Novosti
04.07.2023. Vesti

Koncertna promocija Femiksete 11

Publika će imati prilike da čuje Saru Janevsku, Anitu Šunjić, NINAS i Rihter, mlade kantautorke i bend čije su se numere našle na Femikseti 11 u subotu 22. jula 2023. od 21h u Kvaki 22 (Ruzveltova 39, Beograd).

Ana Đurić (Konstrakta), Bojana Vunturišević, Selena Simić (bendovi Nemesis i Jenner) i Ana Janković (Femix, bend Stray Dogg) kao selektorski tim odabrale su 22 pesme koje predstavljaju presek aktuelnog ženskog muzičkog stvaralaštva.

Femikseta je godišnja kompilacija pesama kompozitorki, kantautorki i bendova sa ženskim autorskim učešćem. Ovo izdanje je jedinstven projekat na domaćoj, ali i regionalnoj aktivističkoj muzičkoj sceni.

Sara Janevska 

Sara od svoje devete godine komponuje muziku i piše tekstove svojih pesama. Završila je osnovnu muzičku školu – odsek klavir, a trenutno pohađa, pored drugog razreda filološkog smera u Valjevskoj gimnaziji, i treći razred vokalno-instrumentalnog smera, odsek solo-pevanje u MŠ ,,Živorad Grbić” u Valjevu. Od 2016. do 2021. godine na Festivalu dečjeg muzičkog stvaralaštva (Fedemus) osvojila je ukupno sedam prvih republičkih nagrada za svojih sedam klavirskih kompozicija; svake godine nagradjenu kompoziciju izvodila je na finalnom koncertu u Dečjem kulturnom centru u Beogradu. Tokom avgusta 2021. učestvovala je u snimanju dokumentarnog filma ,,BitlVAnija” (o urbanoj legendi – poseti Bitlsa Valjevu šezdesetih godina prošlog veka), izvodeći uživo, sa sestrom, svoju obradu pesme ,,Penny Lane”.(Snimci i spot dostupni su na YouTube-u). U novembru 2022. godine na tekst pesme Matije Bećkovića „Sedimo nas dvoje u sutonu plavom“ komponovala je muziku i pesmu izvela na proslavi rođendana Matije Bećkovića u Valjevskoj gimnaziji u njegovom i prisustvu brojnih zvanica, a u februaru 2023. g. iskomponovala je muziku na tekst pesme Desanke Maksimović „Šta li te to spreči“ i izvela je takođe u Valjevskoj gimnaziji, a pozvana je da u maju povodom rođendana znamenite pesnikinje svoju kompoziciju izvede u Narodnoj biblioteci Srbije, u Beogradu. Pored nagrađenih i većeg broja neobjavljenih instrumentalnih – klavirskih kompozicija, Sara je kantautor više od 20 nikada izvedenih, niti objavljenih pesama na engleskom jeziku i tri pesme na srpskom jeziku. Prvi put je konkurisala na ovom takmičenju prošle godine i njena kantautorska pesma,,Stand beside us” objavljena je na 10. izdanju Femiksete. Ovoga puta Sara konkuriše sa pesmom „Blind“ prvi put snimljenom u martu 2023.

Anita Šunjić 

Muzički put kantautorke Anite Šunjić počeo je u jednom tržnom centru u Zvorniku 1990. godine, kada je kao dvogodišnjakinja ugledala igračku gitaru u jednom od izloga. Prva gitara došla je tri godine kasnije, kad je zajedno s najboljim drugom Ivanom u Malom Zvorniku počela učiti akorde i razvijati sluh. Desilo bi se neko pojavljivanje na školskim priredbama, s dve gitare i dečjim glasovima. Njihov zajednički rad trajao je tri godine, sve do njenog preseljenja u Mostar 1996. godine. Prve melodije napisala je u tinejdžerskom dobu. Mnogo ozbiljnija priča desila se u njenoj 18-oj godini života kada je nastao bend Venus. Venus je postojao ukupno pet godina. Najuspešniji dani tokom postojanja benda su: takmičenje u regionalnom televizijskom showu „Rat bendova“ na TV OBN (6.mjesto). Prvi put nastupa kao samostalna autorka nakon raspada benda Venus početkom 2012. godine. Iz ranijeg perioda je ostalo nekoliko neobjavljenih pesama, nastajale su neke nove, ali je uvek postojala tendencija da se ostvari želja iz detinjstva – vlastiti studio i aranžmani. 2017. Godine izlazi zvanično prvi singl „Korak naprijed“, kao rezultat projekta „Domaće note“ Muzičke produkcije BHRT-a (producent Adnan Mušanović), i time kreće izdavački put. Do danas je ukupno izdala 5 singlova, a tokom godine odlazi na različite kantautorske festivale u regiji te na festivale ženskog aktivizma i umetnosti. Gitara je njen najveći pokretač, inspiracija, kao deo tela, a ne postoji dan da nije bio na neki način opisan muzikom. Njena najveća misija je jednog dana nekom detetu biti muzički uzor, ostaviti nešto vredno iza sebe što može drugima biti poticaj, izvor snage. Zbog svega toga navedenog, najvažniji joj je singl bio „Ostavi trag“ kojim je proslavljeno 10 godina samostalne karijere.

NINAS

Mi smo NINAS, bend iz Beograda koji je nastao pre desetak godina gde smo prvobitno svirali kao petorka, uz jos jednu gitaru i bubanj. Dugo godina smo svirali u BIGZu, bez nekog prevelikog broja ozbiljnijih svirki, vec vise kao cista potreba za izrazom i stvaranjem. Nina je zavrsila nizu muzicku za klavir i solo pevanje i bavila se raznim zanrovima (jazz, elektro, pop, rok), Zoltan ima gitarsku izdavacku karijeru, a Uros je i svirac, programer i elektro mag. Vremenom se iskristalisao novi vid zvuka bend koji prezentujemo ovom prilikom, tj. ovaj trio, koji pocinje vise da tezi ka kombinaciji gitarskog i elektro zvuka, za razliku od inicijalnog benda. Gajimo beskrajnu ljubav ka muzici, pomalo utopijski:) i koristimo kombinacije raznih zanrova ne bi li uspeli da pronadjemo onaj zajednicki momenat kod svo troje koji u toj kombinaciji izrodi pravi “proizvod”. Nas entuzijazam ne prestaje uprkos sto porodicnim, sto profesionalnim obavezama.

Rihter

Rihter je alternativni rok bend oformljen u decembru 2021. godine sasvim spontano, a rezultat toga su četiri pesme snimljene i producirane u saradnji sa Borisom Mladenovićem Bomlom. Na proleće je u planu snimanje još dve pesme, a bend paralelno radi na novim idejama. Prvi nastup benda je bio u decembru 2022. u KC Grad. Bend čine Tea Popović (vokal), Sara Nikolić (bas gitara i prateći vokal), Aleksandar Spaić (gitara) i Demirel Turkmanović (bubnjevi).