Novosti
10.04.2021. Vesti

Izložba fotografija “Ispod kože”

Nakon Femix Festa, publika će imati prilike da ponovo vidi radove mladih fotografkinja obuhvaćene izložbom Ispod kože, od 16. do 18. aprila u galeriji Podroom KC Beograda.

Fotografkinje čiji će radovi biti predstavljeni su mlade devojke, koje su pohađale foto kurs edukativnog programa FemixEdu / Conversations. Neke od izlagačica imaju fotografsko i izložbeno iskustvo, dok su se neke po prvi put susrele sa ovom vrstom umetničkog izraza.

Pogledajte katalog izložbe

Publika će imati prilike da vidi radove Anastasije Radovanović, Bojane Stević, Valentine Rosić, Katarine Vasiljević, Katarine Cimbaljević, Marije Dimitrijević, Marije Đukić, Milice Avramović, Milice Matović i Tamare Matić, a kustoskinja izlžbe je Ana Simona Zelenović, istoričarka umetnosti.

Ona je istakla: “Fotografski kurs programa i izložba Femix-a pokazale su da sa nekim temama još uvek nismo raščistile. Gotovo sve fotografi je upućuju na to da je u žensko telo upisan patrijarhat, odnosno da mi preko ovog upisa, koji ne može biti izbrisan, upisujemo borbu za svoje telo, za svoje mišljenje i duhovnost, na kraju upisujemo u svoje izraze lica, pokrete ruku, odnos tela sa sredinom, našu borbu za slobodu i glas, odnosno izraz. Većina devojaka koje izlažu pokazuje interesovanje za promišljanje problema ženskog tela – šta znači roditi se, živeti i iznova konstituisati i performirati žensko telo? One pokazuju šta je iza objektifi kovane pojavnosti ženskog tela – da je tu hrabrost da se suoči sa patrijarhalnim nasleđem, snaga da se proživi i preživi bol nasilja, odlučnost da se govori o složenom unutrašnjem životu i talenat da se ova iskustva umetnički uobliče. Dok je jedan deo fotografi ja u fokus stavio telo i prakse njegovog disciplinovanja, kao i iskustva preživljavanja ženskog tela u patrijarhalnom društvu, drugi deo se bavio više duhovnim i psihološkim aspektima bića, međuljudskim odnosima kao i posledicama života u društvu punom nejednakosti.”

Radno vreme galerije Podroom je od 12 do 20č.

Zahvalne smo fondu Prince Claus na podršci u realizaciji kursa i izložbe, kao i fondaciji Mama Cash koja dugoročno podržava rad FEMIX-a.