Novosti
18.05.2022. Vesti

Koncertna promocija jubilarne Femiksete 4. juna u sali Amerikana Doma omladine

Objavljivanje jubilarnog izdanje Femiksete 10 biće obeleženo velikom koncertnom promocijom koja je zakazana za 4. jun u 20h u sali Amerikana Doma omladine.

Na koncertu 4. juna će nastupiti bendovi i autorke Hazel, Manivi, Tri Kapljice, MISH i Nataleé. Ulaznice za koncert su u pretprodaji putem Tickets.rs servisa po ceni od 400 dinara. Na dan koncerta, cena ulaznica će biti 500 dinara.

Prvih 50 ljudi koji kupe ulaznice, sebi će obezbeditit i fizički primerak novog izdanja Femiksete 10! Potrebno je samo da fotografiju svoje ulaznice pošalju na mejl femixinfo@gmail.com i ukoliko budu dovoljno brzi, njihov primerak će ih čekati na ulazu na koncert 4. juna u Domu omladine.

Poslušajte i preuzmie novu Femiksetu 10 besplatno na Bandcampu.

Femikseta je godišnja kompilacija pesama kompozitorki, kantautorki i bendova sa ženskim autorskim učešćem. Ovo izdanje je jedinstven projekat na domaćoj, ali i regionalnoj aktivističkoj muzičkoj sceni i to je nešto što karakteriše njenu posebnost. Ova kompilacija nije žanrovski organičena i sadrži kompozicije različitih muzičkih stilova. Sva prethodna izdanja možete poslušati na Bandcamp stranici.

Femikseta je jedan od prvih inicijativa kolektiva Femix i veoma smo na ponosne na jubilej koji ove godine proslavljamo. U proteklih 12 godina na deset izdanja našla se muzika mnogih sjajnih autorki, kantautorki i bendova koje sada publika vrlo dobro poznaje, sluša, prati i voli. Posebno nas raduje što u proteke dve godine obaramo rekorde sa brojem pristiglih kompozicija na konkurs, koji kasnije rezultira dvostrukim izdanjem sa duplo više odlične muzike koju treba da čuje što više ljudi, izjavio je Femix tim.

O autorkama i bendovima koji će nastupiti na promociji 4. juna u DOB-u:

Iza pseudonima Manivi krije se stvaralački univerzum Ivane Vukmirović – soul/rnb kantautorke, producentkinje, gitaristkinje, pevačice i bend liderke. Ivana je diplomirana prof. džez pevanja i profesionalna muzičarka sa decenijom rada iza sebe, usidrena trenutno u Beogradu. Tekstovi koje Ivana piše su autobiografski, dodirujući svoje introspektivne zaključke koji su u suštini univerzalna iskustva svih nas. Iako je Ivana je svoj unutrašnji svet prekrojavala u tekstove najpre na engleskom jeziku, sa pesmom “Niko neće znati” nastalom u saradnji sa muzičarem Đorđem Miljenovićem (a.k.a. Sky Wikluh) 2021. nastaje preokret i Ivana počinje sa stvaralaštvom na srpskom jeziku. Pored ovog dueta tu je i saradnja na numeri “Bezobrazno” i gostovanje na pesmi “Da izadjemo iz kafane”. Ivana je delila binu i stvarala sa muzičarima poput Marka Luisa, Saleta Sedlara, a stižu i kolaboracije sa imenima novog pop talasa – bendom Retrospektiva i producentom A.N.D.R.
U Manivi zvuk upleteni su istaknuti džez muzičari domaće scene – Peđa Milutinović – bubanj, Dragan Ćalina – klavijature, Dejan Antović – bas – donoseći sastavu virtuozne aranžmane i harmonsku promišljenost koji su se prirodno stopili sa Ivaninom lirikom i baršunastim glasom. Bend MANIVI neguje rnb/soul izraz od 2016.godine i iza njih se nalaze dva albuma – “Manivi” (2016 – Lampshade Media) i “Mirror” (2021 – Glitch Records).

