Novosti
24.06.2019. Vesti

MENTORKE ROK KAMPA ZA DEVOJČICE 2018

Učesnice drugog Rok kampa za devojčice (25. Jun – 1. Jul, Sremski Karlovci) tokom sedam dana radiće intenzivno sa mladim aktivnim muzičarkama sa domaće alternativne scene, koje vam u ovom tekstu predstavljamo.

Šta su sve devojčice savladale tokom kampa kroz rad sa mentorkama čućete 1. jula na završnom koncertu!

BAS GITARA

Anja Tvrtković (1990) od malena se interesovala za illustraciju i najviše je provodila vreme gledajući crtane filmove. Nakon osnovne škole gde je pokazala veliku sklonost ka umetnosti, upisala je Školu za Dizajn na Dedinju – smer grafički dizajn. Najveću podršku je imala od strane profesora koji su predavali crtanje i slikanje kao i predmet pismo-plakat. Upisom Fakulteta Primenjenih Umetnosti, na smeru animacija počela je da se bavi i muzikom kada je kupila i svoju prvu bass gitaru.

Posle nekoliko gostujućih nastupa sa raznim bendovima, ulazi 2012. u bend Jailbait – The Runaways and Joan Jett tribute band. Pored aktivnih nastupa sa Jailbait, pridružila se bendu Plump koji je povremeno nastupao u Beogradu sa kojim je svirala autorske pesme. Zbog velike ljubavi prema muzici, osniva sa prijateljima bend koji svira poznate pesme koje nisu bile na repertoaru drugih bendova. Nakon raspada benda Jaibait, 2013. godine pridružuje se bendu Nemesis sa kojim je učestvovala na mnogo takmičenja kao i festivala velike posećenosti.

Trenutno je aktivna sa bendom NoYz? koji bi ove godine trebao da objavi svoj prvi album „Tinnitus“. Bend radi na novim pesmama i planira promociju albuma u skorijoj budućnosti. Omiljeni instrumenti su joj četvorožičani Peavey Zodiac BXP i petožičani Peavey Millenium AC na kojima redovno usavršava tehniku sviranja. Leta 2017. je učestvovala kao mentorka za bass gitaru na prvom Rok Kampu za devojčice. Takođe će učestvovati i ove godine sa koleginicom Jelenom Mihić.

Jelena Mihić (1991) godine u Beogradu. Interesovanje za muzikom pokazuje već na početku osnovne škole, kada upisuje osnovnu muzičku školu Stanislav Binički, odsek klavir. Od tada aktivno učestvuje u školskim priredbama i na takmičenjima kao član školskog orkestra. Paralelno sa upisivanjem fakulteta, javlja se želja za sviranjem bas gitare i većim angažovanjem na polju muzike. Tada počinje sa privatnim časovima bas gitare kod Vladimira Novičića i od 2010. godine stiče iskustvo svirajući u mnogim cover i autorskim bendovima. Svoj bend Random izdvaja kao primarni projekat i sa istim stiče najviše uspeha svirajući na velikim festivalima poput Exit-a, OK fest-a, Festivala Omladine, Arsenal fest-a, Šabačkog letnjeg festivala i mnogih drugih. Bend za sobom ima objavljena dva EP-a pod nazivom „Smile & wave“ i „Rewind“ kao i dva spota. Godine 2017. učestvovala je na prvom Rok kampu za devojčice, kao mentorka za bas gitaru. Član je udruženja Rock Muzičara Srbije i Organizacije Muzičkih Autora Srbije (SOKOJ).

