Novosti
11.03.2021. Vesti

Femix Fest – Panel “Regionalna strip scena i mlade žene na njoj”

U okviru Femix Festa, u nedelju, 14. marta u 17:30h imaćemo priliku da slušamo razgovor o regionalnoj strip sceni i položaju žena u njoj. U razgovoru “Regionalna strip scena i mlade žene”, učestvovaće: Jana Adamović i Anđelka Đukić iz Beograda, Jelena Đorđević iz Niša, kao i Mihaela Erceg i Korina Hunjak iz Splita. Imaćete priliku da upoznate i slušate mlade žene, koje su svojim radovima oduševile i publiku van granica svojih zemalja. Tokom razgovora sa navedenim učesnicama saznaćemo o aktuelnim dešavanjima na regionalnoj strip sceni i statusu žena, odnosno autorki u ovoj umetničkoj sferi. Razgovor će moderirati Tatjana Nikolić iz Femix kolektiva.

Jana Adamović je strip autorka i ilustratorka iz Beograda. Studirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i Filolškom fakultetu u Beogradu (francuski jez. i književnost). Za Editions Delcourt sarađivala je na 7 izdanja kao koloristkinja i/ili crtačica. Njeni albumi i kratki stripovi objavljeni su u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji. Autorka je grupne izložbe “Ona se Budi/BD Egalite” u saradnji sa Francuskim institutom Srbije, koja je gostovala u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu i Ljubljani. Aktivno se zalaže za veću vidljivost žena u stripu. U oktobru 2019. godine odlikovana je francuskim ordenom viteza reda umetnosti i književnosti. Trenutno sarađuje sa američkim izdavačem stripa Dark Horse.


Foto: Aleksandar Bubalo

Anđelka Đukić rođena je 1989. u Beogradu. Studirala je opštu muzičku pedagogiju na Fakultetu muzičke umetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tokom studija bila je članica redakciji sociološkog časopisa „ViDiM“ 2009-2011. za koji je pisala članke i radila kao ilustrator i autor stripova. Učestvovala je u organizaciji Noći Muzeja na Filozofskom fakultetu 2012. i 2013. godine gde je imala prvu izložbu karikatura sociologa koja je trenutno deo stalne postavke Filozofskog fakulteta, a svoje radove imala je priliku da izloži i u SKC-u, kc Gradu u Beogradu i na Univerzitetu u Salcburgu. Deo je marketinškog i produkcijskog tima kamernog orkestra Muzikon.


Jelena Đorđević aktivna je kao strip autorka. Ilustracijom i stripom se profesionalno bavi od 2010. godine. Njeni radovi su objavljeni u manjim i nezavisnim izdavačkim kućama i deo su različitih strip antologija. Takođe, njeni stripovi su objavljivani samostalno. Sarađuje sa brojnim evropskim i američkim piscima. Dobitnica je 14. Grand prixa, Međunarodnog salona stripa u Beogradu. Trenutno radi s američkim izdavačem TKO. Živi i radi u Nišu i u Rimu.

Foto: Aleksandar Dimitrijevic

Mihaela Erceg, rođena je u Splitu 1997. godine; deluje kao hrvatska ilustratorka, strip umetnica, animatorka i spisateljica. Studirala je Animirani film na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2019. Dobila je titulu bakalara. Njen film “Taksimetar i osrednje psihoze”, nagrađen je za inovativnost u dizajnu, stilu i humoru, na Međunarnodnom danu animacije u Zagrebu. Iste godine počela je da radi dnevne strip rubrike Na Dobro Van Doša, koja se prikazuje na portalu Dalmacija Danas i time je postala jedina žena koja crta karikature u Hrvatskoj u tamošnjim dnevnim portalima. Mihaela se aktivno bavi stripom i ilustracijom, izlaže svoje radove na izložbama. Njeni crteži su objavljeni u brojnim hrvatskim i inostranim magazinima.

Korina Hunjak je vizualna umetnica iz Rijeke s fokusom na ilustraciju i strip. Završila je Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, gde je trenutno angažovana kao asistentkinja. Oslikala je nekolicinu slikovnica i sličnih publikacija za mlađi uzrast. Sarađivala je u izgradnji vizuelnog identiteta i brendiranja za račličite događaje i proizvode; a njeni radovi zastupljeni su i u društvenim igrama i mobilnim aplikacijama. U slobodno vreme radi na autorskim stripovima, koji su objavljeni hrvatskim i inostranim publikacijama. Fokus njenog rada je empatijski narativ, poigravanje sa različitim stilovima i istraživanje grafičkog crteža.