Bend Hazel nastao je krajem 2015. godine u Nišu. Svoju priču su započeli kao cover band, nakon čega su se veoma brzo okrenuli svom autorskom radu. Učestvovali su na prestižnim festivalima kao što su Exit, Nishville, Gitarijada, BUNT rock festival, Bass Player festival na kojem su osvojili prvo mesto, a gde je ujedno i basista benda proglašen za najboljeg basistu u Srbiji. Takođe su osvojili prvo mesto na Balkan Rock festu, kao i treće mesto na Majskoj gitarijadi. Krajem 2018. godine, uz pomoć prijatelja i porodice, samostalno izdaju njihov prvi demo album pod nazivom ”Niz paukovu nit”, čiju naslovnu numeru prati i istoimeni video spot. Album se sastoji od pet pesama. 2020. godine, pesma pod nazivom ”Kasno je” biva nominovana na MAC festivalu za najbolju alternativnu pop pesmu.

Tri Kapljice su dinamična rokenrol skupina iz Novog Sada, nastala 2007. godine. Ova bučna trojka, pored brojnih nastupa kako pred festivalskom, tako i pred klupskom publikom, ima iza sebe album sa pređašnjom postavom – ”Girls are Back”, a spotom ”Surfin” su najavili svoj novi EP ”Brzo, brzo!”. Tri Kapljice se igraju sa formama i žanrovima, crpeći inspiraciju iz različitih muzičkih pravaca i peroida, kao i sveta oko i u sebi, stvaraju muziku od kojih im srce igra. Melodično i glasno – gitara, bas, bubanj, dva vokala i struja!

Beogradski sastav Nataleé nastao je u decembru 2018. godine, a ubrzo potom usledio je njihov prvi javni nastup. Iako je svoju muzičku karijeru započela kao kantautorka, Natalija Rajković (glavni vokal i ritam gitara), ubrzo okuplja profesionalne muzičare te se bendu priključuju – Branislav Dragović (disk džokej, skreč, ritam mašina), Aleksandar Dervišević (bas gitara) i Nikola Burović (solo gitara), a zatim i Luna Škopelja (prateći vokal i klavijatura), Dušan Murišić (truba) i Andrija Petrović (trombon). Ono što ovaj sastav izdvaja jeste karakterističnost “live loop performance” koncepta, koji podrazumeva da se zvuk na svakom od koncerata menja, te muzičarima daje izvesnu slobodu i veliki prostor za improvizaciju.

Petra Pelemiš poznatija kao MISH, živi i radi na relaciji Beograd – Ljubljana. Ljubav prema muzici otkriva još u studentskim danima, kada počinje saradnju na mnogim projektima hip hop, rep i rege muzike. Pored angažovanja u bendu MAiKA, od prošle godine započinje i solo karijeru. Početak solo projekta obeležilo je prošlogodišnje izdanje Femiksete 9, na kojoj se našla njena pesma ,,My Way”. Inspiracije nije manjkalo ni ove godine, te se na 10. jubilarnom izdanju Femixete nalazi nova pesma – Go. Svoj muzički stil ne definiše određenim žanrom, već teži prevazilaženju granica u stvaranju, pa tako pesma Go odiše dreamy atmosferom sa izrazito mantričkim tekstom.

Na ovogodišnjem dvostrukom izdanju Femiksete 10 našlo se čak 30 kompozicija, a publici su svoju muziku predstavile: Ivana Vukmirović Manivi, OTU (Maja i Milica Krstić), Apsolutiram, MISH (Petra Pelemiš), Tihi Talas, Admiral, Hazel, Tri Kapljice, Fraktal, The Droppers (Aleksandra Petković), Lea Adamović, Grizete, Rer’Ižu, Siri Airi, Sin Seekas, Realma, Lilami (Mila Lukić), Jasmina Todorović, GABRIEL, Aleksandra Denda & Shilpa Ananth, NADJA, FilicX, Cookbeat (Tanja Marković), LOLA, Olga Čegar, Sara Janevska, Marija Vasić Ahmetović, Blending options, Tamara Stojanović i Jeluscinia.

Nema boljeg načina da podržite domaću muzičku scenu i da upoznate neke nove autorke, bendove i njihovu muziku, nego da 4. juna dođete na koncert u Domu omladine!

Izdanje Femiksete 10 i njenu promociju podržali su fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat ,,Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, FRIDA fond, i Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat ,,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”.