Novosti
07.04.2022. Vesti

Femix Fest / “Ulica je ženskog roda” – razgovor o street art-u

Razgovor “Ulica je ženskog roda,” koji se održava u subotu, 16. aprila u 13h u KC Gradu (Braće Krsmanović 4, Beograd), preispitaće specifičnost pozicije žena koja je bave umetnošću u javnom prostoru.

Da li je već prisustvo žena u polju street art-a samo po sebi čin aktivizma? Sa kojim vidovima predrasuda su se nosile opredelivši se za ovu vrstu umetničkog delovanja? Koliko je važna solidarnost među autorkama? A kako na njihove poduhvate reaguju “dečaci” sa scene? Koliko istrajavanju žena u bavljenju uličnom umetnošću doprinose festivali i slične manifestacije?

O ovim i brojnim drugim pitanjima, iz pozicije umetnica, ali i organizatorki festivala ulične umetnosti, govoriće:

  • Jana Danilović
  • Tijana Tripković
  • Dahna Prskalo Peco.

Razgovor moderira Tamara Marković, koosnivačica Festivala umetnosti na ulici Rekonstrukcija.

Razgovor će imati prenos na Facebook stranici i Youtube kanalu Kolektiva mladih žena FEMIX.

Tamara Marković

Tamara Marković radi i stvara na međi komunikacija i menadžmenta u kulturi, sa izletima u novinarstvo i video produkciju. Kalila se u Mikseru – od volonterke, do direktorke komunikacija, da bi nastavila kao nezavisna menadžerka u kulturi. Koosnivačica je Festivala umetnosti na ulici Rekonstrukcija. Poslednje dve godine bila angažovana kao savetnica za komunikacije u Muzeju Jugoslavije. Prevashodno piskara.

Jana Danilović

Jana Danilović, rođena u Užicu 1989. godine. Osnovne i master studije zidnog slikarstva završila na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a master rad odbranila 2013. godine. Doktorirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine odbranivši umetničko-istraživački projekat „Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru“. Fokus interesovanja i delovanja je na odnosu slike i različitih aspekata konstrukta javnosti, kako kroz autorski umetnički rad, tako i kroz teorijsko istraživanje i kritičke tekstove u medijima. Radove do sada petnaest puta samostalno izlagala u referentnim galerijama u zemlji i instranstvu. Autorka nekoliko desetina murala i intervencija u javnom prostoru u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Francuskoj, Belgiji i Crnoj Gori.

Tijana Tripković

Tijana Tripković aka @tijanatri, rođena je 1986. godine u Beogradu. Radi kao grafički dizajner i ilustrator. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na katedri za dizajn enterijera i nameštaja. Živi i radi u Beogradu. Cilj je da prikaže žene u privatnim trenucima samoće i razmišljanja. Momenat između pasivnosti i pokreta, akcije i kontemplacije, straha i hrabrosti. Obnaženo žensko telo, akt, je izraz pre samoljublja nego seksualnosti i teži da pokaže njihovu slobodu u fizičkom i psihološkom smislu, kao i njihovu nezavisnost.

Dahna Prskalo Peco

Dahna Prskalo Peco je rođena, živi i radi u Sisku. Za vrijeme studija povijesti umjetnosti počinje djelovati u izvaninstitucionalnoj kulturi, s osobitim interesom prema performativnim oblicima umjetnosti u javnom prostoru i značaju umjetničkih akcija van granica ustanovljenih galerijskim zidovima. Autorica je i jedna od organizatorica festivala ulične umjetnosti Re:Think koji se od 2016. godine održava u Sisku.


Festival su podržali Rekonstrukcija ženski fond, Fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat “Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, Fond za mlade feministkinje FRIDA, Schüler Helfen Leben, Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” NKSS, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri Festivala su Kulturni centar Beograda, Ustanova kulture “Parobrod” i Centar za ženske studije.