Novosti
24.06.2019. Vesti

KONKURS ZA DRUGU GENERACIJU ROK KAMPA ZA DEVOJČICE

ROK KAMP ZA DEVOJČICE 2018 je pred nama početkom leta! Drugo izdanje kampa održaće se od 25. juna do 1. jula 2018. godine u Sremskim Karlovcima.

Rok kamp za devojčice je neprofitni program namenjen devojčicama uzrasta od 10 do 14 godina iz svih delova Srbije koje se interesuju za rok muziku. Tokom 7 dana učesnice će učiti osnove ili usavršavati sviranje gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura. Zajedno će napraviti svoje bendove sa kojima će vežbati, i poslednjeg dana kampa svaki bend će izvesti po jednu pesmu na otvorenom koncertu!

Osim radionica instrumenata i zajedničkih probi, u programu su i izborne radionice pevanja, pisanja tekstova, komponovanja, kao i upoznavanja sa muzičkom i tehničkom opremom. Na kampu će gostovati i druge muzičarke i muzičari osim mentorki, koje će imati mogućnost da upoznaju i razgovaraju. Pored toga, razgovaraćemo o predrasudama i stereotipima, raditi na samopouzdanju i tremi kod devojčica, ohrabrivati njihove talente i potencijale, a razgovaraćemo i o istoriji muzike i značajnim ženama u rokenrolu.

Poslednjeg dana kampa, 1. jula u Sremskim Karlovcima održaće se javni nastup devojčica , na kojem su dobrodošli roditelji / staratelji, bake i deke, porodice, prijatelji/ce, mediji i svi zainteresovani!

Bitno je samo da devojčica bude muzikalna i ima osećaj za ritam, a muzičko obrazovanje nije presudno, kao ni posedovanje sopstvenog instrumenta! Ali ako devojčica ima svoj instrument slobodno može da ga ponese i na njemu svira tokom kampa.

Posebno su dobrodošle devojčice koje žele da se bave rok muzikom, ali nisu imale priliku da to svoje interesovanje razvijaju. Devojčice koje se na neki način razlikuju od većine posebno podstičemo da se prijave na kamp! Nikakve lične karakteristike neće biti povod za diskriminaciju: nacionalnost, veroispovest, fizičke karakteristike i drugo. Važno je da devojčica razume srpski jezik i da ima fizičke mogućnosti da svira izabrani instrument. Posebno ohrabrujemo devojčice iz manjih mesta u Srbiji, udaljene od velikih gradova.

Tokom kampa biće napravljena serija fotografija i video materijala koje će dobiti same učesnice i roditelji, a koje će biti objavljene i u medijima i na društvenim mrežama radi širenja informacija o postojanju kampa, ohrabrenja drugim devojčicama da se bave muzikom, kao i najave za sledeće izdanje kampa.

Način prijavljivanja

Prijave se šalju tako što:

1. Roditelj ili zakonski staratelj popunjava online prijavni formular.

2. Devojčica snimi kratak video (do 5 minuta) u kojem se predstavi i odgovara na pitanja:
a) Da li se baviš muzikom i na koji način?
b) Zašto želiš da učestvuješ na Rok kampu za devojčice?
c) Ko je tvoj/a omiljeni/a muzičar/ka ili bend?
d) Kada bi osnovala svoj bend, kako bi se on zvao?
e) Čime želiš da se baviš i gde da budeš kad porasteš?

Taj video treba postaviti na neku od društvenih mreža koje koristi – Youtube / Facebook / Twitter / Instagram sa hashtagom #rokkampzadevojcice, i link upisati u gorenavedeni prijavni formular koji popunjavaju roditelji / staratelji, ili ukoliko ne želite da video bude javan pošaljite ga preko sajta www.wetransfer.com na email femixinfo@gmail.com, a mi ga nećemo objavljivati.

Prilikom izbora učesnica težiće se ravnomernoj zastupljenosti različitih gradova i regiona, ravnomernoj raspodeli po uzrastu i raznolikosti u prethodnom iskustvu u bavljenju muzikom. S obzirom da su kapaciteti vrlo ograničeni, neće biti moguće da sve prijavljene devojčice učestvuju na kampu, ali vas molimo da svakako ostanemo u kontaktu i da nastavite da nas pratite do prve sledeće prilike za druženje ukoliko vaša devojčica ne bude ovaj put izabrana.

Ko organizuje Rok kamp za devojčice? 

Iza Rok kampa za devojčice stoji tim mladih i posvećenih žena Organizacije za promociju aktivizma OPA u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, koji se realizuje od 2010. godine u saradnji sa velikim brojem organizacija, kolektiva i umetnica i umetnika. Naša organizacija osnovana je 2004. godine, osnovali su je mladi i njome upravljaju mladi, prvenstveno mlade žene, razvijajući programe i projekte u oblasti kulture, rodne ravnopravnosti i unapređenja položaja mladih. Imamo sedište u Beogradu i većinu aktivnosti sprovodimo u Beogradu, iako smo veoma zainteresovani za saradnju sa drugim gradovima, zemljama u regionu i inostranstvu.

Do sada naš rad podržavalo je Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture, Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda, Rekonstrukcija ženski fond, Tim za smanjenje siromaštva i socijalno uključivanje, GIZ, Trag fondacija, ERSTE banka i drugi donatori i sponzori. Članovi smo Krovne organizacije mladih Srbije, Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada, Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije i Regionalne mreže kulturnih rodnih praksi. Svaka od nas ima drugi posao na kojem zarađuje i od kojeg živi, a ovo nam je svima dodatna volonterska aktivnost kojoj smo posvećene jer mislimo da je vredna, važna i da ima veliki potencijal. I uživamo u tome!

