Novosti
05.04.2022. Vesti

Femix Fest / Muzički program

Muzički program Femix Festa rezervisan je za sjajne autorke i učesnice prošlogodišnjeg izdanja Femiksete! Pridružite nam se u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a, Beograd), u subotu 16. aprila od 20h.

Nastupaju:

🎶 Majka Mara
🎶 Sanja Stevanov
🎶 Realma
🎶 Jasmina Todorović

U iščekivanju 10. jubilarnog izdanja kompilacije, preslušajte Femiksetu 9.

Ko su autorke uz čiju muziku ćemo đuskati i uživati? ✨

Marija Lazić je pijanistkinja i kantautor. Muzičku akademiju je završila u Beogradu, a istovremeno se školovala na jazz odseku Muzičke škole ”Stanković”. Tokom školovanja radila je kao korepetitor u Muzičkoj školi “Josif Marinković”. Učestvovala je u televizijskom programu “Ja imam talenat” 2011. i plasirala se u polufinale. Godine 2014. zaposlila se kao muzički asistent baleta Narodnog pozorišta u Beogradu a zatim na Institutu za umetničku igru. Tokom 2015. godine se priključila britanskom sastavu Mr. Clean sa kojima je imala uspešnu turneju po Francuskoj. Bila je član više bendova i to različitih žanrova: Belgrade Sweethearts Trio, Acoustic kitchen, Mr. Clean, Beyonce tribute band, Queen symphony orchestra. Od 2017. počinje saradnju sa nemačkom kruzer kompanijom Aida i radi na brodu kao pijanista i korepetitor za tamošnje pozorište. Godine 2018. objavljuje svoj prvi single “Diši duboko”, a 2020. drugi single “Nisi tu” pod pseudonimom Majka Mara. Njen autorski izraz je spoj pop, jazz, soul i etno muzike. Marija je od 2019. jedan od muzičkih trenera producentske kuće Musictone iz Hamburga. Trenutno radi kao profesor klavira u Muzičkoj školi “Vojislav Lale Stefanović”.

Sanja Stevanov je kantautorka iz Zrenjanina, koja živi i stvara u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, na odseku za muzičku teoriju. Od 2012. godine aktivno stvara i nastupa u zemlji i inostranstvu. Muzika pomenute autorke se krece u okvirima različitih žanrova kao što su pop, soul, džez, bluz. Pored autorske muzike, Sanja se bavi komponovanjem muzike za film i video igre.

Realma je muzički alter-ego nezavisne srpsko-kineske polimodalne umetnice. Njene pesme su predstavljene u brojnim međunarodnim muzičkim i kulturnim žurnalima, uključujući Rolling Stone India, Calvert Journal, Music Crowns, Zile si Nopti i slično. Koristeći medij pesama kao transformativnu silu, Realmina muzika je i atavistička i postmoderna, sumorna i osnažujuća, ali pre svega filmska i životna.

Jasmina Todorović peva o prirodi, telu, snovima, njihovom međusobnom preplitanju. Pesme pravi sama: od tekstova, muzike, aranžiranja, do produciranja. Živi u Beogradu, vodi online klub – radionicu Srebrno jutro, gde se bavi razvojem ženskog principa i negovanjem poetske prirode kroz pisanje. Njena prva dva singla, Zemlja diše i Telo (Ulica od sna) se mogu čuti na svim muzičkim stream platformama, a nalaze se i na kompilacijama Femikseta 9 i 10.

Tokom programa festivala u KC Grad za muziku je zadužena DJ Časna sestra!

Marija Nikolić je multiinstrumentalistkinja i nastavnica muzičke kulture. Učestvovala je u raznim muzičkim projektima kao što je Art aparat, svirala je u nekoliko beogradskih bendova i dugogodišnji je član takođe beogradskog alternativnog hora Horkestar. Poslednjih nekoliko godina aktivno se bavi DJ-ingom.


Festival su podržali Rekonstrukcija ženski fond, Fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat “Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, Fond za mlade feministkinje FRIDA, Schüler Helfen Leben, Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” NKSS, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri Festivala su Kulturni centar Beograda, Ustanova kulture “Parobrod” i Centar za ženske studije.