Novosti
21.02.2020. Vesti

KONKURS ZA FEMIKSETU 8 JE OTVOREN!

FEMIX poziva bendove i muzičarke iz Srbije da učestvuju svojim novijim pesmama na novom izdanju kompilacije domaće ženske autorske muzike Femikseta 8!

Femikseta je godišnja kompilacija pesama kompozitorki, kantautorki i bendova, Ova kompilacija biće osma u nizu, prateći prethodnih sedam izdatih u periodu 2010-2019. godine, a budući da predstavlja isključivo kantautorke i/ili bendove u kojima je prisutno žensko autorstvo na nivou teksta i/ili muzike, predstavlja za sad jedinstven projekat na domaćoj aktivističkoj i muzičkoj sceni. Sva prethodna izdanja možete poslušati na Bandcampu

Rok za slanje pesama za ovogodišnje izdanje Femiksete je 8. mart.

Veliko nam je zadovoljstvo što će selektorka ovogodišnje kompilacije biti Đurđina Radić Djixx, nakon što su se u toj ulozi našle Ognjenka Lakićević (Autopark), Milica Mitić (Lula Mae, Sofie from Seattle), Bojana Vunturišević, Ida Prester i Maja Cvetković (E-play). Ona će se posvetiti tome da od pesama koje budu učestvovale na konkursu odabere najbolje i Femixetu 8 učini jedinstvenom.

Đurđina Radić poznata na sceni kao Djixx. Završila je srednju muzicku školu Mokranjac na odseku – flauta. Bila je frotmenka benda sevdahBABY sedam godina. Zajedno sa Sevdahom izrodili su dva albuma “Ganc novi funk” i “Sega mega ti i ja”. Nakon benda posvetila se glumi i voiceover-ima.
Iza sebe za sad ima dva filma “Dnevnik Mašinovodje” i “Reži” i jednu seriju “Psi laju vetar nosi”. Pozajmljivala je glas animiranim sinhronizovanim filmovima kao sto su “Wreck it Ralf 2” (Yess), “Spiderman into the Spider verse” (Gwen Stacy), “Angry Birds 2” (Srebra /Silver) i “Porodica Adams” (Sreda).
Trenutno radi na projektu “JAMI2” sa Dejanom Pejovićem i Vojom Aralicom kao aktivni tekstopisac, frontmenka i vokal.

Konkurs za osmo izdanje Femiksete podržano je od strane Music Freedom day koji se obeležava 03. marta, u saradnji sa Freemuse. Freemuse je nezavisna internacionalna organizacija koja zagovara slobodu umetničkog izražavanja, i podržava objavljivanje Femiksete 8. Dan slobode muzike, koji se održava svake godine 3. marta od 2007. godine, je globalna proslava ljudskog prava na muzičko izražavanje, sa umetnicima i organizacijama koje se ujedinjuju da podrže muzičare koji jednostavno insistiraju na njihovom pravu da se izraze. Naš rad dugoročno podržava i međunarodni fond Mama Cash, na čemu smo posebno zahvalne.

Ukoliko ste zainteresovani da rezervišete svoj besplatan primerak Femiksete, raspoloženi da zajedno promovišemo konkurs i kompilaciju na radio talasima, portalima i svirkama ili imate originalnu ideju, javite nam se na femixinfo@gmail.com.

Kriterijumi za učešče na kompilaciji:

1) Pesme koje imaju pravo učešća na kompilaciji Femikseta 8 moraju biti autorsko delo kantautorke, autorke instrumentalne muzike, ili benda sa ženskim autorskim učešćem u kreiranju teksta i/ili muzike iz Srbije. Ne prihvataju se obrade.

2) Bendovi i muzičke autorke mogu na ovoj kompilaciji da budu predstavljeni sa po jednom autorskom kompozicijom, trajanja do 5:00 minuta. Kompozicije mogu da budu bilo kog autorskog pristupa i stila, pod uslovom da ne zagovaraju netrpeljivost i nasilje. Femixeta je žanrovski raznolika kompilacija! Kako bi ste bolje razumeli na šta mislimo pod time, bacite pogled na prethodna izdanja.

3) Bendovi i muzičarke čije su se kompozicije našle prethodnih godina na Femixetama dobrodošli su da konkurišu opet, a naravno priželjkujemo i nove!

3) Uslov je da kompozicije nisu snimljene pre 1. januara 2019. godine, a to može da bude studijski, u potpunosti softverski ili uživo (ali zadovoljavajućeg kvaliteta) snimljeni zapis.

Podsećamo, rok za slanje pesama za ovogodišnje izdanje Femiksete je 8. mart.

Tehničke napomene:

Kompozicije se šalju kao .wav fajlovi (44.100 Hz / 16-bit), preko sajta Wetransfer. Adresa za slanje fajla je femixinfo@gmail.com, a nakon preuzimanja fajla pošiljaocu će stići obaveštenje o preuzimanju.

Prilikom slanja kompozicija preko Wetransfer-a obavezno je organizatoru u posebnoj e-mail poruci poslati i sledeće informacije:
– naziv pesme/kompozicije
– ime benda, kantautorke ili kompozitorke
– tekst pesme, ukoliko postoji
– mesto stalnog boravka i delovanja benda/autorke
– u slučaju benda, ime autorke teksta i/ili muzike
– produkcija/diskografska kuća, ukoliko postoji
– kontakt e-mail i telefon
– kratka biografija ili opis benda/autorke

Ukoliko je pesma već izdata, bilo bi dobro da se konsultujete sa izdavačem oko procedure i uslova objavljivanja i na Femikseti 8!

Svako od dosadašnjih izdanja imalo je svoj originalni vizuelni identitet za koji su bile zaslužne mlade dizajnerke i vizuelne umetnice Manja Lekić, Tamara Brčić, Anđela Grabež, Milica Mrvić, Aleksandra Ninković i Natalia Zwick, Ksenija Pantelić, a ove godine za omot diska brine se Maja Goračinska!

Za više informacija kontaktirajte Mašu Peruničić iz FEMIX-a na femixinfo@gmail.com ili 060/3338-160.