Novosti
25.06.2019. Vesti

KONFERENCIJA EVROPSKIH ROK KAMPOVA ZA DEVOJČICE PRVI PUT U BEOGRADU

Kako izgleda jedan rok kamp za devojčice na Islandu, kako u Poljskoj, a kako u Srbiji? Šta možemo naučiti jedni od drugih u radu sa decom i mladima u oblasti muzike i kako muzičku scenu učiniti otvorenijom za sve biće teme razgovora na konferenciji evropskih rok kampova za devojčice koju FEMIX organizuje od 19. do 23. septembra 2018. u UK Parobrod u Beogradu. Konferencija je deo Music Empowerment Mobility Exchange (MEME) partnerskog projekta koji osnažuje mlade da se uključe u stvaranje muzike i doprinesu muzičkoj sceni.

U Beogradu će se okupiti 60 učesnica i učesnika iz Velike Britanije, Islanda, Irske, Finske, Norveške, Austrije, Poljske, Nemačke, Švedske i Srbije koji organizuju rok kampove za mlade, devojčice i devojke, kao i goste i gošće iz regiona i Holandije koji u svojim zemljama žele da po prvi put pokrenu ovakve kampove.

Kao iskorak iz teorije i priče, program će u subotu 22. septembra u Elektropioniru “razbiti” koncert bendova iz kojih dolaze neke od mentorki Rok kampa za devojčice u Srbiji – Nemesis i Tri Kapljice, uz Vin Triste, nakon čega sledi jam session.

Rok kamp za devojčice u Srbiji teži da domaću rok i alternativnu scenu učini bogatijom muzičarkama, koje sada nisu dovoljno vidljive i prisutne su u manjem broju, naročito kada se radi o tradicionalno “muškim” instrumentima i žanrovima, a to radi tako što motiviše devojčice da aktivno prate svoja muzička interesovanja. Tokom sedam dana devojčice uzrasta od 10 do 14 godina uče da sviraju osnove gitare, bas gitare, bubnjeva i klavijatura uz podršku mentorki, i poslednjeg dana kampa nastupaju na otvorenom koncertu. Rok kamp za devojčice u Srbiji je 2017. pokrenula grupa mladih aktivistkinja i muzičarki okupljenih oko programa FEMIX, i do sada je održan dva puta.

Rok kamp za mlade održan u Berlinu u julu bio je korak koji je prethodio evropskoj konferenciji kao velikoj završnici projekta. Mladi iz 10 zemalja imali su prilike da uče sviranje instrumenata, stvaranje muzike i usavršavaju se, i nauče kako izgleda organizacija i promocija jednog rok kampa. Organizatori evropskih rok kampova za mlade, devojke i devojčice razmenjivali su iskustva kroz praktičan zajednički rad.

MEME daje podršku preko 110 ljudi koji su aktivni na muzičkim scenama i u edukativnim i razvojnim programima u oblasti muzike iz deset različitih zemalja, koji su se okupili da razmenjuju iskustva i znanja u vezi sa organizovanjem zajednice i medijskim stvaraštvom. Projekat sprovodi evropska mreža Rok kampova za devojčice. MEME2018 podržava Erasmus plus, a lider projekta je Rok kamp za devojke sa Islanda “Stelpur Rokka”. Projekat sprovode kao domaćini organizacija Ruby Tuesday iz Berlina i Organizacija za promociju aktivizma OPA iz Srbije – nosilac programa za afirmaciju stvaralaštva FEMIX i Rok kampa za devojčice u Srbiji.