Novosti
11.04.2022. Vesti

Femix Fest / Predstavljanje istraživanja “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”

Preliminarni rezultati nacionalnog istraživanja o položaju umetnica i radnica u kulturi biće predstavljeni u subotu, 16. aprila u 15h u KC Gradu (Braće Krsmanović 4, Beograd).

Festival će se ove godine obratiti i našim kolegama, radnicima, autorima i profesionalcima na kulturnoj sceni i pozvati ih da i oni doprinesu i učestvuju u borbi za rodnu ravnopravnost u našem polju.

Takođe, program je relevantan i za institucije i organizacije u kulturi kako bi bolje prepoznali svoju odgovornost i potencijal da utiču na rodnu ravnopravnost u svojim redovima i na kulturnoj sceni u celini, ako nam se u ovim pitanjima aktivno pridruže. 

S tim na umu, predstavićemo rezultate nacionalnog istraživanja koje smo tokom 2021. i 2022. sprovele uz podršku Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost UNESCO i Ministarstva kulture, a pod rukovodstvom Nezavisne kulturne scene Srbije i Centra za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope. U projektu učestvuju i Pobunjene čitateljke, Ansambl Studio 6, Elektrika iz Pančeva, Kulturanova iz Novog Sada i Millenium iz Kragujevca. 

Na predstavljanju rezultata studije govoriće: 

  • Ksenija Đurović, NKSS
  • Tatjana Nikolić, Kolektiv mladih žena FEMIX
  • Nađa Bobičić, Pobunjene čitateljke
  • Irena Čučković, Kulturanova
  • Marija Paunović, Milenium
  • Milana Zarić, Ansambl Studio 6

Prenos uživo možete pratiti na našoj Fejsbuk i Jutjub stranici.


Festival su podržali Rekonstrukcija Ženski fond, Fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat ,,Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, FRIDA Fond, Schüler Helfen Leben, Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat ,,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri Festivala su Kulturni centar Beograda, Ustanova kulture ,,Parobrod” i Centar za ženske studije.