GITARA

Tijana Milivojević (1994) detinjstvo je provela u Užicu baveći se manje-više uobičajenim stvarima: trenirala je košarku, igrala fudbal, nije volela da igra lastiš i prezirala barbike. U jednom trenutku želela je da postane profesionalna sportistkinja, ali na svu sreću došla je gitara i spasila je od sporta. Naime, sa četrnaest godina je dobila svoju prvu gitaru i tada njeno muzičko putovanje počinje. Čim je naučila kako da je naštimuje počela da skida pesme bendova koje je tada slušala: Nirvana, Rammstein, Nightwish, Metallica, Rage Against the Machine itd. Prvi nastup je imala na priredbi u srednjoj školi. Nešto kasnije dolazi i prvi bend sa kojim je imala svirku u lokalnom pabu. 2013. godine upisuje studije filozofije, a muziku stavlja u drugi plan. Međutim, 2015. godine dobija poziv da se priključi ženskom bendu Nemesis i tada počinje ozbiljnije da se bavi muzikom.

Mina Stojanović (1991) od malih nogu pokazala je afinitete ka muzici i umetnosti. Završila je osnovnu muzičku školu „Isidor Bajić“, odsek za klavir u klasi Tatjane Guberine. Gitaru je krenula da svira po uzoru na starijeg brata.

Krajem osnovne škole sa drugaricama osniva all girl oi punk bend Crno ispod nokta, gde je u različitim fazama svirala bubnjeve, bas i električnu gitaru.

U srednjoj školi postaje članica autorskog rokenrol sastava Tri Kapljice, sa kojima svira 10 godina, uz kraću pauzu. Pored klupskih svirki, sa Tri Kapljice je nastupala na raznim festivalima, od kojih se izdvajaju svirke na banjalučkom Demofestu, Bunt Rok festivalu, Exit-u, Aresenalu, Ritmu Evrope, Shool of rock, TLO festu, To Be Punk festivalu. Imaju iza sebe tri snimljena singla i spota, kao i album u najavi.

Pored Tri Kapljice, bila je član sastava Tetrapank i Antidotes. 10 godina je aktivno svirala perkusije u Sambansi, prvoj samba bateriji na Balkanu.

KLAVIJATURE

Isidora Dimić (1983) klavir počinje da uči od pete godine, prvo privatno u Ljubljani u klasi prof. Živke Peić, pa u Beogradu 1992. upisuje muzičku školu “Kosta Manojolović”. Nakon toga diplomirala je komparativistiku na odseku za Opštu književnost i bibliotekastvo. Tokom 13 godina sviranja i pevanja bila je u brojnim bendovima od kojih je najpoznatiji Goatmare & The Hellspades. Učestvovala je kao predavač u nastavi srpske tradicionalne muzike i kulture u letnjoj školi “Amala” koja se svake godine održava u Valjevu. Trenutno je na zasluženom odmoru od proba i koncerata pa nije aktivna na sceni. Vreme provodi povremeno podučavajući osnovce i srednjoškolce, a u slobodno vreme, pošto je veliki ljubitelj životinja, leči, zbrinjava i udomljava napuštene životinje.

Marija Nikolić (1982) je multinstrumentalistkinja koja svira pre svega klavijaturu, zatim harmoniku i usnu harmoniku, ali i predaje muzičku kulturu u skoli te ima dugogodišnje iskustvo u radu sa decom.

Marija je svirala u vise beogradskih bendova sa kojima je učestvovala na stranim i domaćim festivalima poput Exita, Nišvila i sl. Dugogodisnja je clanica samoorganizovanog alternativnog hora Horkestra u kome svira sva tri instrumenta. Pored izvodjenja i predavanja muzike, Marija se već dve godine aktivno bavi DJingom.

BUBNJEVI

Biljana Šunjka (1992) od ranih godina pokazuje interesovanje za muzikom, a u desetoj godini pokazuje prvo interesovanje za bubnjeve. Sa 13 godina dobija svoj prvi set bubnjeva, a otac joj pokazuje osnovne ritmove, koje kasnije sama razvija i unapređuje, uz muziku uči i vežba ostatak, te sa bratom i drugarima osniva bend Čupavci, prvo za potrebe školske priredbe, ali potom nastavljaju rad koji traje sa uspehom i danas. Posle 10 godina rada na obradama pesama raznih izvođaca, počinju rad na autorskim stvarima, te 2016. godine snimaju EP “To sam ja” sa šest numera.

