta muških naspram ženskih bendova ispada da je to nepisano pravo. Jako je važno podstaći devojčice koje osećaju u sebi potrebu da se umetnički izraze kroz sviranje ove buntovničke vrste muzike. To je posebno važno jer živimo u pretežno patrijarhalnom društvenom uređenju. Umetnost oslobađa, a mi starije devojčice smo tu da pomognemo mlađima i kažemo im da je u redu, da se baš na ovaj način, oslobode. – Mina Petrović

Mina je kao basistkinja nastupala sa ženskim thrash metal bendom Jenner i pank bendom Vojna Smrt, dok je u bendu Terrarium svirala bubnjeve.

Uz podršku Frida fondacije, trenutno formiramo fond instrumenata i tehničke opreme za devojčice i žene koje žele da se oprobaju u muzici, a ukoliko i vi želite da doprinesete Rok kampu za devojčice ustupanjem svog instrumenta ili na neki drugi način možete nam pisati na femixinfo@gmail.com.