Novosti
05.04.2022. Vesti

Femix Fest / Radionica Tanje Šljivar “Feministička dramaturgija – principi i izazovi”

Radionica nagrađivane dramaturškinje Tanje Šljivar pod nazivom “Feministička dramaturgija – principi i izazovi” održaće se u nedelju, 17. aprila u 13h, u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd), u galeriji na spratu.

“Polazeći od mog autorskog izvedbenog teksta Kao i sve slobodne djevojke (praizvedenog u Deutsches Theater Berlin, aprila 2018. godine), koji se bavi slučajem kolektivne trudnoće sedam bosanskih trinaestogodišnjakinja, koji se navodno dogodio krajem 2014. godine i izazvao tabloidni incident, na radionici ću s polaznicama razgovarati o pitanjima poput: potencijalno osnažujućeg gesta davanja glasa drugome, kaoi o potencijalno problematičnom umjetničkom prisvajanju priče drugoga, prilikom pisanja dramskog teksta. Ova pitanja biće provučena i kroz prizmu seta dramaturških praksi koje koreografkinja Ana Dubljević u knjizi Feministički porno pejzaži naziva ‘principi feminističkog dramaturškog mišljenja u plesu’. Sve polaznice na radionicu mogu da ponesu kratak tekst, lažan ili istinit dnevnički unos, fotografiju, ili predmet, omiljenu pesmu ili poster, koji ih povezuju s njihovom unutrašnjom trinaestogodišnjakinjom.”

Tanja Šljivar je dramska autorka. Rođena je u Banjaluci, i studirala je dramaturgiju u Beogradu, kao i primenjene pozorišne studije u Gisenu. Drame su joj izvođene, objavljivanje i scenski čitane na više od deset jezika. Pored drama piše i filmske scenarije, kratke priče, teorijske tekstove, libreta i tekstove za projekte iz vizuelnih umjetnosti.

Sve zainteresovane polaznice mogu se prijaviti za učešće do 15. aprila na ovom linku.

Jednom broju učesnica iz drugih gradova Kolektiv mladih žena FEMIX može da pokrije putne troškove i smeštaj u Beogradu kako bi ispratile program Festivala i posebno učestvovale na ovoj radionici.


Festival su podržali Rekonstrukcija Ženski fond, Fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat ,,Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, FRIDA Fond, Schüler Helfen Leben, Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat ,,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri Festivala su Kulturni centar Beograda, Ustanova kulture ,,Parobrod” i Centar za ženske studije.