Bend je za 12 godina zabeležio puno nastupa, a izdvajaju se festivali Beer Fest u Beogradu i Blok Rock u Novom Sadu, koje su i otvorili, zatim mnogobrojni moto skupovi i klubovi po celoj zemlji i regionu, a na Vojvodjanskoj gitarijadi u Kisaču osvajaju prvo mesto. Prošle godine posle nastupa sa svojim bendom na gitarijadi u Velikom Gradištu osvaja priznanje za najboljeg bubnjara.
Tokom godina dele binu sa mnogim proslavljenim bendovima na našoj sceni. Danas Čupavci rade na novom materijalu, snimaju i nastupaju širom ovih prostora.
Pored Čupavaca bila je dugogodišnji član benda Zona Katastrofe, tačnije od 2009. do 2014. godine sa kojima postiže dosta uspeha od kojih se izdvaja nastup na Ratu Bendova u Sarajevu gde stižu do polufinala.

Biljana 2016. godine beleži nastup na festivalu Uličnih svirača sa bubnjarskim bendom Balkanska Lavina koji predvodi Dragoljub Đuričić. Takođe je nastupala sa bendom Allow, Zgodni mladi odmetnici, a u bendu Klin nastupa kao pomoć jedan kraći period.

Pored muzike svoju kreativnost i sklonost ka umetnosti kroz godine izražava i u ručnoj izradi nakita kao i šivenju

Selena Simić (1992) još u osnovnoj školi je pokazivala interesovanje za umetnost koje se odražavalo kako u takmičenjima iz likovinih umetnosti kao i u pevanju sa lokalnim i školskim horom. Nakon završetka osnovne škole seli se za Beograd i upisuje Srednju muzičku školu “Stanković” na džez odseku za bubnjeve, u klasi Dušana Ivaniševića.

U Beogradu počinje da svira sa bendovima Fandango i Hadži Prodane Duše. U bendu Hadži Prodane Duše ostaje do 2010. godine, a sa ženskim rok bendom Fandangom nastupa do 2016. godine. Sa bendom Fandango osvojila je drugo mesto na Beogradskom autorskom rok festivalu i nastupala na Demofestu u Banja Luci. Od 2011. do 2013. godine bila je članica power metal benda Aeternia, a godine kada počinje da svira sa njima počinje aktivno da nastupa i sa bubnjarskim bendom Balkanska Lavina koju predvodi Dragoljub Đuričić sa kojim i dalje sarađuje. Od 2012. go 2015. godine bila je aktivna članica metal folk benda Svilen Konac Project koji je imao značajne nastupe po regionu i bio veoma primećen od strane publike, što se odražava u pregledima na Jutjub servisu koji prelaze po nekoliko stotina hiljada. Trenutno nastupa sa ženskim death metal bendom Nemesis koji je na desetom Demofestu u Banja Luci imao veoma zapažene nastupe pred oko 5000 ljudi, osvojio prvo mesto na Demomasters festivalu 2014. godine i održao brojne sastave u Srbiji i regionu. Ovaj bend je takođe nastupao zajedno sa brazilskim ženskim trash metal bendom Nervosa. Pored benda Nemesis trenutno nastupa i sa dva benda iz Pančeva: rockabilly/horror punk sastavom Goatmare and the Hellspades i punk/rock bendom Raskid13. Od 2015. do 2017. godine bila je i članica sveženskog sastava Vibrator u rikverc sa kojim je aktivno nastupala po Srbiji i regionu. Tokom leta 2015. godine vodila je besplatne bubnjarske radionice za devojčice u saradnji sa Femix mrežom ženskog stvaralaštva, a u saradnji sa istom organizacijom nastavilja svoj mentorski rad tokom prvog Rok kampa za devojčice u regionu na kome je bila liderka mentorskog tima i mentorka na bubnjevima.