Novosti
24.06.2019. Vesti

KARAVAN SREĐIVANJE DVORIŠTA: BUBNJEVI U NOĆI

foto: Ana Danilović
22. oktobar 2017. u 13 sati
Plato Doma kulture Bor (Ul. Moše Pijade)

Nakon što je Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU odlučio da “stavi tačku” na korišćenje rodno senzitivnog jezika pri imenovanje zanimanja i titula ženskih osoba, Karavan Sređivanje dvorišta odlučio je da o tome, između ostalog, porazgovara sa mladim muzičarkama, aktivistkinjama, profesorkama i borkinjama iz Bora.

Uz podršku Umetnobila, Karavan kreće u susret polaznicama Rok kampa za devojčice, njihovim roditeljima, nastavnicama/ima i sugrađankama/ima sa namerom da se ispita ima li i u kojoj meri za njih mesta na kulturnoj i muzičkoj sceni Srbije. Pod kojim uslovima? Mogu li žene biti bubnjarke, basistkinje, kompozitorke i autorke? Ko im to brani i na koji način? Šta umetnice/i i radnice/i u kulturi mogu učiniti da se mehanizmi eksploatacije, utemeljeni u rodnoj diskriminaciji i stereotipijama, ukinu?

Potvrdite dolazak na Facebook-u

Prateći naslov prve izvedene Brehtove drame, pokrećemo dijalog o slučaju Rok kampa za devojčice, o polazištima i dometima prvog takvog projekta u ovom delu Evrope koji je nakon opsežne pripreme izveden tokom leta 2017. u organizaciji FEMIX mreže ženskog stvaralaštva.

U dijalogu učestvuju:

– Jelena Miletić, profesorka istorije umetnosti (Ekonomsko-trgovinska škola u Boru)
– Maša Peruničić, aktivistkinja i antropološkinja (FEMIX)
– Olga Boškov, aktivistkinja i studentkinja antropologije (Rok kamp za devojčice)
– Učesnice i mentorke Rok kampa za devojčice
– Violeta i Dragan Stojmenović, roditelji jedne od učesnica Rok kampa za devojčice (Bor)
– Dejan Kožul, novinar (K.U.P.E.K. Beograd)
– Virdžinija Đeković, menadžerka u kulturi (Tačka komunikacije/Asocijacija NKSS Beograd)

Moderatorka: Irena Ristić (Hop.La! Beograd)

“Koliko patrijarhat utiče na moguć prostor i način učešća žena u muzici, toliko težnja profitu utiče na način njihovog predstavljanja, onda kada akteri alternativne muzike uopšte dobiju, tj. izbore se za prostor u medijima. Po ideji da „seks prodaje” (sex sells!) mlade žene su roba koja se prodaje, objektifikovane, predstavljene banalno, stereotipno i klišeizirano, što su alatke efikasne i provereno uspešne proizvodnje novih slika i predstava za tržište. Istovremeno, sistem na različite načine uverava same muzičarke da je odgovornost za neravnopravnost na njima samima, njihovom nedostatku hrabrosti, smelosti, samopouzdanja i sl. skrećući pažnju sa mehanizama eksploatacije i objektifikacije.”

Tatjana Nikolić, inicijatorka Rok kampa za devojčice ( Nikolić, T. (2016). “Rodni odnosi na alternativnoj muzičkoj sceni Srbije i regiona”)

O ROK KAMPU ZA DEVOJČICE

Prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope održan je od 21. do 27. avgusta 2017. u dečjem odmaralištu “Šuplja stena” na Avali. Devojčice uzrasta od 10 do 14 godina učile su osnove sviranja električne gitare, bas gitare, klavijatura ili bubnjeva. Vođene mentorskim timom u sastavu osam aktivnih rok muzičarki, 32 devojčice su pored upoznavanja sa instrumentima i osnovama sviranja, učile o komponovanju muzike, pisanju tekstova, i spremanju za svoj prvi koncertni nastup.

U okviru Rok kampa za devojčice radionice instrumenata vodile su mlade muzičarke i kantautorke sa domaće scene, koje su se priključile projektu sa velikom željom i entuzijazmom da podstaknu novu generaciju rokerki. Za bubnjeve su bile zadužene Selena Simić (bendovi Nemesis, Raskid13 i Goatmare and the Hellspades) i Tamara Tasić (bend Balkanska lavina), koje su tokom 2015. vodile radionice bubnjeva za devojčice u nekoliko gradova. Odsek za gitaru predvodila je Tijana Milivojević (Nemesis) i kantautorka Nađa Vračarić, a radionicama bas gitare bavila se Anja Tvrtković (Nemesis, NoYz?) sa Jelenom Mihić (Random). Marija Nikolić (Horkestar, bend Sane Garić / Xanax) i Isidora Dimić (ex Goatmare and the Hellspades) vodile su odsek klavijature.

Rok kamp za devojčice imao je svoju veliku završnicu 27. avgusta u 12.30 – koncert na otvorenoj bini “Šuplje stene”, kada su učesnice nastupile prvi put pred publikom, u bendovima koje su tokom kampa oformile.

O Karavanu SREĐIVANJE DVORIŠTA

U okviru platforme „Sređivanje dvorišta“ Asocijacija NKSS ove jeseni inicira seriju dijaloga polazeći od pitanja šta akteri u kulturi mogu učiniti protiv različitih vidova društvene segregacije I diskriminacije, i na koji način se indukovane podele mogu posmatrati u kontekstu tržišnog diktata. Uz podršku Umetnobila, Karavan Sređivanje dvorišta putuje po Srbiji, a dijalozi su organizuju u formi plenuma na glavnim gradskim trgovima i u drugim javnim prostorima. Tematski su usmereni na razumevanje uloge nezavisnih kulturnih delatnika u procesima odlučivanja i kreiranja javnih politika koje se tiču kulture, obrazovanja i informisanja.

Podrška: Rekonstrukcija Ženski fond