Novosti
24.06.2019. Vesti

KAKO UMETNOST OBLIKUJE DANAŠNJE DRUŠTVO? RAZGOVOR “RODNI ODNOSI NA KULTURNO-UMETNIČKOJ SCENI SRBIJE”

Kao uvod u 12. izdanje Festivala internacionalnog studentskog teatra FIST, Program za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX podržao je organizaciju razgovora “Rodni odnosi na kulturno-umetničkoj sceni Srbije”.

Polja kulture i umetnosti kao javne društvene sfere ilustruju šire odnose i tendencije u društvu, ali ih mogu i modelovati, inspirisati i uticati na njih. Centralna tema ovog događaja su savremene demonstracije rodne neravnopravnosti i ograničavajuće stereotipne uloge, pozicije i ponašanja žena i muškaraca na domaćoj kulturnoj sceni i načini zajedničkog delovanja koji se tome mogu suprotstaviti.

U kojoj meri je rodna (ne)ravnopravnost prisutna na sceni i u čemu se ogleda? Da li prepoznajemo diskriminaciju i seksizam među kolegama i koleginicama, u institucijama i organizacijama, u sadržajima koje proizvodimo i promovišemo, i kako se prema njima ponašamo? Koje su mogućnosti za delovanje ka ravnopravnijoj, demokratičnijoj i otvorenijoj kulturnoj sceni i kako možemo jedni drugima biti saveznici u tom poduhvatu?

Ovaj razgovor održava se u sredu 8. marta u društvenom centru „Oktobar”, Strahinjića Bana 33 u Beogradu od 18 do 20 časova. Molimo zainteresovane da se pridruže razgovoru da se jave kratkim emailom na femixinfo@gmail.com i najave svoje učešće. Razgovor će moderirati Tatjana Nikolić, menadžerka u kulturi i vođa tima FEMIXa.

Tim Programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX se zahvaljuje ekipi 12. FISTa na pozivu za saradnju i čestita na smelom iskoraku iz konvencionalnih i uskih tema u široko polje društveno političkih pitanjima kojima smatramo da festival mladih i za mlade apsolutno treba da se bavi.