Novosti
22.06.2019. Vesti

MENT FESTIVAL

MENT festival, koji se održava od 4. do 6. februara u Ljubljani, spaja muziku, umetnost, kreativnost i medijsku tehnologiju, stapajući i preispitujući ih. U potpunosti iskorišćava prednosti svoje geostrateške pozicije, ponoseći se svojom malom, ali jedinstvenom, i raznovrsnom lokalnom scenom, i prikazujući pažljivo izabrane međunarodne goste i gošće visokog profila, i nove muzičke talente „od Balkana do Baltika, i dalje“.

Osa Kino Šiška – Metelkova mesto – K4, kombinujući 8 bina, će ugostiti 50 umetnika/ca, izabranih između preko 200 act-ova koji su se odazvali na otvoreni poziv muzičarima i muzičarkama.

Među bendovima i izvođačima/izvođačicama izdvajamo: Punčke, Dojo, All Strings Detached, Alice Boman, Soniamiki, Seachange, Lovely Quinces i Ludovik Material. Pogledajte ceo lineup.

sredu u 18h počinje MENT Ljubljana Conference u Komuna Kinu Šiška. Sa međunarodnim gostima će se pozabaviti pitanjem: zašto se showcase festivali i konferencije odjednom pojavljuju svuda po Evropi? Istraživaće glavne razloge ovog fenomena: prilike za mlade bendove da se probiju, intenzivno umrežavanje delegate iz muzičke industrije, podsticaj razvoju nacionalne/lokalne scene i industrije, edukativni moment, uticaj na lokalnu ekonomiju itd.

Nakon toga otvoriće se pitanja: kako ustanoviti novu geokulturnu premise od Balkana do Baltika? Kako profitirati od besplatne muzike? Kako investirati 1 000 eura u digitalni marketing? Da li su agenti/kinje anđeli? Spasavati svet festivalima? Odgovore će pružiti lokalni i međunarodni gosti, koji dolaze sa različitih festivala, iz oblasti digitalne distribucije, muzičkih sajtova, klubova…

MENT obećava da će pružiti i vizuelni ekces, među kojim naglašava Bitbanger Labs, koji su razvili alat za lightpainting Pixelstick. Ljubljana će takođe ugostiti Jono Brandel-a & Lullatone Studios, izumitelje jednostavnog, a neverovatno kreativnog prenosivog alata za animaciju i zvuk – PatatapMEGAFORCE, četvoročlani rediteljski kolektiv koji je režirao spotove za Metronomy, Tame Impala, Madonna, Kid Cudi i druge, Robert Henke-a, ko –kreatora jednog od najrasprostranjenijih programa za muzičku produkciju, Ableton Live, i muzičkog producenta i dokumentarnog reditelja Count-a (Mikael Eldridge), koji će održati panel o svom dokumentarcu Unsound – projektu o uticaju slobodne internet kulture na sve stvaraoce. Više o konferencijskom delu festivala.

Izvor: ment.si