Saznajte kako smo realizovale prvi Rok kamp za devojčice! 

Mentorski tim čini 8 domaćih muzičarki mlađe generacije sa alternativne scene. Vođa mentorskog tima je Selena Simić , dvadeset-šestogodišnja bubnjarka iz Smedereva. Selena Simić je završila srednju muzičku školu „Kornelije Stanković” u Beogradu, džez odsek za udaraljke i diplomirala na Fakultetu za medije i komunikacije. Nastupala je godinama sa bendovima Fandango, Vibrator u rikverc i Balkanska lavina, a sada svira u sastavima Nemesis i Raskid13. U Beogradu, Smederevu i Pančevu tokom 2015. godine vodila je četiri ciklusa besplatnih bubnjarskih radionica za devojčice za kojima je vladalo veliko interesovanje, a potom je bila vođa mentorskog tima i jedna od mentorki za bubnjeve na prvom Rok kampu za devojčice 2017. godine. U aprilu 2018. na godišnjoj konferenciji Svetske mreže rok kampova za devojčice izabrana je za članicu Upravnog odbora ove mreže kao jedna od dve članice iz Evrope.

Program ove godine podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije Fondacija “Jelena Šantić” , CONTANGO doo i ERSTE banka.

Za više informacija o kampu pišite nam na femixinfo@gmail.com ili pozovite koordinatorku kampa Mašu Peruničić na 060/3338-160.

Troškovi učešća i mogućnosti za plaćanje

Kako nemamo finansijskih sredstava da pokrijemo sve troškove održavanja kampa, moraju da postoje kotizacije kojima roditelji učestvuju sa 1/3 troškova projekta. Kotizacija iznosi ukupno 15.000 RSD i služi ISKLJUČIVO za pokrivanje dela troškova održavanja samog kampa i učešća devojčice na kampu. Projekat je neprofitan i nekomercijalan i organizacija ne zadržava nikakav profit.

Osim mogućnosti da se pridruži drugoj generaciji učesnica Rok kampa za devojčice i zaista jedinstvenog iskustva koje će devojčicama, a i roditeljima/ starateljima ostati dugo u pamćenju, kotizacije pokrivaju 10 elemenata:

1. Smeštaj na bazi punog pansiona i 6 noćenja u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima u periodu održavanja kampa – od 25. juna do 1. jula 2018. godine.
2. Osim tri redovna obroka, učesnice će imati na raspolaganju i po dve zdrave užine svakoga dana.
3. Ukoliko je potrebno, putne troškove devojčice do Sremskih Karlovaca i nazad do mesta stanovanja.
4. 12 višečasovnih radionica odabranog muzičkog instrumenta (klavijatura, bubnjeva, gitare ili bas gitare) tokom trajanja kampa, uz mentorstvo i podučavanje mladih muzičarki koje devojčici mogu poslužiti kao uzor ili inspiracija u daljem razvijanju interesovanja. Svaku grupu od 8 učesnica vode i podučavaju po dve mentorke – muzičarke.
5. Dodatne radionice pevanja, pisanja tekstova, pisanja muzike, upoznavanja sa tehničkom i muzičkom opremom, prevazilaženja treme, razbijanja predrasuda i stereotipa, razvoja samopouzdanja, istorije muzike i značajnih žena na muzičkoj sceni.
6. Kvalitetne fotografije i video snimke devojčice tokom radionica, kao i završnog nastupa poslednjeg dana kampa.
7. Korišćenje instrumenta na kojem će devojčica tokom kampa svirati i učiti, ukoliko ne poseduje sopstveni.
8. Osiguranje za učesnicu i njen instrument, ukoliko poseduje sopstveni.
9. Prisustvo na završnom koncertu 1. jula članova porodice, prijatelja i svih zainteresovanih gostiju devojčice.
10. Diplome i poklon paketiće za devojčice kao uspomenu na učešće na jedinom Rok kampu za devojčice u ovom delu Evrope.

Uplata se može izvršiti jednokratno ili u više rata na sledeći način:

4.000 RSD do 31. maja 2018. godine (ukoliko je devojčica primljena na kamp pre ovog datuma)
4.000 RSD do 20. juna 2018. godine (potrebno je da prve dve rate budu uplaćene pre održavanja kampa, a druge dve rate mogu i naknadno)
4.000 RSD do 20. jula 2018. godine
3.000 RSD do 20. avgusta 2018. godine

Napomena: kašnjenje uplate bilo koje od rata onemogućuje devojčici učešće na kampu i njeno mesto se ustupa sledećoj devojčici sa liste čekanja.

Kotizacije se uplaćuju na račun udruženja koje organizuje kamp:
Organizacija za promociju aktivizma OPA
Knez Danilova 4, 11000 Beograd
PIB 103880546
220-69983-51, Pro Credit banka, Beograd

Radujemo se upoznavanju nove generacije devojčica i podršci i podsticaju koje ćemo biti u mogućnosti da im na kampu pružimo! Unapred se zahvaljujemo na interesovanju, poverenju i saradnji i pozivamo vas da nas kontaktirate sa bilo kakvih pitanjima ili nedoumicama koje možda imate, ili sa predlozima, sugestijama i idejama!

Do prve prilike za druženje,
Tim Rok kampa za devojčice
Olga Boškov, Tamara Kojić, Tatjana Nikolić, Maša Peruničić i Selena Simić